O analizatorach i rowerach :)

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Re: O analizatorach i rowerach :)

Post autor: Vault_Dweller »

Lamp nie przerobię - zwłaszcza przedniej, która jest z metalu.
Na prostowanie przy dynamie umasionym [np. dotychczasowym, butelkowym] jest inny sposób: trafo 230/2x6V + prostownik pełnookresowy. Uzwojenie WN służy do ładowania z sieci. Dynamo podłączam między masę a jeden z końców uzwojenia. Stosuję przełącznik, by zasilanie szło albo z sieci, albo z prądnicy. Inaczej przy zasilaniu sieciowym uzwojenie dynama byłoby pod napięciem zmiennym, a przy jeździe - na wejściu zasilania miałbym 230V.

W wersji przyszłej ten przełącznik wyfruwa. Dynamo pójdzie przez Graetza, bo już przy zwykłym kręceniu wokół ośki jasno rozświetla podłączoną żarówkę. Cały układ się uprości; oba prostowniki będą się łączyć po stronie DC i nie będzie mowy o traceniu zmiennego w uzwojeniu prądnicy, ani o wysokim napięciu na złączu sieciowym.

Dynamo może porobić za przetwornik szybkość - częstotliwość, dla tachometru. Jednakże chyba zdecyduję się na mechaniczny :).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Drogi Vaulcie, zapomnij o Graetzu (przynajmniej w klasycznym rozumieniu). Zobacz, jakie "fajoskie" rozwiązanie ktoś tu wykombinował:
http://www.ktverkko.fi/~msmakela/electr ... do-sch.png
Może na pierwszy rzut oka zbyt skomplikowane, ale po chwili nabiera sensu! Sprawność prostowania rośnie z ok.80% do niemal 100%. Zawsze szkoda te wolty marnować.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Dzięki - chyba stykną dowolne MOSy z małym RDSon?

Dobry prostownik do żarzenia, tak BTW.
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: dark_one »

KaKa pisze: Pochwalę się, że dość żwawo kończę budowę mojego analizatora. O tyle nie typowy, że wygląda jak przeciętny PC :lol: Docelowe wykorzystanie-pomiary audio.
Rozumiem, że użyłeś obudowy od peceta :-) Wykorzystałeś jakieś gotowe urządzenie czy też składasz to od podstaw ? Wcześniej w tym wątku pojawiła się informacja że w zasadzie nie buduje się heterodynowych analizatorów na zakres m.cz. - otóż ja znalazłem wyjątek od reguły, a mianowicie wkładkę 5L4N do oscyloskopów Tektronixa serii 5000 - ma fantastyczne parametry (od 5 Hz do 100kHz z rozdzielczością 1Hz) ale nigdzie nie mogę znaleźć schematu do niej a byłoby co podglądnąć ... (BAMA też milczy na ten temat).
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Nie zrozumieliśmy się.
Poskładałem (czy raczej poskładano mi) osobny komputer z systemem Linux Puppy i programem Baudline.

Budowa sprzętowego analizatora widma m.cz. jest kompletnie nie opłacalna (tym bardziej, że dla mnie ma to być narządź pracy, a nie hobby).

Całość jest już na ukończeniu, myślę że jeszcze w tym tygodniu powrzucam pierwsze zrzuty ekranu :) .
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: dark_one »

Czyli można powiedzieć że "poszedłeś na łatwiznę" :twisted: no ale zupełnie słusznie. Dodatkowym atutem za takim rozwiązaniem jest fakt że będziesz go wykorzystywał w pracy i tu w całej rozciągłości bije konkurencyjne stosunkiem cena/możliwości :-) Miałem taki plan przekształcić moją stację do VLF W&G SPM-30 w analizator widma m.cz. (podobne do http://www.allegro.pl/item1090456136_wa ... _w_cz.html tyle że to Pegelmesser czyli selektywny miernik poziomu ale ma generator wbudowany) ale projekt stanął gdyż mam mały remoncik na głowie :-)
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

DIY przenośny analizator widma 2,4GHz:
http://ea4eoz.ure.es/hsa.html
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Mój rower.

Obrazek
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

A to mój ROWER :lol: Tam pedałuje się podczas palenia i hamowania... Na wiosnę i lato ma doczepiany koszyk na bagażnik celem włożenia doń grzybów, kineskopów i innych dóbr znalezionych w lesie a mogących się przydać na zaś.
Tyle...
73!
PS. Ma ktoś niedrogo analizator na sprzedaż? Jakiś taki zwykły, GHz nie są mi potrzebne.
Załączniki
Komarek retro.jpg
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

A oto mój, przeszło miesiąc temu:
http://3.bp.blogspot.com/_JWwOjjlwXMI/T ... wery-1.jpg

Biała skrzynka na kierownicy - przełącznik świateł [długie + krótkie], kierunkowskazów, świateł awaryjnych, sprawdzanie prądu ładowania/rozładowania akumulatora, klakson na upierdliwych blachosmrodziarzy, stacyjka włączająca alarm.

Czarna skrzynka - akumulator, prostownik, przerywacz kierunkowskazów, zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem, obwód alarmowy z syreną - działa na wyciągnięcie wtyczki sieciowej [wariant "garażowy"] lub wyciągnięcie/przecięcie kabla ze zwartą pętelką na końcu [wariant "polowy"].

Wkrótce przeróbki: wymiana sterów i mostka kierownicy, błotników i pedałów, żeby ładnie lśniły chromem. Planuję w weekend, o ile mi dojadą części - w końcu już za tydzień +1 do liczby szprychówek :)
Ostatnio zmieniony czw, 18 listopada 2010, 21:56 przez Vault_Dweller, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: qdlaczian »

Marcin K. pisze:A to mój ROWER :lol: Tam pedałuje się podczas palenia i hamowania... Na wiosnę i lato ma doczepiany koszyk na bagażnik celem włożenia doń grzybów, kineskopów i innych dóbr znalezionych w lesie a mogących się przydać na zaś.
Tyle...
73!
PS. Ma ktoś niedrogo analizator na sprzedaż? Jakiś taki zwykły, GHz nie są mi potrzebne.
Komar, Koza ? Masz go od "zawsze" czy nabyłeś\poskładałeś ?
73!
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

qdlaczian pisze:
Marcin K. pisze:A to mój ROWER :lol: Tam pedałuje się podczas palenia i hamowania... Na wiosnę i lato ma doczepiany koszyk na bagażnik celem włożenia doń grzybów, kineskopów i innych dóbr znalezionych w lesie a mogących się przydać na zaś.
Tyle...
73!
Komar, Koza ? Masz go od "zawsze" czy nabyłeś\poskładałeś ?
73!
W rodzinie jest od 1969 roku więc od zawsze a w moich rękach jest od 1999 roku :wink:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
biohack
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: biohack »

Ja załuje że juz nie mam komarka :) ja miałem komara 2351 z silnikiem 3 biegowym i zawsze wypadała 2 i MZ ETZ 251 :) to było dopiero śmigania .
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

biohack pisze:Ja załuje że juz nie mam komarka :) ja miałem komara 2351 z silnikiem 3 biegowym i zawsze wypadała 2 i MZ ETZ 251 :) to było dopiero śmigania .
E tam ETZ... odkurzacz... niema to jak M-72........
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Wiem z autopsji, że Bogusława się nie przekona do 2-taktu ale i tak najpiękniejszy dźwięk ma dwu rurkowa Jawa, taka jaką miałem (CZ) :wink:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
ODPOWIEDZ