Radziecki telewizor "Białoruś" - naprawa i uruchomienie

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

traxman

Re: Radziecki telewizor "Białoruś" - naprawa i uruchomienie

Post autor: traxman »

Istnieje duże ryzyko, że po podłączeniu telewizora z uszkodzonym transformatorem WN - wygenerujesz łańcuszek uszkodzeń wtórnych, których usuwanie nie jest ani tanie, ani szybkie.
Proponuję sprawdzić kineskop - czy jest sprawny, jeżeli nie - to naprawa przeciągnie się baaaaaardzo.
dominik9419

Post autor: dominik9419 »

Nie mam pojęcia jak sprawdzić kineskop - raczej sprawny bo nie był praktycznie wcale używany a mechanicznych uszkodzeń wcale nie widać. Dokładnie obejrzałem balon i fajkę i nie ma żadnych uszkodzeń. Rozumiem że muszę rozebrać i ponownie złożyć rdzeń trafa WN?
traxman

Sprawdź przynajmniej stan grzejnika i brak zwarć pomiędzy elektrodami.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

A ja się zastanawiam, czy te uzwojenia transformatora nie są czasem po prostu zalane masą bitumiczną (bo tak to akurat widzę). Nad rdzeniem też bym akurat zawczasu tak nie płakał, w Wiśle mam w podobnym stanie i stopień linii działa bez zarzutu.
traxman

Na zdjęciu wygląda nie najlepiej. Szczególnie te pęcherze. Warto go obwąchać :) czy nie czuć spalenizny.
OTLamp

Masa bitumiczna po 50 latach ma prawo wyglądać nie najlepiej, co nie oznacza, że element nią zalany musi być niesprawny. Poza tym nie widzę jakoś tego łańcuszka katastrofalnych uszkodzeń, o którym wspomniałeś wcześniej. Jeśli ten transformator faktycznie jest zalany masą bitumiczną, zostawiłbym go w spokoju.
dominik9419

Pozytywne rzeczy powiedział mi kolega OTLamp. Właśnie cały czas próbowałem powiedzieć (lecz coś mi nie wyszło) że te uzwojenia są zalane masą BITUMICZNĄ. Wąchałem ja, wąchał ojciec i nie wyczuliśmy spalenizny. Czy kolega OTLamp jest w stanie zrobić zdjęcie, jak to wygląda u niego?
OTLamp

Zdjęcia w tej chwili zrobić nie mogę. Zresztą ono nie będzie tu w niczym pomocne, gdyż w Wiśle uzwojenia transformatora linii nie są zalane masą bitumiczną. Jedyną wspólną cechą konstrukcyjną jest rdzeń złożony z cienkich blaszek. Moja rada taka - nie ruszać tego transformatora.
dominik9419

Zastosuję się do Twojej rady.
Odnośnie remontu odbiornika postanowiłem przejrzeć układ elektryczny, i co znalazłem? Przegryzione trzy kable - jeden od głośnika i dwa któe szły od cewek odchylania. Kable które szły od cewek wymieniłem, a kabel głośnikowy (z racji tego że jest dosć długi tylko był zwinięty) został oryginalny, lecz nieco skrócony :). Znalazłem od spodu jeszcze jeden kabel w którym myszy przegryzły izolację - to też już naprawiłem :) Więcej uszkodzeń nie znalazłem. Jak zdjąć tą metalową puszkę nad transformatorem (ta na której są lampy prostownicze i dwa kondensatory filtrujące)??
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Jak to zdjąć to już sam musisz dojść do tego. Pewnie jest to gdzieś od spodu przykręcone...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
dominik9419

Ja na razie odstawiam telewizor na półkę dlatego że nie mam dostępu do lampy która jest mi potrzebna. gdy zdobędę taką biorę sie za dalsze prace. Teraz będzie odnawianie skrzynki :)