Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- disaster
- 1250...1874 posty
Re: Elektrośmieci
Kupiłem go na giełdzie (samochodowej) w Łodzi.
Wbrew pozorom w całkiem fajnym stanie, membrana w zasadzie nienaruszona (na zdjęciu jakiś cień wyszedł)
Jest sprawny, kompletny, skrzynka nawet w niezłym stanie.
Wbrew pozorom w całkiem fajnym stanie, membrana w zasadzie nienaruszona (na zdjęciu jakiś cień wyszedł)
Jest sprawny, kompletny, skrzynka nawet w niezłym stanie.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
- AZ12
- 3125...6249 postów
Dzisiaj byłem na drugim złomie w poszukiwaniu blachy stalowej o grubości ok. 1mm, blachy nie było, ale były: dwa stare komputery, oprawa oświetleniowa na świetlówki miniaturowe, termoregulator, cewki zapłonowe, wraki chassis od telewizorów lampowych.
Ratujmy stare tranzystory!
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Z pełnym szacunkiem Sławku ale to naprawdę złom. Temat dotyczy raczej uratowanych od złomowania urządzeń/części lampowychAZ12 pisze:Dzisiaj byłem na drugim złomie w poszukiwaniu blachy stalowej o grubości ok. 1mm, blachy nie było, ale były: dwa stare komputery, oprawa oświetleniowa na świetlówki miniaturowe, termoregulator, cewki zapłonowe, wraki chassis od telewizorów lampowych.

Taki komputerowo/tranzystorowy szrot można znaleźć na każdym jednym złomie, żule sprzedają wszystko co im w łapy wpadnie.
Ostatnio nie wpadło mi nic w łapki, za zimno co by po szrotach łazić ale na jednym z nich przed zimą facet miał całą taczkę kompletnych radiostacji Radmora ze straży, pogotowia czy innej policji...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
Może nie do końca związane z tematem, ale dzisiaj na spacerze trafiłem na panel przedni od radia Safari 2. Jeżeli ktoś byłby nim zainteresowany, to mogę się po niego pofatygować i wysłać za koszty przesyłki. Ten syf po prawej stronie to do usunięcia.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Marcin K.
Dla mnie urządzenia retro to nie tylko stary lampowy sprzęt RTV i zabytkowe urządzenia pomiarowe, ale także stare oprawy oświetleniowe.
riversedge_pl
Szukałem takiego panelu do mojego radia Safari 2, więcej na PW.

Dla mnie urządzenia retro to nie tylko stary lampowy sprzęt RTV i zabytkowe urządzenia pomiarowe, ale także stare oprawy oświetleniowe.

Szukałem takiego panelu do mojego radia Safari 2, więcej na PW.
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
Panel nadal mam na zbyciu.
Cmentarzysko sprzętu w Gorzowie, smutny widok. Sporo PRLowskiego sprzętu, telewizory, pralki, odkurzacz....
http://www.zsm.edu.gorzow.pl/?view=gal&galeria=49
Cmentarzysko sprzętu w Gorzowie, smutny widok. Sporo PRLowskiego sprzętu, telewizory, pralki, odkurzacz....
http://www.zsm.edu.gorzow.pl/?view=gal&galeria=49
- AZ12
- 3125...6249 postów
Widać że ludzie nie mają sentymentu do starych sprzętów.
Uratowałem od zniszczenia amplituner Radmor 5412.
Uratowałem od zniszczenia amplituner Radmor 5412.
Ale masz farta. Ja kiedyś pojechałem do Radomia co była skrzynka wystawiona na elektrośmieci i same komputery albo telewizory tranzystorowe.
PTaudio&PolThom
U mnie znów jest zbiórka elektrośmieci. Niestety dwie zbióreczki przeszły mi koło nosa bo nie wiedziałem, że były. Na dwóch kolejnych będę. 

- AZ12
- 3125...6249 postów
Dobrze by było znaleźć na tej zbiórce urządzenie lampowe z podstawkami nowal do chassis lub lampy PCL82.
Czas pokazać moje znalezisko z roku 1990, niestety krzemowe.
Czas pokazać moje znalezisko z roku 1990, niestety krzemowe.
A nawet 1991 wnioskując z pierwszych dwóch cyfr nr seryjnego. Wyczyść, domyj, dopieść i niech przeżyje wszystkie chińskie plastiki.AZ12 pisze:...znalezisko z roku 1990, niestety krzemowe.

Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Dzisiaj ze zbiórki elektrośmieci przywiozłem kilkanaście lamp telewizyjnych, TWOP19 oraz 3 sztuki traf wyjściowych. Ponieważ kończą się lampowe sprzęty pozyskałem też jakiś wzmacniacz Diory i odtwarzacz CD Foniki. Poza tym lipa straszna.
- romanradio
- 1250...1874 posty
Witam i zachęcam Kolegów do takich łowów,a im mniejsza mieścina,tym łup bogatszy,śledżmy w lokalnej prasie anonse o terminach zbiórek odpadów rtv/agd i...bez wizyty w sklepie z trunkami się nie obejdzie,najciekawsze rzeczy są już na samochodzie firmy zbierającej,minęły już czasy,kiedy przyjeżdżali pod koniec akcji,a złomiarze robili z terenu pobojowisko .Moje najlepsze zdobycze to:VE301G z 1933(bez gehause,ale z lampą),Śląsk,PYE1000 (ciekawe,czy ktoś z Was pamięta co to?
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
-
- 125...249 postów
Witam, gratuluję znalezisk. Mnie nie udało się to nigdy. A zagadkowe oznaczenie to czy nie jest przypadkiem telewizor? Pozdrawiam . Jerzy