Pady od kondensatorów trochę za małe, trudno będzie powiercić.
pytanie o projektowanie płytek 2 stronnych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
usher17
- 125...249 postów

Re: pytanie o projektowanie płytek 2 stronnych
Wiele nie wniosę do tematu, ale taki układ można zrobić na jednostronnym PCB.
-
bulabla
- 375...499 postów

Witam , czekałem kiedy ktoś napisze takie stwierdzenieusher17 pisze:Wiele nie wniosę do tematu, ale taki układ można zrobić na jednostronnym PCB.![]()
-
Recon
- 1250...1874 posty

Ja tam uważam, że zawsze płytka dwustronna może przydatna, ponieważ: Łatwiej bezpiecznie rozmieścić elementy, da się odseparować pewne obszary od innych - np wysokiego napięcia od sygnału, co jest związane z bezpieczeństwem i z uniknięciem sytuacji 'szumowych', no i jest bardzo wygodna. Ja tam zwracam uwagę na to by:
- WSZYSTKIE antyparazyty były z dala od ścieżek żarzenia,
- ścieżki żarzenia od ok 3mm przy pierwszej do 1mm przy ostatniej lampie
- ścieżki HT były po odwrotnej stronie co ścieżki sygnału(w miarę możliwości oczywiście), nie koniecznie muszą być grube, u mnie 2mm starczyło, ważne by były od siebie z 5mm w odstępie.
- masa układała się w miarę prostą szynę, najlepiej na jednej stronie płytki(też w miarę mozliwości) no i aby nie było choć najmniejszych pętli masy.
- ostatnia sprawa to antyparazyty pierwszych stopni kanału - u mnie są na pcb, ale jakbym robił tą płytkę jeszcze raz, do wlutował bym je w podstawkę, prostopadle do niej, tak by stały - łatwiej uniknąć problemów z szumem.
- WSZYSTKIE antyparazyty były z dala od ścieżek żarzenia,
- ścieżki żarzenia od ok 3mm przy pierwszej do 1mm przy ostatniej lampie
- ścieżki HT były po odwrotnej stronie co ścieżki sygnału(w miarę możliwości oczywiście), nie koniecznie muszą być grube, u mnie 2mm starczyło, ważne by były od siebie z 5mm w odstępie.
- masa układała się w miarę prostą szynę, najlepiej na jednej stronie płytki(też w miarę mozliwości) no i aby nie było choć najmniejszych pętli masy.
- ostatnia sprawa to antyparazyty pierwszych stopni kanału - u mnie są na pcb, ale jakbym robił tą płytkę jeszcze raz, do wlutował bym je w podstawkę, prostopadle do niej, tak by stały - łatwiej uniknąć problemów z szumem.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.