Na skali pisze ze Mińsk.....djivo pisze:.
Czy ktoś wie co to za radio?
Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 2500...3124 posty
Re: Elektrośmieci
-
- 3125...6249 postów
Ostatnio coś bieda z elektrośmieciami, zdobyłem stary głośnik 16cm oraz lampkę autobusową 24V 8W.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 9375...12499 postów
U mnie właśnie jest akcja na osiedlu: wystaw przed dom, a zabierzemy. Przejechałem się zobaczyć co ludzie wystawiają. Tylko przed dwoma posesjami zauważyłem stare żelazka i suszarki. Albo jest za wcześnie, albo ludzie oleli akcję.
-
- 1250...1874 posty
Painlust ja właśnie jadę tam gdzie to wszystko jedzie po takiej zbiórce i wybieram.
Ale macie racje, gdybym miał tylko czas można coś fajnego trafić.
U nas się wzięli na sposób i zbiórki nie są przed domami, tylko w szkołach dzieciaki niosą do szkoły różne graty.
A ze szkoły już nie wypada wejść i zabrać.
Ale macie racje, gdybym miał tylko czas można coś fajnego trafić.
U nas się wzięli na sposób i zbiórki nie są przed domami, tylko w szkołach dzieciaki niosą do szkoły różne graty.
A ze szkoły już nie wypada wejść i zabrać.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
-
- 625...1249 postów
Jak to nie? Ja tak zdobyłem kilka gratów... Choć może dlatego, że do niej chodziłem wcześniej. Co prawda musiałem oddać trochę innego złomu elektronicznego, ale i tak warto było...
A teraz to już zwątpiłem we wszystkie zbiórki.
A teraz to już zwątpiłem we wszystkie zbiórki.
painlust pisze:U mnie właśnie jest akcja na osiedlu: wystaw przed dom, a zabierzemy. Przejechałem się zobaczyć co ludzie wystawiają. Tylko przed dwoma posesjami zauważyłem stare żelazka i suszarki. Albo jest za wcześnie, albo ludzie oleli akcję.
Im większe i bogatsze osiedle tym trudniej o stare sprzęty. "Zarobieni" ludzie nie mają czau na to aby akurat gdy zbiórka zrobić wystawkę - mają to głęboko gdzieś- wywiozą przy okazji do pobliskiego lasu/parku itp - powszechne zjawisko - im zasobniejszy w monetę tym chętniej wyrzuci na dzikim śmietnisku albo komuś podrzuci.
Jeśli nowe osiedle to w ogóle niema co liczyć na stare sprzęty.
Jeżeli już to osiedla budowane w latach 60-tych zamieszkałe bynajmniej nie przez element - choć czasem w rejonach lumpenproletariatu potrafią być eksploatowane jeszcze czarno-białe telewizory lampowo-tranzystorowe. Bardziej zabytkowy sprzęt to najczęściej się trafia na wsiach,
-
- 6250...9374 posty
W piątek zeszły będąc na wolnym odwiedziłem rynek czyli tzw. "graciarnię" gdzie za 3zł zakupiłem radyjko Dominika, kompletne, tylko mały uszczerbek na skali. Wymiana elektrolitów (z tych czerwonych na nowe) ożywiło radyjko i gra ja nówka 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 3125...6249 postów
Czy na tym bazarze były inne odbiorniki radiowe?
Dziś na złomie była zdezelowana lampa uliczna rtęciowa 250W nazywana "deską sedesową", szukałem widelca sztywnego do roweru ATB 26".
Dziś na złomie była zdezelowana lampa uliczna rtęciowa 250W nazywana "deską sedesową", szukałem widelca sztywnego do roweru ATB 26".
-
- 6250...9374 posty
Tak były: Pionier 6161 za 100zł i Barkarola też w podobnej cenie. Radia owe są cały czas, nikt ich nie chce kupić, za drogo jak na ów stan.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 3125...6249 postów
Coś ostatnio bieda jest. Z staroci był tylko głośnik GDW12,5 Tonsil z uszkodzoną membraną i opiłkami w cewce.
-
- 500...624 posty
Tak swoją drogą, zakład Elmotu zmienił się niedawno w galerię handlową.AZ12 pisze:Ostatnio marnie było. Ze staroci była tylko prądnica Elmot 20A 12V od polskiego samochodu.

-
- 3125...6249 postów
Dzisiaj, dosłownie przed chwilą przyjechałem ze Starogardu Gd. Byłem zdesantować węże świetlne i trochę zabawek. W pojemniku były dwa radioodbiorniki radiofoniczne Unitra: Taraban i jubilatopodobny. Ostatnio na złomie w moim mieście było trochę lamp biurkowych/warsztatowych bardzo starych.
-
- 125...249 postów
A u mnie będą 3 ciekawe godziny 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Nóż się w kieszeni otwiera. Zakład, który dawał pracę 3000 osobom został zastąpiony przez coś, co daje pracę góra stu. Mało tego, coś co tworzyło produkcję, która była eksportowana, a więc był przypływ gotówki pożarty został przez twór, który handluje towarami importowanymi. No ale cóż, Polak zarobi w Anglii, Niemcach i ...odda im te pieniądze. U siebie.k4be pisze: zakład Elmotu zmienił się niedawno w galerię handlową.
Poszukuję 1R5T.
-
- 6250...9374 posty
Nie zawsze odda, dziś raczej zostanie i zainwestuje tam gdzie zarabia a i Norweskie elektrośmieci znacznie ciekawsze niż nasze rodzime......