PCB - Próba stworzenia

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

traxman

Re: PCB - Próba stworzenia

Post autor: traxman »

A te złącza to najlepiej wsadź pod rezystory, tak aby trzeba je było wylutować, by wykręcić kabel - jak się do nich dostaniesz, kto bez potrzeby robi złącze w środku płytki między elementami?
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Turgon »

Mam potrzebę? Traxman, myślałem o tych złączach, żeby je przylutować od strony druku... Bo inaczej nie widzę sensu ich wpychania - równie dobrze mogą być po prostu puste pola lutownicze.
Z resztą inaczej płytka mi się niezbyt chce składać - niż w takiej konfiguracji.
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

W każdym razie, jeśli nie ma uwag, po za sprawą umiejscowienia tych gniazd, to zabieram się za kolejne płytki :)
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Turgon pisze:... myślałem o tych złączach, żeby je przylutować od strony druku...
Ööö... jak chcesz to lutowac od strony druku?
Bedzie wisialo w powietrzu do polowy?
Chyba inaczej sie nie da, bo grotem nie dostaniesz sie do pola lutowniczego.
Mam uboga wyobraznie i da sie jakos inaczej?
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Umiem sporo wymyślić :) Ale chyba jednak zostanę przy tym projekcie :)
mroovka
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: mroovka »

Czy ktoś potrafi mi powiedzieć, jak w Protelu uzyskać rysunek ścieżek taki, żeby w padach były otwory?
Pozdrawiam
Wojtek
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Nie bardzo rozumiem , ale sprobuje odpowiedziec :wink:
Czy chodzi Ci o wydruk, czy o obraz na monitorze?
Ktorego Protela uzywasz?
Generalnie opcja "Pad Holes" powinna byc zaznaczona, czy to jako warstwa (Setup Layers and Colors), czy to
w druku "Show Holes".
mroovka
125...249 postów
125...249 postów

Chodzi mi o to, żeby otwory stały się widoczne.
W zasadzie głównie chodzi o wydruk, chociaż na ekranie też byłoby fajnie.
A na razie mam demo DXP (już się chyba zestarzał mocno, bo na necie ciężko znaleźć jakieś "łatki", więc przynajmniej jeszcze kilka dni będzie to ta wersja, później się okaże).

EDIT:
No i już mam, dzięki macska :)
Pozdrawiam
Wojtek
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Protel 99SE: W printout options trzeba zaznaczyć Show holes. Trzbe jednak pamiętać, żeby multilayer był pierwszy w kolejności na liście, inaczej niektóre otwory są, a innych nie ma.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
mroovka
125...249 postów
125...249 postów

Tak, w DXP jest podobnie.
Jeszcze miałem problem, jak ukryć obrysy elementów i napisy, żeby zostały same ściezki- jedyne rozwiązanie jakie mi zadziałało to ustawienie im białego koloru wydruku, a pozostawineie ściezkom czarnego.
Może ktoś ma jakąś "łatkę" naprawiającą DXP?
Pozdrawiam
Wojtek
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

W 99SE wybiera się które warstwy mają być na wydruku (w tym samym miejscu gdzie ustawia się ich kolejność) Na stworzonym printoucie (z lewej strony w ramce) klikam prawym klawiszem i wybieram properties. Otwiera się okno Printout propoerties i tam możesz wszystko zrobić. Ja wrzucam standardowo:
- dla wydruku ścieżek od góry - TopLayer i MultiLayer (przy termotransferze trzeba zrobić lustro z tego printoutu)
- dla wydruku ścieżek od dołu - BottomLayer i MultiLayer
- wydruk obrysów elementów - TopOverlay (ew BottomOverlay)
Mnie to wystarcza. Niestety Protel jest ciężko strawny, uczyłem się metodą prób i błędów... Wciąż się uczę :D
Pozdrawiam
Sebastian

Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
traxman

Protel był strawny do 98 włącznie, potem informatycy stwierdzili, że wiedzą lepiej jak narzędzie ma wyglądać. No i wygląda jak wygląda. 99 i DXP to taki młotek z dwoma trzonkami, no niby młotek, ale pracować się nim nie da. Na całe szczęście jest teraz wybór i nie trzeba się mordować.
mroovka
125...249 postów
125...249 postów

To ja może pociągnę temat, ale nie zapytam dlaczego niestrawny, ale z czego może wynikac jego popularność?
Pozdrawiam
Wojtek
traxman

Bo ja nie chcę 100MB pliku projektu, jak robię płytkę z 50 elementami, która w poprzedniej wersji zajmowała 15kB. Nie mam zamiaru także instalować go na stacji roboczej i 100x upgradować, aby wogóle działał. Nie projektuję też CPLD bo jest to kiepskie narzędzie, symulacja mnie nie interesuje,w schematiku błędy od 20lat niepoprawione, no i jeszcze 8kUSD ZA CO. Mam CM/TM za 2kPLN i doskonale się sprawdza, mogę mieć Eagla za 4kPLN - bo to jest to czego potrzeba bez wodotrysków. Mam gdzieś konfigurowalne menu bo go nie używam, Autorouter powyżej dwóch elementów się gubi, nawet po ustawieniu reguł - więc po co przepłacać. Zakłady nie chce z niego projektów maks. PCB3.0 - same problemy. On byłby dobry 20lat temu gdy zasuwało się na TTL i miało się po 3000netów, dzisiaj wezmę procesor/CPLD lub PSOC'a i płytkę mam jednostronną. Oczywiście, że można go zastosować, jeżeli projektujesz dekodery DVB, odtwarzacze DVD, lub płyty z PC, ale tu tak wolałbym się nauczyć Cadstara. Jest coś takiego jak pierwsze wrażenie, po przejściu z ADVPCB1.0, na 1.5, 2.8 były zawsze istotne zmiany - ważne dla projektowania, a to pady o różnych kształtach, możliwość definiowania padów na każdej warstwie w innym kształcie, porządny podgląd wydruku, protel 3.0 rewolucja prawdziwy projekt z działającym ERC/DRC, protel 98 dopieszczony, ale jeszcze sporo można by było zmienić, 99 początek końca, DXP porażka windows mogiła.
Popularność wynika z łatwości crackowania i dostępności wersji "lewych" brak wyboru.
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Mnie na przykład eagle denerwuje. Zawsze mnie denerowował. W protela się wgryzłem i na obecną chwilę jest dla mnie ok (wystarcza do mojej amatorki). Nie mam czasu na szukanie innych narzędzi i uczenie się ich od nowa. Wolę ten czas poświęcić na zgłębianie tajników elektroniki i projektowanie układó. Więc na razie pewnie zostanę przy protelu.
Pozdrawiam
Sebastian