Giełda "pod halą" w Krakowie

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Giełda "pod halą" w Krakowie

Post autor: tszczesn »

TooL46_2 pisze:Czy wiec ktos moze, gdzie taka liste odpowiednikow mozna zanabyc? Albo moze w necie jest cos?

Znam kilka (EL84/6P14P, ECC83/6N2P etc) ale chetnie bym zernkal na inne. Czesto ogladam lampy na ebay ale wiekszosc z nich jest egzotyczna -- gdybym mial liste odpowiednikow to byloby latwiej :)
Nie ma chyba czegoś takiego jako oddzielna rzecz. Lista zamienników jest częścią każdego większego katalogu, np. wspomnianego Mikołajczyka. w Internecie dobrym źródłem jest radiomuseum.org, akurat te informacje są dostępne bez konta tam (ale konto i tak warto założyć, da się to zrobić za darmo, choć IMO uczciwiej jest zapłacić) - wstukujesz w wyszukiwarkę typ lampy i dostajesz m.in. listę jej odpowiedników. A jako użytkownik zawsze możesz zgłosić błąd lub brak czegoś.
Awatar użytkownika
zbieracz55
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: zbieracz55 »

W ten weekend była Syrena za 100zł, zwłoki Woli, Światowid, Melodia 16, Tesla Talisman, ZK120, ceny raczej mocno "allegrowe". Zmarzłem jak pies. Ciekawe było radio Emilia za 30zł, ale beż rączki to odpuściłem.
merk1
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: merk1 »

Witam
Dzisiaj pod Hala była: ładna pogoda,dużo ludzi i parę radyjek lampowych.
Z ciekawszych to chyba pierwszy model Kolibra za 80,00 zł, cena chyba niezbyt wygórowana(stan oczywiście niewiadomy).Byli tez Słowacy , i u nich był Schaub Super, oraz Tesla 307(bodajże) i jeszcze 2 szt Tesli.Widziałem jeszcze Goplanę ( ale strasznie wymęczona) i 2 szt polskich powojennych Dior(chyba), jedna była z gramofonem.
Zważywszy na wcześniejszy marazm w tej dziedzinie to dzisiaj było co wybrać :)
Wydaje mi się ,że jeszcze można coś kupić lampowego "pod halą" , tylko trzeba tam bywać regularnie , no i raczej wcześnie rano :)
pozdr.,.,.,
KS....
Radiohead 49
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Radiohead 49 »

Witam,
w minioną niedzielę po dłuższej nieobecności byłem na giełdzie. Było trochę radii. Z polskich to Nokturn i Tatry.
U jednego Słowaka było sześć Tesli, u drugiego przedwojenny Philips z podnoszoną skala za 170 zł. No i na stoisku z zegarami, lampami i meblami był - chyba jako dodatek do nich kompletny detektor w obudowie drewnianej.w bardzo dobrym stanie Na froncie obudowy tabliczka z logo KTD. Sprzedawca chciał za niego 550 zł. Niestety nie kupiłem, święta tuż tuż. Na koniec trochę statystyki . Dwóch Słowaków 7 radii, cała reszta naszych ledwo 3 radia. Wypadamy kiepsko!
Pozdrawiam przedświątecznie.
Jerzy.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Radiohead 49 pisze:Witam,
w minioną niedzielę po dłuższej nieobecności byłem na giełdzie. Było trochę radii. Z polskich to Nokturn i Tatry.
U jednego Słowaka było sześć Tesli, u drugiego przedwojenny Philips z podnoszoną skala za 170 zł. No i na stoisku z zegarami, lampami i meblami był - chyba jako dodatek do nich kompletny detektor w obudowie drewnianej.w bardzo dobrym stanie Na froncie obudowy tabliczka z logo KTD. Sprzedawca chciał za niego 550 zł. Niestety nie kupiłem, święta tuż tuż. Na koniec trochę statystyki . Dwóch Słowaków 7 radii, cała reszta naszych ledwo 3 radia. Wypadamy kiepsko!
KTD to zapewne TeKaDe (Telefon Kable und Draht) - jak oryginał to rzadka rzecz.
Radiohead 49
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Radiohead 49 »

Witam,
ma rację kol. Tomasz. KTD to jedna z wersji logo TeKaDe.
Pozdrawiam.
Jerzy.
merk1
375...499 postów
375...499 postów

Witam
Po dłuzszej nieobecności byłem wczoraj na giełdzie.
"za wiaduktem" były dwie ciekawe rzeczy:
1.miernik lamp z kompletem kart
2.Radio Telefunken z lat 30 z(modelu nie znam)
Za obie rzeczy cena wywoławcza była po 1000,00zł, w/g to za duzo.
Było jeszcze kilka gramowfonów u jednego sprzedwacy.
Ja nic nie kupiłem :(
pozdr,.,.,
KS....
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ECC83 »

Witam!
Przepraszam, że się tak zapytam, ale w tym temacie wszyscy pisali o giełdzie "pod halą" targową, czy o giełdzie "Balickiej", zwanej również przez niektórych giełdą "pod halą"?
merk1
375...499 postów
375...499 postów

Witam
Chodzi oczywiście o giełdę pod Hala Targowa na ul.Grzegórzeckiej .
Cos ostatnio temat zamarł, ja to w sumie tez dawno nie byłem , ale wybieram sie w tym roku :)
pozdr,.,.
KS....
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Hmm temat giełdy w Krakowie wydaje się być bardzo ciekawy. Jak widać jest ona bardziej przyjazna staroradiowcom niźli warszawski Wolumen gdzie ostatnio łatwiej kupić wojskowe gacie z afganistanu niż filtry pcz.

Jak myślicie Panowie czy jednorazowa wizyta na giełdzie przy okazji odwiedzin krakowskich archiwów jest sensowna? Czy lepiej poprzedzić ją zwiadem przez kogoś z miejscowych?
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ciasteczkowypotwor »

Ja bym się nań wybrał, jakby ktoś jechał od strony Warszawy. Tak z ciekawości, co tam można spotkać.
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Ja chodzę na giełdę na ulicę Balicką również ją polecam jak ktoś jest z Krakowa czasami trafi się jakiś fajny Philips, a ceny nie są tam tak wygórowane jak pod halą, gdzie sprzedają wprawni kolekcjonerzy już odnowione. Tam odnowionych odbiorników raczej nie będzie, ale przedwojenny ze strychu lub piwnicy raczej tak.
Dzisiaj kupiłem sobie Philipsa 456A w naprawdę niziuteńkiej cenie nie grzebanego ze strychu.
Jak myślicie Panowie czy jednorazowa wizyta na giełdzie przy okazji odwiedzin krakowskich archiwów jest sensowna?
Myślę, że jak już ktoś jest to jak najbardziej niech wstąpi na obie giełdy. Balicka ma dział "retro RTV" czyli nic innego jak lampy, radia, lampy oscyloskopowe, jakieś telewizory tam nie znajdziesz.
merk1
375...499 postów
375...499 postów

Witam
A ile dałeś za tego Philipsa 456 ? to jest polski Philips ?
pozdr,.,.
KS....
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Około 100zł wydaje mi się, że polski.
No może nie jest to tak "niziuteńko", ale widywałem na aukcjach w podobnym stanie jak mój za około 200-150, a niektóre egzemplarze z tym że już po wstępnym czyszczeniu itp. za nawet 350zł.
merk1
375...499 postów
375...499 postów

Witam
To według mnie kupiłeś tanio to radyjko.A sprawdż jak jest pisana nazwa stacji "MOSKWA" na skali czy przez "W" czy przez "V"
pozdr.,.,
KS....