General Error?

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

_idu

Re: General Error?

Post autor: _idu »

Piotr pisze:Dziś atak wyjątkowo długi.
Do komputera zasiadłem 20min. po północy. Oczywiście z Generałem. Trzymał równo do 1:15-1:20. W tym momencie, czyli w okolicach 1:45 nadal nie mogę wyświetlić strony głównej.

:?
Busy rource - OK

1 - Archiwizacja zasobów bazy jeśli mamy zapewnić spójność logiczną danych musi odłączyć wszelkich klientów. Chyba zę ma mechanizmy backupu online - ale ta na której pracuje forum takiej możliwości nie ma.
2 - Są sytuacje gdzie jest zapis konkurencyjnych od dwóch lub więcej klientów. Od tego są mechanizmy locków. Typowo na poziomie rekordów albo większej porcji danych (nazywanych często stronami). Ten pierwszy blokuje tylko modyfikowany rekord. Drugi wszystkie rekordy trzymające dane w obrębie jednostki alokacji. Pierwszy jest kosztowny (zżeranie zasobów) i mało wydajnych - przeszukiwanie długich list. Teoretycznie - zależnie od motoru bazy danych - można definiować sposób lockowania dla każdej z tablicy oddzielnie - na pewno nie ma tego mySQL i postgres.
3. Otwieracie forum i skrypt musi stworzyć zapis w bazie - chodzi o przyznanie sesji - czyli ID, zapisanie go i wysłanie do was cookies (tak działają sesje - ich cookies znika po zakończeniu sesji). Wystarczy że jakiś boot masowo zacznie otwierać forum - łatwo o zadławieni motoru bazy danych - mySQL, postgres to nie motory dla przetwarzania ogromnej liczby zapytań w jednostce czasu.
4. Pozostaje tylko blokowanie na firewallach i acceslistach na routerach. Albo kosztowna migracja na jakiś inny motor bazy danych (informix - prosta administracja wydajny i niezawodny motor, oracle - mocno przesłodzony marketingiem.... db2 to nie świat unixa wiec odpada).
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Przed chwilką był ERROR ale już działa :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

marcin_oizo pisze:Przed chwilką był ERROR ale już działa :)
Jest codziennie.
Opracowałem już metodę szybkiego obchodzenia Generała. Rzecz w tym, że jak się już na niego wlezie, to można ugrzęznąć nawet na dwie godziny. Dlatego w okolicach północy daję sobie spokój z komputerem, robię kawkę, idę na fajkę itp. Wtedy o wpół do pierwszej mogę znów w miarę spokojnie zajrzeć 8)
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Nocny Marek a raczej Piotr :wink:
Mój, że się tak wyrażę, GENERAŁ napadł na jakieś 10 minut więc nie było tak źle. Kawy nie pijam, papierosów nie palę więc pozostaje herbata ew. piwko 8)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: whwp »

Poranny generał.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wojtek SQ2KRZ
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

.
Ostatnio zmieniony pn, 28 marca 2011, 13:27 przez k24, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

A ja generała miałem o 6.30 :P
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

k24 pisze:a tam wszystko po 24 zamykają.
Dzisiaj chwycił przed 3:00 i trzymał do rana. Przy wejściu na trioda.com wyświetlał jakieś loginy i hasła...
Tomek
traxman

Post autor: traxman »

Właśnie przed chwilą wyższa szarża przerywała mi pisanie posta.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

traxman pisze:Właśnie przed chwilą wyższa szarża przerywała mi pisanie posta.
Mi też, ale byłem na to przygotowany :evil: Kliknąłem Wstecz, skopiowałem to, co już napisałem, wyłączyłem przeglądarkę, włączyłem znowu i wkleiłem to, co wcześniej napisałem :mrgreen:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
birkovv
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: birkovv »

k24 pisze:Nie ma się co zbytnio przejmować. Serwer zainstalowany jest w Wąchocku, a tam wszystko po 24 zamykają.
Wg. http://www.geobytes.com/IpLocator.htm Trioda stoi we Wiedniu ... :)
Zatem nasz Generał nie jest polskiego pochodzenia .... :)
traxman

Post autor: traxman »

Wczoraj był, dzisiaj był, jutro pewnie też będzie (pomiędzy 23:30 a 0:30)
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

birkovv pisze:Wg. http://www.geobytes.com/IpLocator.htm Trioda stoi we Wiedniu ... :)
Zatem nasz Generał nie jest polskiego pochodzenia .... :)
Ten austriacki generał to łagodny baranek w porównaniu z pewnym austriackim kapralem...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
admin
administrator

Post autor: admin »

W poszukiwaniu genezy "generała" trafiłem w końcu na forum Przemo (dla niezorientowanych jest to zmodyfikowane przez Przemo forum PHPBB). Okazuje się, że jest tam cały duży wątek poświęcony dostarczycielom usług internetowych. W wątku znalazłem wypowiedzi, że problem generała dotyczy WSZYSTKICH for dyskusyjnych zainstalowanych w NetArt. Niektórzy użytkownicy opowiadają o swojej korespondencji z NetArtem w tej sprawie - okazuje się, że jest to dokładna kalka odpowiedzi, którą i ja otrzymałem (wina jest oczywiście moja i powinienem zoptymalizować zapytania do bazy danych :shock: ).
Wynika z tego, że problem jest na razie nie do zwalczenia - nie wyobrażam sobie prowadzenia badań akademickich nad nowymi formami tworzenia zoptymalizowanych zapytań generowanych przez Forum. Te, które są teraz stosowane są naprawdę przemyślane i praktycznie zweryfikowane przez tysiące użytkowników oprogramowania phpbb.
Klienci NetArta podejrzewają (przyznaję, że i ja jestem zwolennikiem tej teorii), że po północy w NetArcie robią backup serwerów i cały ich system po prostu przestaje w tym czasie normalnie funkcjonować :?
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

Od 2-3 dni nie miałem generała, zaczynam się martwić :twisted:
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠