Pasjonat pisze:Mam prośbę, czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby skomentować, opisać działanie odbiornika OBAR którego schemat zamieścił kolega darczar
fugasi pisze:Takie superheterodyny z reakcją były bardzo popularne w epoce gdy koszt lamp był jeszcze znaczący i wielokrotnie opisywane w ARRL Handies.
Problem w tym, że przedstawiony odbiornik nie jest żadną superheterodyną, a bardzo prostym układem z bezpośrednią przemianą częstotliwości, ewentualnie z detekcją AM w detektorze reakcyjnym. Właściwy stopień przemiany (detekcji) został w nim poprzedzony jednostopniowym wzmacniaczem w.cz. Użyte w drugim stopniu elementy mogą również świadczyć, że w pewnych warunkach drugi stopień może pracować z superreakcją, gdzie częstotliwość wygaszania ustala rezystor oznaczony na schemacie jako 9 i kondensator o numerze 10. Cewka w obwodzie anody drugiej lampy stanowi element dodatniego sprzężenia zwrotnego, a potencjometr włączony w obwód siatki drugiej umożliwia ustalenie optymalnego punktu pracy lampy dla pożądanego w danym momencie rodzaju pracy drugiego stopnia (reakcyjny detektor AM, układ z superreakcją, lub po pełnym wzbudzeniu bezpośrednia przemiana dla odbioru stacji telegraficznych i nadających z modulacją SSB, czyli mieszacz samodrgający).
Witam dziękuję za odpowiedź w sprawie schematu OBAR moje wątpliwości dotyczyły zwłaszcza tej superheterodyny, nijak nie mogłem tego dostrzec, ale że jestem totalnym amatorem więc wolałem zdać się na opinię kolegów obytych w temacie, dziękuję za naukę i proszę o więcej
Temat AP5 i odbiorników wytwarzanych w Polsce nie daje mi spokoju od jakiegoś czasu i jak siebie znam skończy się na próbie budowy i tu znowu, wiem z doświadczenia żeby pociągnąć sprawę do końca muszę zacząć od zbierania materiałów pisanych potem konstrukcji mechanicznej, cewki, zbieranie części i na koniec montaż, niestety nie mogę zaczynać od "pająka" bo na pająku się skończy.
Prace domowe zaczęły się od kopania w internecie i coś tam zaczyna się pojawiać.
Znalazłem bardzo podobne konstrukcje z opisem i sposobem wykonania cewek.
Witam.
1. Temat bardziej nadaje się do działu "Radio retro", może administrator przeniesie ten wątek ?
2. Kilka dni temu zakończyła się aukcja odbiornika produkowanego na potrzeby polskiego podziemia typu OBA
(numer aukcji Allegro 1617665502).
3. Artykuł Edwarda Kocenta-Zielińskiego, o którym tak pozytywnie wyrażono się kilka postów wcześniej, pt: "Niektóre zagadnienia łączności radiowej SZP-ZWZ-AK - działalność konstruktorska i produkcyjna w kraju i na obczyźnie", jest plagiatem w 90 % z książki Kazimierza Malinowskiego "Żołnierze łączności walczącej Warszawy". Książkę wydaną trzydzieści lat temu, można bez problemu nabyć na aukcjach Allegro za kilka złotych, np. aukcja nr: 1587664849 lub 1591119336 i kilka innych. Wystarczy "wklepać" w wyszukiwarkę Allegro hasło "żołnierze łączności". Jest to najobszerniejsza publikacja na temat łączności w okresie okupacji.
4. "Polski "Paraset" - radiostacja zrzutowa AP5", łatwiejsza do wykonanie była by kopia radiostacji wcześniejszego typu A-3 (AP-3). Jest prostsza w budowie. Istnieje dokumentacja wykonawcza płyty czołowej i program do grawerowania opisów tejże płyty. Niestety, zabrakło grupy pasjonatów do kontynuowania tego projektu (tzw. polskie piekiełko).
5. Co nie udało się naszym Kolegom w Polsce, udało się belgowi z radiostacją polską AP-4. Dwa przykładowe zdjęcia z jego realizacji w załączeniu.
Pozdrawiam.
Wiktor