Radziecki telewizor "Białoruś" - naprawa i uruchomienie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Radziecki telewizor "Białoruś" - naprawa i uruchomienie
Istnieje duże ryzyko, że po podłączeniu telewizora z uszkodzonym transformatorem WN - wygenerujesz łańcuszek uszkodzeń wtórnych, których usuwanie nie jest ani tanie, ani szybkie.
Proponuję sprawdzić kineskop - czy jest sprawny, jeżeli nie - to naprawa przeciągnie się baaaaaardzo.
Proponuję sprawdzić kineskop - czy jest sprawny, jeżeli nie - to naprawa przeciągnie się baaaaaardzo.
Nie mam pojęcia jak sprawdzić kineskop - raczej sprawny bo nie był praktycznie wcale używany a mechanicznych uszkodzeń wcale nie widać. Dokładnie obejrzałem balon i fajkę i nie ma żadnych uszkodzeń. Rozumiem że muszę rozebrać i ponownie złożyć rdzeń trafa WN?
Sprawdź przynajmniej stan grzejnika i brak zwarć pomiędzy elektrodami.
A ja się zastanawiam, czy te uzwojenia transformatora nie są czasem po prostu zalane masą bitumiczną (bo tak to akurat widzę). Nad rdzeniem też bym akurat zawczasu tak nie płakał, w Wiśle mam w podobnym stanie i stopień linii działa bez zarzutu.
Na zdjęciu wygląda nie najlepiej. Szczególnie te pęcherze. Warto go obwąchać
czy nie czuć spalenizny.

Masa bitumiczna po 50 latach ma prawo wyglądać nie najlepiej, co nie oznacza, że element nią zalany musi być niesprawny. Poza tym nie widzę jakoś tego łańcuszka katastrofalnych uszkodzeń, o którym wspomniałeś wcześniej. Jeśli ten transformator faktycznie jest zalany masą bitumiczną, zostawiłbym go w spokoju.
Pozytywne rzeczy powiedział mi kolega OTLamp. Właśnie cały czas próbowałem powiedzieć (lecz coś mi nie wyszło) że te uzwojenia są zalane masą BITUMICZNĄ. Wąchałem ja, wąchał ojciec i nie wyczuliśmy spalenizny. Czy kolega OTLamp jest w stanie zrobić zdjęcie, jak to wygląda u niego?
Zdjęcia w tej chwili zrobić nie mogę. Zresztą ono nie będzie tu w niczym pomocne, gdyż w Wiśle uzwojenia transformatora linii nie są zalane masą bitumiczną. Jedyną wspólną cechą konstrukcyjną jest rdzeń złożony z cienkich blaszek. Moja rada taka - nie ruszać tego transformatora.
Zastosuję się do Twojej rady.
Odnośnie remontu odbiornika postanowiłem przejrzeć układ elektryczny, i co znalazłem? Przegryzione trzy kable - jeden od głośnika i dwa któe szły od cewek odchylania. Kable które szły od cewek wymieniłem, a kabel głośnikowy (z racji tego że jest dosć długi tylko był zwinięty) został oryginalny, lecz nieco skrócony
. Znalazłem od spodu jeszcze jeden kabel w którym myszy przegryzły izolację - to też już naprawiłem
Więcej uszkodzeń nie znalazłem. Jak zdjąć tą metalową puszkę nad transformatorem (ta na której są lampy prostownicze i dwa kondensatory filtrujące)??
Odnośnie remontu odbiornika postanowiłem przejrzeć układ elektryczny, i co znalazłem? Przegryzione trzy kable - jeden od głośnika i dwa któe szły od cewek odchylania. Kable które szły od cewek wymieniłem, a kabel głośnikowy (z racji tego że jest dosć długi tylko był zwinięty) został oryginalny, lecz nieco skrócony

-
- 6250...9374 posty
Jak to zdjąć to już sam musisz dojść do tego. Pewnie jest to gdzieś od spodu przykręcone...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Ja na razie odstawiam telewizor na półkę dlatego że nie mam dostępu do lampy która jest mi potrzebna. gdy zdobędę taką biorę sie za dalsze prace. Teraz będzie odnawianie skrzynki