Rock Machine 5W guitar amp by Ghost
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Rock Machine 5W guitar amp by Ghost
Będę to zabierał do akademca do Opola. U siebie mam 228V w sieci. Dam chyba 2x po 1 omie równolegle dla świętego spokoju.
Ostatnio zmieniony pt, 14 września 2012, 20:46 przez Ghost, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 125...249 postów
Wkręć mocniejszą żaróweczkę na panel i będzie ok 
edit. Udostępnił byś projekt w Corelu ?

edit. Udostępnił byś projekt w Corelu ?
- kciuq
- 1250...1874 posty
Przecież jest wszystko w 1 poście.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
-
- 125...249 postów
Już powiedzmy że sie dogdałem z Ghostem.kciuq pisze:Przecież jest wszystko w 1 poście.
ps: Chyba wyraźnie napisałem

Koledze chodziło o edytowalna wersje projektu. Tak jak mówi już sobie wyjaśniliśmy ta kwestie.
Ile sztuk 6N2P-EW zarżnąłeś wyższym o pół wolta napięciem żarzenia?AndrzejJ pisze:Ja bym zbił, lampy aktualnie są zbyt drogie i szkoda pieniędzy marnować, a rezystor nie kosztuje dużo..
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Nie tyle 6N2P co EL84/6P14P, może nie zarznie, ale na pewno krócej pożyją.
Ja bym się tym nie przejmował, szczególnie przy 6P14P. Te lampy są nie do zatłuczenia.
- kciuq
- 1250...1874 posty
No bez przesadypainlust pisze:Ja bym się tym nie przejmował, szczególnie przy 6P14P. Te lampy są nie do zatłuczenia.

"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
No i jest przysłowiowy fajrant. Wzmacniacz złożony sumarycznie w 2 dni pracy. Dobrze przemyślany projekt płytki zaowocował tym, iż nie dość, że wzmak ruszył od kopa to w dodatku na wejściu zwartym do masy przy maksymalnym rozkreceniu volume i gain jest tylko ten charakterystyczny szum informujący o pracy wzmaka. Zero brumu. Przy okazji dowiedziałem się, że coś mam skopane z masa w gitarze bo po podpięciu wiosła nie jest już tak kolorowo, natomiast przy gitarze rezerwowej jest zdecydowanie ciszej. Jutro wrzucę zdjęcia bo przy sztucznym oświetleniu mój telefon robi tragiczne fotki. Brzmieniowo jest bajka jak dla mnie. Po podpięciu do mojej kolumny to już w połowie vol i gain jest solidny kawał mięsa. Próbki postaram się nagrać najszybciej jak będzie to możliwe. Aż żal mi go pakować do obudowy po marszałku z 8 calowa pierdziawka ale chwilowo nie mam środków ni materiałów na zbudowanie pożądnej obudowy do niego ale w przyszłym roku napewno dostanie domek na jaki zasługuje 

Dziś pojawił się mały problem. Na zwartym wejściu pojawiają się ciche trzaski. Coś w stylu odgłosu rozbiegówki ze starych płyt winylowych. Wcześniej zaobserwowałem mała smużke dymu unosząca się z lampy mocy. Lampe wymieniłem ale efekt ten sam. Napięcie żarzenia zbiłem wcześniej rezystorem i mam teraz 6,25V więc raczej nie zajechałem lampy. Jakieś sugestie ?
Napięcia wyglądają następująco.
1 - 6N2P EW - Anoda 1 = 147V, Anoda 2 = 129V
2 - 6N2P EW - Anoda 1 = 174V, Anoda 2 = 155V
3 - EL84 - Anoda = 230V, Siatka = 238V
Na EL84 napięcia są troszkę zbyt niskie w stosunku do karty katalogowej nie wiem czy to może być przyczyna takiego zachowania czy fakt, że lampy mam z odzysku i prawde mówiąc nie wiem w jakim są stanie.
Poniżej coś dla oka
Napięcia wyglądają następująco.
1 - 6N2P EW - Anoda 1 = 147V, Anoda 2 = 129V
2 - 6N2P EW - Anoda 1 = 174V, Anoda 2 = 155V
3 - EL84 - Anoda = 230V, Siatka = 238V
Na EL84 napięcia są troszkę zbyt niskie w stosunku do karty katalogowej nie wiem czy to może być przyczyna takiego zachowania czy fakt, że lampy mam z odzysku i prawde mówiąc nie wiem w jakim są stanie.
Poniżej coś dla oka

Ostatnio zmieniony pn, 17 września 2012, 17:47 przez Ghost, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprawdziłem wszystkie EL84 jakie mam w domu i na każdej jest efekt taki sam więc chyba to nie wina lampy samej w sobie. Mam wrażenie iż objaw ten jest uzależniony od pozycji potencjometru gain - im wiecej odkrecony tym głośniej i częściej pojawiaja sie te szumy i trzaski. Nie wiem czy nie wymienić też jednej z lamp preampu ponieważ zauważyłem, że ma sporo białego nalotu na elementach w środku.
Często takie trzaski są właśnie w przypadku lamp tracących powoli próżnię.
Czyli mam rozumieć, że sugerujesz sprawdzenie układu z "pewną" czytaj nowa lampa ?
Tak sugeruję...