Karioka 3201
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: Karioka 3201
Pawle9209- zakres Karioki nie do 66 lecz od 66Mhz. Pozdrawiam.
TELEWIZOREK52 pisze:STUDI, oczywiście masz rację.Ja może trochę uprościłem,oczywiście że nie jest to dosłownie sam początek i koniec skali.Natomiast na średnich "początek" skali stroiło się na radiolatarnię.Czy jeszcze nadaje? Nie wiem.
Wieczorem jako punkt orientacyjny przyjmuje stację MR 1 (Budapest)
Z górą gorzej. Kiedyś radio Watykan był wyznacznikiem końca zakresu.
No jasne
Mhz

- szewek
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Instrukcja do radia Karioka. Pozdrawiam,
Piotr.
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
- szewek
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Cała instrukcja radia. Radia, dodajmy, wysokiej klasy. Skupiało w sobie wszystkie najnowsze zdobycze ówczesnej europejskiej techniki radiowej.
Piotr.
Piotr.
-
- 625...1249 postów
Bez przesadyszewek pisze: Radia, dodajmy, wysokiej klasy. Skupiało w sobie wszystkie najnowsze zdobycze ówczesnej europejskiej techniki radiowej.

Gdzie choćby wzmacniacz przeciwsobny, stereo w m.cz., regulacja szerokości pasma, programowanie stacji, nowsze lampy, sterowanie pilotem, etc. etc...
- szewek
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Witam, powinienem to zdanie wziąć w cudzysłów, bo to cytat z instrukcji. A właśnie - ma ktoś analogiczną instrukcję do "Bolera"?
Piotr.
Piotr.
-
- 625...1249 postów
Ach, coś mi znajomo ta wypowiedź brzmiała. Teraz skojarzyłem, że w Bolero też chyba tak napisali.
Mam instrukcję z Bolero, ale nie mam możliwości zeskanowania. Może "zeskanować" aparatem?
Mam instrukcję z Bolero, ale nie mam możliwości zeskanowania. Może "zeskanować" aparatem?
- szewek
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Aparat, jeśli się w pełni wykadruje do matrycy też robi prawie idealne skany...
Więc jeśli możesz to pewnie przydałaby się instrukcja do Bolera. A tu
viewtopic.php?f=11&t=16408&p=256314&hil ... ro#p256314
jest chyba najodpowiedniejszy wątek do którego mógłbyś wstawić ten dokument.
Pozdrawiam,
Piotr.
Więc jeśli możesz to pewnie przydałaby się instrukcja do Bolera. A tu
viewtopic.php?f=11&t=16408&p=256314&hil ... ro#p256314
jest chyba najodpowiedniejszy wątek do którego mógłbyś wstawić ten dokument.
Pozdrawiam,
Piotr.
-
- 3125...6249 postów
Tak, w Kolibrze też tak pisali. A tak poważniej to w odniesieniu do sprzętu będącego w tamtych latach w domu przeciętnego Kowalskiego to była jednak "wyższa półka". Natomiast zamieszczona gwarancja ma ciekawą historię. Wyprodukowano w 61 roku, kontrola techniczna w 62 a sprzedano ponad trzy lata po wyprodukowaniu.Piotrek J. pisze:Teraz skojarzyłem, że w Bolero też chyba tak napisali.
- szewek
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Głowica UKF od mojej Karioki, zrealizowana w montażu jeszcze przestrzennym (podobno bardziej czuła niż zunifikowana głowica DEA A11 montowana w radiu Relax II) będzie przestrojona na pełny obecny zakres UKF. Wysłałem do firmy w Radzionkowie i czekam efektów. Zamieszczę pełną relację jak już radyjko zadziała...
.
Pozdrawiam,
Piotr.

Pozdrawiam,
Piotr.
-
- 25...49 postów
Podaj adres firmy w Radzionkowie (chyba dzielnica Bytomia), która przestraja głowice lampowe. Myślę, że tu nie chodzi o reklamę ale o kawał dobrej roboty dla nas i przyszłych pokoleń. Ja tak przestrajałem głowicę DEA, że odbiera tylko dwie polskie stacje i wycofałem się z tej działalności. Pozdrawiam
- szewek
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Pan Gienek (chyba właściciel) kazał mi wysłać pod adres http://mapa.targeo.pl/phu-astro-meczenn ... rwis/adres.
Poszperałem głębiej i wydaje mi się że jest prawdziwym pasjonatem...
W mojej w Relaks 2 też "przestroiłem" konwerterem na rosyjskim układzie scalonym lecz była za bardzo czuła i niestety odbiór był zniekształcany. Odstrajała się od częstotliwości ale to raczej wina samej głowicy. Miałem wiele pomysłów włącznie z całkowitym przerobieniem na np. krzemową "Glorię" w której potencjometr wieloobrotowy byłby elementem przestrajającym...aż natrafiłem na tę firmę. Podobno opracowali metodę przestrajania głowic (prócz tej z Karioki również DEA z radia Relaks 2) na pełne obecne w Polsce pasmo UKF.
Czekam efektów...
Pozdrawiam,
Piotr.
Poszperałem głębiej i wydaje mi się że jest prawdziwym pasjonatem...
W mojej w Relaks 2 też "przestroiłem" konwerterem na rosyjskim układzie scalonym lecz była za bardzo czuła i niestety odbiór był zniekształcany. Odstrajała się od częstotliwości ale to raczej wina samej głowicy. Miałem wiele pomysłów włącznie z całkowitym przerobieniem na np. krzemową "Glorię" w której potencjometr wieloobrotowy byłby elementem przestrajającym...aż natrafiłem na tę firmę. Podobno opracowali metodę przestrajania głowic (prócz tej z Karioki również DEA z radia Relaks 2) na pełne obecne w Polsce pasmo UKF.
Czekam efektów...

Pozdrawiam,
Piotr.
-
- 25...49 postów
Firmę zlokalizowałem na Streetview faktycznie koło Piekar Śląskich ok 80 km ode mnie. Zawiozę głowice z kilku radyj o ile cena będzie suuszna... Dziękuję za odpowiedź, czekam na wyniki prac i Twoją opinię. Pozdrawiam
- szewek
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Witam serdecznie, Relax II po przestrojeniu głowicy odbiera cały zakres. Stacje nie "pływają", ogólnie jestem zadowolony. Wkrótce relacja ze strojenia "Karioki"
Pozdrawiam,
Piotr.
Pozdrawiam,
Piotr.