Miernik lamp DIY - sonda

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

traxman

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: traxman »

Tomasz Gumny pisze: 2x16 potrafią kosztować mniej niż 10,-
Ale ciężko będzie coś na nich wyświetlić, myślę, że 20PLN oszczędności na czytelności pomiaru chyba nie jest warte świeczki.
Tomasz Gumny pisze:W takim razie może jednak beztransformatorowe?
A pomiar prądu w "+" rozmawiałem z RomkiemD jednak o pomiarze "-" co wymaga transformatorów. No i jeszcze bezpieczeństwo, boję się aby naszych mniej doświadczonych kolegów ten miernik nie pogrzebał żywcem i wolałbym jednak transformator.

PS.Kończę powoli zleżały miernik lamp (będzie na Mikołaja), który ma tylko podstawowe funkcje, ale zmieści się w 300PLN, na tym mikroprocesorowym nie oszczędzałbym tak skrajnie.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

traxman pisze:No i jeszcze bezpieczeństwo, boję się aby naszych mniej doświadczonych kolegów ten miernik nie pogrzebał żywcem i wolałbym jednak transformator.
Też jestem za transformatorem :mrgreen:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

traxman pisze:
Tomasz Gumny pisze: 2x16 potrafią kosztować mniej niż 10,-
Ale ciężko będzie coś na nich wyświetlić, myślę, że 20PLN oszczędności na czytelności pomiaru chyba nie jest warte świeczki.
To może określmy co ma być wyświetlane i sprawdźmy ile na to trzeba miejsca.
traxman pisze:
Tomasz Gumny pisze:W takim razie może jednak beztransformatorowe?
A pomiar prądu w "+" rozmawiałem z RomkiemD jednak o pomiarze "-" co wymaga transformatorów.
Nie bardzo rozumiem problemy z pomiarem prądu.
traxman pisze:No i jeszcze bezpieczeństwo, boję się aby naszych mniej doświadczonych kolegów ten miernik nie pogrzebał żywcem i wolałbym jednak transformator.
Transformator izolujący (jako opcja dla wymagających).
Tomek
traxman

12345678901234567890
np. pentoda
Exxxxxx Ug1=-xx.xV
Ua= xxxV, Ia1:xxx.xmA
Ug2=xxxV, Ig2: xx.xmA
S:xx.xmA/V u=xxx
np. trioda podwójna
Exxxxxx Ug1=-xx.xV
Ua=xxxV
Ia1:xx.xx Ia2:xx.xx mA
S1:xx.xmA/V u1=xxx
no i brakło
dla S2 u2

Pomiar prądu nie jest problemem tylko trzeba zdecydować, który układ wybieramy.
Dla małych triod np. ECC83 dobrze by było mieć dokładność co najmniej 0.1mA.
Co robimy z ustawianiem napięć, DAC może o mniejszej rozdzielczości 8bit wtedy mamy 0-25.5 co 0.1V?
Jak ustawiać anodowe PWM/DAC?

Zajrzyj tutaj:
http://www.amplitrex.com/at1000.html
Ostatnio zmieniony ndz, 16 listopada 2008, 19:32 przez traxman, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

traxman pisze:

Kod: Zaznacz cały

12345678901234567890
Ua= xxxV, Ia1:xxx.xmA
Ug2=xxxV, Ig2: xx.xmA
Wyświetlanie na LCD nazw parametrów i jednostek to rozpusta. Wystarczy naklejka nad i pod wyświetlaczem. Niemniej trochę tego jest, więc może 2x20? :)
Tomek
traxman

Nie ma co gdybać myślę, że 4x20 to minimum i przejdźmy do dalszych rozważań :D .

Przeszukałem dostępne DAC i co znalazłem w TME:
MAX534 4*DAC 8bit za 21PLN więc może nie kombinować i zrobić ustawianie napięć tak jak w charakterografie daje to wysoką elastyczność i możliwość utrzymania napięcia 300V z dokładnością do 2V czyli dobrze - ten byłby doskonały do miernika
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

traxman pisze:Nie ma co gdybać myślę, że 4x20 to minimum
A ja myślę, że jeszcze do tego wrócimy. Na przykład są jeszcze wyświetlacze graficzne z telefonów komórkowych... :)
traxman pisze:Przeszukałem dostępne DAC i co znalazłem w TME:
MAX534 4*DAC 8bit za 21PLN
Podwójnie scałkowany PWM z procesora będzie porównywalny. W ATmega16 są też 4 i to za darmo. :)
Na razie jesteś 121,- w plecy. :twisted:
Proponuję zastanowić się nad zasilaniem beztransformatorowym. Tester nie będzie mieć żadnych złącz na zewnątrz. Wystarczy dać dobrze izolowane przyciski, schować wyświetlacz za kawałkiem plexi i solidny, dwubiegunowy wyłącznik sieciowy. Oczywiście w każdym momencie można dodać trafo izolacyjne (230/230V) i mieć bezpieczniejszy przyrząd np. dla początkujących.
Tyle lat użytkowaliśmy telewizory bez transformatorów...
Tomek
traxman

Skrobnij lub opisz kawałek schematu postaram się narysować. Co do złączy to podstawki OCTAL, trzeba będzie poszukać starego typu, gdzie nie można wepchać palca w pin, nowe mają duże otwory, z blaszką obejmującą cały pin - ze 4mm, a w to można wepchnąć palec po raz ostatni IP10. Transformator i tak zostanie do zasilania układu procesora i żarzenia, myślę, że typowy toroid 20VA z halogenków poradzi sobie zupełnie.
PS. Ty masz coś już zrobione i nie chcesz się przyznać, co :wink: :?:
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

traxman pisze:Skrobnij lub opisz kawałek schematu postaram się narysować.
Zasilacza czy sterowania? Jeśli zasilacza, to jakie napięcia, prądy?
traxman pisze: podstawki OCTAL, trzeba będzie poszukać starego typu
...albo zwykłą przykryć kawałkiem laminatu z otworami.
traxman pisze:Transformator i tak zostanie do zasilania układu procesora i żarzenia, myślę, że typowy toroid 20VA z halogenków poradzi sobie zupełnie.
W zasilaczach od PC jest tyle łakoci. :) Można z nich za darmo zrobić całkiem sprawny zasilacz żarzenia/procesora. :)
traxman pisze:PS. Ty masz coś już zrobione i nie chcesz się przyznać, co :wink: :?:
Coś mam, ale chyba też za bardzo rozbudowane. Tu nie potrzebujemy płynnej regulacji napięcia, wystarczy skokowa z dodatkowym offsetem +1V.
Podstawowe nastawy/pomiary zmieszczą się na 2x16:

1234567890123456
----------------
_Uh__Ua_-Ug1_Ug2
================
6.3 300 30.0 300
0.50 200.0 200.0
================
_Ih____Ia____Ig2
----------------
Drugi "ekran" byłby tylko z nazwą lampy i pozostałymi (wyliczanymi) parametrami.
traxman pisze:zasilacza żarzenia 6,3V/2A
zasilacza Ug1: 1,5V do 24V co 1.5V z możliwością dodania +1V dla pomiarów nachylenia,
zasilacza Ug2: 180/210/230/250/280/300V 20mA
zasilacza Ua: 90/120/150/180/210/230/250/265/280/300V/0.2A
Układ pomiaru prądów:
Ia 0-20mA/0-200mA
Ig2 0-20mA
Czy te założenia są aktualne? Czy ktoś się zajmuje tymi zasilaczami? Znowu chcesz przełączać zakresy?
traxman pisze:Przewiduję natomiast gniazda bananowe dla H1/H2/K/G1/K/G2/A.
W przypadku zasilacza beztransformatorowego - odpada wszystko poza podstawką, ale w sumie wychodzi moc trafa <100VA - chyba nie warto kombinować. Zatem bananki by ocalały. Natomiast ustalone żarzenie (6.3V) jest dużym ograniczeniem. Może warto pomyśleć o regulowanym? Kto za?
traxman pisze:Lcd 4x20 LCMJM2004A1YLY Maritex 30PLN lub JM204ASF Seguro 43PLN + 2 pary przycisków ESC/UP/DOWN/ENTER
Skoro wszyscy zgodzili się na LCD 2x16 :wink: zaproponuję nieco inny sposób obsługi:

_Ih____Ia____Ig2
================     
0.50 200.0 200.0          / \  - kręciołek
6.3 234 30.0 300          \ /
================
(Uh)(Ua)(-Ug1)(Ug2)
Opisy nad wyświetlaczem są naniesione na obudowę, Natomiast te pod to opisane przyciski. Naciśnięcie np. przycisku (Ua) spowoduje miganie 234 i wówczas (przy naciśniętym przycisku) pokręcenie gałką obok (enkoder, TME, 6,-) powoduje zmianę nastawy napięcia Ua. Jak widać Uh też jest przyciskiem... :wink:
No dobrze, już kończę ten monolog...
Tomek
traxman

Jak chcesz regulować wszystkie napięcia to upierałbym się przy DAC MAX543.
Część zasilaczy mam opracowaną. Twój układ pomiaru prądu może wymagać modyfikacji przy pomiarze podwójnych triod, ja to chciałem zasilać z Ua (przełączane przekaźnikiem), nie wiem czy dwa zasilacze sterowane PWM zapewnią taką współbieżność.
pewne rzeczy mam zaprojektowane wcześniej można je wykorzystać. Jeżeli mamy rozbudowywać żarzenie to jaki zakres przewidujesz, wstępnie miałem przewidziany LM2576 do żarzenia.
A jak Ci podaruję :D wyświetlacz 4x20 to zgodzisz się na jego użycie?
Nie przewiduję przełączania zakresów w zasilaczach, bo przy tych prądach i napięciach straty są akceptowalne - większe pobory są w "wyższem" zakresie wyjściowym (np.EL44/Kt88 pobierają powyżej 60mA przy 250V reszta to drobnica, no może z wyjątkiem 6n30p)
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Tomasz Gumny pisze:W przypadku zasilacza beztransformatorowego - odpada wszystko poza podstawką, ale w sumie wychodzi moc trafa <100VA - chyba nie warto kombinować. Zatem bananki by ocalały. Natomiast ustalone żarzenie (6.3V) jest dużym ograniczeniem. Może warto pomyśleć o regulowanym? Kto za?
Ja za :-) Chociaż gdyby zostało tylko 6,3V to też OK, bo wiadomo, że lampy które zmierzę, pójdą do ludzi. A ludzie nie lubią nietypowych lamp, szczególnie gitarzyści ;-)
Tomasz Gumny pisze:Opisy nad wyświetlaczem są naniesione na obudowę, Natomiast te pod to opisane przyciski. Naciśnięcie np. przycisku (Ua) spowoduje miganie 234 i wówczas (przy naciśniętym przycisku) pokręcenie gałką obok powoduje zmianę nastawy napięcia Ua. Jak widać Uh też jest przyciskiem... :wink:
Ale wypasss :-) Strasznie profi urządzenie się zapowiada :-)
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: efekt02 »

uwazam, ze nie ma sensu pomiar Ih...
natomiast rozbudowa zasilacza zarzenia do postaci 0-4-5-6,3(3A)-20(0,3A) juz tak :)

kompleksowy pomiar duotriod z zasilacza Ig2 bedzie mozliwy, po zwiekszeniu jego wydajnosci do 50-60mA (6N6P, 6N30P)

wyswietlacz 2x16(20) (5-10zl) moze od biedy zostac, lepiej jednak pomyslec o 4x16(20) - byly takie na allegro nawet po 15zl (niebieskie z podswietlaniem), nastepne aukcje juz niestety po 25zl/szt

a co do banankow - mysle, ze lepszym wyjsciem bedzie podstawka oktal - mozna do niej zastosowac wtyczke ze starego sprzetu (np. z Neptuna), albo cokol z zabezpieczonymi przewodami (EL34,6 czy inne)
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

traxman pisze:Jak chcesz regulować wszystkie napięcia to upierałbym się przy DAC MAX543.
Oszczędzamy!! Czy wiesz, że Szkoci to Poznaniacy, ktorych wygoniliśmy za rozrzutność? :D Skoro mamy ATmega16, to do jednego portu możemy podłączyć dwie 4-bitowe drabinki R-2R i możemy regulować Ua i Ug2 od 0 do 300V z krokiem 20V za złotówkę (18 rezystorów po 0.06,-/szt.).
traxman pisze:Jeżeli mamy rozbudowywać żarzenie to jaki zakres przewidujesz, wstępnie miałem przewidziany LM2576 do żarzenia.
Oszczędzamy!! Kiedyś liczyłem zasilacz impulsowy z wykorzystaniem PWM z procesora - wychodził troche większy dławik (~50kHz) i problemy ze stablizacją, ale tutaj obciążenie jest bardzo grzeczne... Zerknę do notatek.
traxman pisze: A jak Ci podaruję :D wyświetlacz 4x20 to zgodzisz się na jego użycie?
Akurat wyświetlaczy u mnie dostatek, chociaż nie mam pewności co do 2x20 :) Natomiast 2x16 mam nadmiar i mógłbym się podzielić...
traxman pisze:Nie przewiduję przełączania zakresów w zasilaczach
Miałem na myśli zakres pomiarowy Ia=20/200mA.
efekt02 pisze:uwazam, ze nie ma sensu pomiar Ih...
natomiast rozbudowa zasilacza zarzenia do postaci 0-4-5-6,3(3A)-20(0,3A) juz tak :)
Kiedy właśnie pomiar prądu jest niezbędny do takiego ustawienia napięcia, żeby prąd był np. 300mA. Musisz to zrobić samodzielnie.
Tomek
traxman

Tomasz Gumny pisze:Oszczędzamy!! Czy wiesz, że Szkoci to Poznaniacy, których wygoniliśmy za rozrzutność? :D (18 rezystorów po 0.06,-/szt.).
A my jesteśmy zapasowymi Niemcami i mamy wszystko większe i lepsze :D wyświetlacze też :twisted:
Poszukaj tych notatek, bo jak nie mam narysowanego schematu to się gubię.
Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: efekt02 »

Tomasz Gumny pisze:
efekt02 pisze:uwazam, ze nie ma sensu pomiar Ih...
Kiedy właśnie pomiar prądu jest niezbędny do takiego ustawienia napięcia, żeby prąd był np. 300mA. Musisz to zrobić samodzielnie.
a LM317 na przekazniku :wink:
wszakze tylko w tym jedynym przypadku potrzebny by byl pomiar pradu

wyswietlacz 4x16 28zl z przesylka (maja jeszcze procki i kilka rzeczy, wiec z przesylka wyjdzie taniej)
http://allegro.pl/item479991336_art_now ... n_e_t.html