O analizatorach i rowerach :)

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: O analizatorach i rowerach :)

Post autor: Vault_Dweller »

Lamp nie przerobię - zwłaszcza przedniej, która jest z metalu.
Na prostowanie przy dynamie umasionym [np. dotychczasowym, butelkowym] jest inny sposób: trafo 230/2x6V + prostownik pełnookresowy. Uzwojenie WN służy do ładowania z sieci. Dynamo podłączam między masę a jeden z końców uzwojenia. Stosuję przełącznik, by zasilanie szło albo z sieci, albo z prądnicy. Inaczej przy zasilaniu sieciowym uzwojenie dynama byłoby pod napięciem zmiennym, a przy jeździe - na wejściu zasilania miałbym 230V.

W wersji przyszłej ten przełącznik wyfruwa. Dynamo pójdzie przez Graetza, bo już przy zwykłym kręceniu wokół ośki jasno rozświetla podłączoną żarówkę. Cały układ się uprości; oba prostowniki będą się łączyć po stronie DC i nie będzie mowy o traceniu zmiennego w uzwojeniu prądnicy, ani o wysokim napięciu na złączu sieciowym.

Dynamo może porobić za przetwornik szybkość - częstotliwość, dla tachometru. Jednakże chyba zdecyduję się na mechaniczny :).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Drogi Vaulcie, zapomnij o Graetzu (przynajmniej w klasycznym rozumieniu). Zobacz, jakie "fajoskie" rozwiązanie ktoś tu wykombinował:
http://www.ktverkko.fi/~msmakela/electr ... do-sch.png
Może na pierwszy rzut oka zbyt skomplikowane, ale po chwili nabiera sensu! Sprawność prostowania rośnie z ok.80% do niemal 100%. Zawsze szkoda te wolty marnować.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Dzięki - chyba stykną dowolne MOSy z małym RDSon?

Dobry prostownik do żarzenia, tak BTW.
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: dark_one »

KaKa pisze: Pochwalę się, że dość żwawo kończę budowę mojego analizatora. O tyle nie typowy, że wygląda jak przeciętny PC :lol: Docelowe wykorzystanie-pomiary audio.
Rozumiem, że użyłeś obudowy od peceta :-) Wykorzystałeś jakieś gotowe urządzenie czy też składasz to od podstaw ? Wcześniej w tym wątku pojawiła się informacja że w zasadzie nie buduje się heterodynowych analizatorów na zakres m.cz. - otóż ja znalazłem wyjątek od reguły, a mianowicie wkładkę 5L4N do oscyloskopów Tektronixa serii 5000 - ma fantastyczne parametry (od 5 Hz do 100kHz z rozdzielczością 1Hz) ale nigdzie nie mogę znaleźć schematu do niej a byłoby co podglądnąć ... (BAMA też milczy na ten temat).
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Nie zrozumieliśmy się.
Poskładałem (czy raczej poskładano mi) osobny komputer z systemem Linux Puppy i programem Baudline.

Budowa sprzętowego analizatora widma m.cz. jest kompletnie nie opłacalna (tym bardziej, że dla mnie ma to być narządź pracy, a nie hobby).

Całość jest już na ukończeniu, myślę że jeszcze w tym tygodniu powrzucam pierwsze zrzuty ekranu :) .
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: dark_one »

Czyli można powiedzieć że "poszedłeś na łatwiznę" :twisted: no ale zupełnie słusznie. Dodatkowym atutem za takim rozwiązaniem jest fakt że będziesz go wykorzystywał w pracy i tu w całej rozciągłości bije konkurencyjne stosunkiem cena/możliwości :-) Miałem taki plan przekształcić moją stację do VLF W&G SPM-30 w analizator widma m.cz. (podobne do http://www.allegro.pl/item1090456136_wa ... _w_cz.html tyle że to Pegelmesser czyli selektywny miernik poziomu ale ma generator wbudowany) ale projekt stanął gdyż mam mały remoncik na głowie :-)
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

DIY przenośny analizator widma 2,4GHz:
http://ea4eoz.ure.es/hsa.html
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Mój rower.

Obrazek
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

A to mój ROWER :lol: Tam pedałuje się podczas palenia i hamowania... Na wiosnę i lato ma doczepiany koszyk na bagażnik celem włożenia doń grzybów, kineskopów i innych dóbr znalezionych w lesie a mogących się przydać na zaś.
Tyle...
73!
PS. Ma ktoś niedrogo analizator na sprzedaż? Jakiś taki zwykły, GHz nie są mi potrzebne.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

A oto mój, przeszło miesiąc temu:
http://3.bp.blogspot.com/_JWwOjjlwXMI/T ... wery-1.jpg

Biała skrzynka na kierownicy - przełącznik świateł [długie + krótkie], kierunkowskazów, świateł awaryjnych, sprawdzanie prądu ładowania/rozładowania akumulatora, klakson na upierdliwych blachosmrodziarzy, stacyjka włączająca alarm.

Czarna skrzynka - akumulator, prostownik, przerywacz kierunkowskazów, zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem, obwód alarmowy z syreną - działa na wyciągnięcie wtyczki sieciowej [wariant "garażowy"] lub wyciągnięcie/przecięcie kabla ze zwartą pętelką na końcu [wariant "polowy"].

Wkrótce przeróbki: wymiana sterów i mostka kierownicy, błotników i pedałów, żeby ładnie lśniły chromem. Planuję w weekend, o ile mi dojadą części - w końcu już za tydzień +1 do liczby szprychówek :)
Ostatnio zmieniony czw, 18 listopada 2010, 21:56 przez Vault_Dweller, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: qdlaczian »

Marcin K. pisze:A to mój ROWER :lol: Tam pedałuje się podczas palenia i hamowania... Na wiosnę i lato ma doczepiany koszyk na bagażnik celem włożenia doń grzybów, kineskopów i innych dóbr znalezionych w lesie a mogących się przydać na zaś.
Tyle...
73!
PS. Ma ktoś niedrogo analizator na sprzedaż? Jakiś taki zwykły, GHz nie są mi potrzebne.
Komar, Koza ? Masz go od "zawsze" czy nabyłeś\poskładałeś ?
73!
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

qdlaczian pisze:
Marcin K. pisze:A to mój ROWER :lol: Tam pedałuje się podczas palenia i hamowania... Na wiosnę i lato ma doczepiany koszyk na bagażnik celem włożenia doń grzybów, kineskopów i innych dóbr znalezionych w lesie a mogących się przydać na zaś.
Tyle...
73!
Komar, Koza ? Masz go od "zawsze" czy nabyłeś\poskładałeś ?
73!
W rodzinie jest od 1969 roku więc od zawsze a w moich rękach jest od 1999 roku :wink:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
biohack
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: biohack »

Ja załuje że juz nie mam komarka :) ja miałem komara 2351 z silnikiem 3 biegowym i zawsze wypadała 2 i MZ ETZ 251 :) to było dopiero śmigania .
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

biohack pisze:Ja załuje że juz nie mam komarka :) ja miałem komara 2351 z silnikiem 3 biegowym i zawsze wypadała 2 i MZ ETZ 251 :) to było dopiero śmigania .
E tam ETZ... odkurzacz... niema to jak M-72........
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Wiem z autopsji, że Bogusława się nie przekona do 2-taktu ale i tak najpiękniejszy dźwięk ma dwu rurkowa Jawa, taka jaką miałem (CZ) :wink:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU