bomarek pisze:Które rezystory o tej wartości pracują w dzielnikach pomiarowych
R33 wpływa na przetwarzanie Ia/ADC4 (36-U3)
R71 robi to samo dla Ig2/ADC6 (34-U3).
Wartości większości rezystorów są dość krytyczne, bo założyliśmy, że miernik ma sensownie wskazywać bez żadnej kalibracji. Niewykluczone, że kiedyś dopiszę kalibrację programową, ale to już po zmianie procesora na ATmega32...
Jest poprawiona wersja V1.14 mierząca EL34RFT (zwiększone Ig2 do 40mA), kto chce to na PRV. Nowy procesor Atmega16 + przesyłka 22PLN. Opis zmian V1.14 na pierwszej stronie.
To już ostatnia poprawka, która zmieściła się w ATMEGA16. Następne wersje oprogramowania będą już na ATMEGA32, o ile Atmel ich nie wycofa lub nie będzie oferował tylko w BGA.
bomarek pisze:Właśnie zapakowałem go do obudowy, sprawuje się bardzo dobrze.
Wielkość wyświetlacza rzeczywiście jest powalająca.
Te otwory nad radiatorem to dobry pomysł. Natomiast gniazda bananowe wydają się być trochę za gęsto.
W sumie wyszedł bardzo ładnie, gratulacje!
Powiem Wam, że jak mierzę dużo lamp pod rząd, to mi się zaczyna mienić w oczach od wyświetlacza... Więc taki duży wg. mnie ma sens. Co do bananów, to zależy, jak często się używa. Ja użyłem dopiero raz więc mi by małe odległości nie przeszkadzały.
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Po kilku miesiącach używania, stwierdziłem, że banany to był błąd projektowy, teraz dałbym dodatkową podstawkę oktal z doprowadzonymi wszystkimi potencjałami. Przy pomocy cokołu oktal można prościej robić przejściówki. Bananka zostawiłbym tylko dla A1 np. przy pomiarze EL36.
Marvel pisze:Powiem Wam, że jak mierzę dużo lamp pod rząd, to mi się zaczyna mienić w oczach od wyświetlacza...
Nie miałem takich problemów, ale ja jednorazowo mierzyłem max 12 lamp...
Marvel, tylko nie mów, że przepisujesz dane z wyświetlacza. Przecież wystarczy kabelek (przedłużacz) do portu szeregowego i można mieć wszystko na ekranie!
traxman pisze:Po kilku miesiącach używania, stwierdziłem, że banany to był błąd projektowy
Żaden błąd. Ja mam pomysł taki, że zrobię sobie uniwersalną przejściówkę. W oddzielnym pudełku zamontuję wszystkie (czyli ze cztery raptem jak dla mnie) typy podstawek z połączonymi równolegle pinami. Piny wyprowadzę na osiem bananów podpisanych 1...8. Dzięki temu będę sobie mógł szybko, bezpiecznie i bezstresowo podawać różne potencjały z bananów miernika na dowolne piny dowolnego typu podstawek.
Tomasz Gumny pisze:Marvel, tylko nie mów, że przepisujesz dane z wyświetlacza. Przecież wystarczy kabelek (przedłużacz) do portu szeregowego i można mieć wszystko na ekranie!
Ano przepisuję. Mam specjalny zeszyt Bo ja taki trochę "vintage" jestem czasami A w laptopie nie mam chyba nawet gniazda szeregowego (pod USB pewnie też się da?). Nie mówiąc o tym, że postanowiłem nie montować portu w mierniku. Ale przy upgrade z wersji 1.0 wlutuję to gniazdo.
Ostatnio zmieniony wt, 19 maja 2009, 21:33 przez Marvel, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Z banakami nie będę miał problemów, a wszystkie napięcia mam dostępne w podstawce "A", wystarczy wlutować do widocznego na zdjęciu wtyku oktalowego kable i mamy wszystkie napięcia do ewentualnego testowania budowanych układów.
Tylko ta obudowa, bardzo tandetna chyba ją zmienię na G1502.
bomarek pisze:Tylko ta obudowa, bardzo tandetna chyba ją zmienię na G1502.
Nie wiem czy chciałoby mi się przenosić miernik do innej obudowy... To tylko tak fajnie się słyszy "Właśnie zapakowałem go do obudowy...", ale Ci co składali wiedzą, że sporo jest przy tym dziergania.
Czy ten wyświetlacz miał taką ramkę, czy ją dorabiałeś? Ładnie wygląda...