Spam na forum

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Spam na forum

Post autor: jethrotull »

Z tego co wiem mamy politykę powstrzymywania się od modowania forum.
admin
administrator

Post autor: admin »

Dokładnie takie od samego początku było żałożenie w stosunku do oprogramowania Forum. Opieramy się na standardowej wersji bez mieszania w forumowym php.
Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: efekt02 »

admin pisze:Dokładnie takie od samego początku było żałożenie w stosunku do oprogramowania Forum. Opieramy się na standardowej wersji bez mieszania w forumowym php.
w moim przekonaniu takie założenie jest trosze bez sensu...
rozumiem, ze nie potrzeba instalować wodotrysków typu shoutbox, system punktów, czy inne udogodnienia, ale na Boga - tu chodzi o wytępienie spamerów :!:

jeśli nie malutki mod, to w takim wypadku pozostaje chyba jedynie zwiększenie uprawnień adminów i dalsza zabawa w kotka i myszkę każdego tygodnia...
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Witam
Ponieważ zagadnienie modyfikacji oprogramowania Forum powraca co jakiś czas i odniesienie się do niego wymaga owołania się do mojego lampowego hobby pozwalam sobie na wypowiedź, już nie jako admin lecz uczestnik Forum zainteresowany jego zawartością "lampową" a nie szczegółami technicznymi.
Może słowo "założenie" jakiego użyłem nie zostało najszczęśliwiej wybrane. Problem polega na tym, że Forum Triody nie ma typowego administratora. Przez typowego administratora rozumiem człowieka, który pasjonuje się programowaniem i poświęca cały wolny czas analizowaniu i modyfikowaniu skryptów, na których bazuje forum dyskusyjne. Wykonuję obowiązki administratora równolegle z normalnym uczestnictwem na Forum. Interesują mnie przede wszystkim zagadnienia lampowe i jak najwięcej czasu poświęcam lampom. Traktując dbanie o techniczne aspekty, jako zło konieczne, moje "obowiązki" administracyjne sprowadziłem więc do minimum. Składają sie na nie obciążenia finansowe związane z corocznym wykupem profesjonalnego serwera oraz instalowanie kolejnych odsłon oprogramowania phpBB. Na samym początku uzupełniałem oprogramowanie o dodatkowe mody, lecz powodowało to coraz większe problemy z jego uaktualnianiem. Dochodziło do tego, że aby przeinstalować mody, lub je usuwać, bo nie współpracowały z nowszymi wersjami phpBB musiałem blokować Forum i spędzać coraz więcej czasu na "grzebaniu" w skryptach php. Wycofałem się więc z tych udoskonaleń pozostawiając jedynie mod załączników (attachment mod). Ten mod został na szczęście włączony do phpBB w wersji 3. Mam nadzieję, że w kolejnych odsłonach pojawią się coraz bardziej udoskonalone funkcje utrudniające rejestrowanie się i wysyłanie postów przez niechcianych pseudouczestników. Tymczasem muszę ich eliminować ręcznie, w czym zresztą bardzo pomagają mi Moderatorzy oraz Użytkownicy Forum (choćby w tym wątku :) ).
Podsumowując, nie przewidywałem wprowadzania funkcji Forum nie ujętych w oficjalnych dystrybucjach phpBB. Nie oznacza to w żadnym razie zamknięcia dyskusji na ten temat. Każdy post dotyczący funkcjonowania Forum biorę pod uwagę i w taki czy inny sposób staram się uwzględnić. Uwagi Kolegi EFEKT02 już zmusiły mnie do przeanalizowania podanych linków. Na dniach będę aktualizował phpBB do ostatniej stabilnej wersji i po aktualizacji postaram się jeszcze raz wrócić do tej sprawy.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Kolejny spamer o nazwie cream836.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Ja bardzo proszę moderatorów o jak najszybsze kasowanie spamerkich postów. W dziale 'Linki i odnośniki' spamy spamera 'cream836' wiszą już trzeci dzień. A on nie spamuje żebyśmy to czytali, ale żeby zaindeksował to Google i inne wyszukiwarki, na tym polega tzw. 'pozycjonowanie stron'. Im dłużej to u nas wisi, tym lepiej spełnia swoje zadanie i zachęca innych śmieciarzy do kontynuacji tego procederu,
traxman

Post autor: traxman »

No, ale tam jest tylko Alek, więc może się nie wyrobił lub jest na urlopie.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

tszczesn pisze:Ja bardzo proszę moderatorów o jak najszybsze kasowanie spamerkich postów. W dziale 'Linki i odnośniki' spamy spamera 'cream836' wiszą już trzeci dzień. A on nie spamuje żebyśmy to czytali, ale żeby zaindeksował to Google i inne wyszukiwarki, na tym polega tzw. 'pozycjonowanie stron'. Im dłużej to u nas wisi, tym lepiej spełnia swoje zadanie i zachęca innych śmieciarzy do kontynuacji tego procederu,
Trzeba się zastanowić, czy sensowne jest aby mieć tylko jednego lub dwóch modów na dział. W wielu działach tak właśnie jest.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Kolejny delikwent. To już trzeci dziś...
http://trioda.com/forum/memberlist.php? ... ile&u=3689
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

traxman

Post autor: traxman »

admin
administrator

Post autor: admin »

Witam
Na próbę zablokowałem samodzielną (wykonywaną przez Użytkownika) aktywację konta. Nowy Użytkownik będzie aktywowany ręcznie przez administratora. Z uwagi na fakt, ze do Forum dopisuje sie stosunkowo niewielu nowych Użytkowników, nie powinno być problemów z ich sprawną aktywacją, lub kasowaniem, w przypadku niechcianych gości.
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »