Piec gitarowy do grania w domu

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
MKramer
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MKramer »

No i powoli coś się wyłania. Jest już w zasadzie gotowy i działający układ wzmacniacza. Przyznam się nie bez satysfakcji, że odpalił od razu.
O dziwo - mimo żarzenia napięciem zmiennym - nie słychać żadnego brumu. Myślę, że udało mi się to osiągnąć dzięki:
1. symetryzacji napięcia żarzenia względem masy precyzyjnymi rezystorami 100R, przylutowanymi do podstawki pierwszej lampy preampu.
2. prowadzeniu masy szyną: prostownik - filtry zasilacza - stopień mocy - układ regulacji barwy - przedwzmacniacz - gniazdo wejściowe - chassiss.
3. montażowi przestrzennemu.

Przy zwartym wejściu do masy i maksymalnie rozkręconymi potencjometrami wzmocnienia, z głośnika wydobywa się tylko szum. Przy okazji sprawdziłem jak duży wpływ na poziom tego szumu ma ekranowanie pierwszej lampy.

Teraz tylko pozostaje zrobić obudowę z głośnikiem i git...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

MKramer pisze:Przy okazji sprawdziłem jak duży wpływ na poziom tego szumu ma ekranowanie pierwszej lampy.
I co zaobserwowałeś?

Masz duuuże chassis (za to bardzo ładne, samorobne?)

Nie podoba mi się włącznik tuż koło gniazda wejściowego, co prawda nie skutkuje to w Twoim przypadku brumem (na szczęście), ale jest mało wygodne. Wiem bo sam tak zrobiłem mój pierwszy wzmacniacz.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

ładnie... ale nie podobają mi się proporcje chassis i ułożenie transformatorów... ważne, że działa.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Ułożenie transformatorów najgorsze z możliwych ;)
Chociaż przy tak dużej odległości może to mieć pomijalne znaczenie. Wpływ transformatorów maleje z kwadratem odległości, a często jeszcze szybciej :roll:
Beniek

Post autor: Beniek »

A ile kolege wynioslo wykonanie chasiss?
Awatar użytkownika
MKramer
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MKramer »

O wszystkich Waszych zastrzeżeniach "dowiadywałem" się już podczas montażu. Ale jak to mówią "pierwsze koty za płoty".

1. Wiem, że ułożenie transformatorów jest mało korzystne, ale początkowo jeden miał leżeć, a drugi stać. Potem jednak pomyślałem, że fajnie byłoby mieć wszystkie kable i połączenia pod chassis i zanim pomyślałem dalej, to już wyciąłem otwór. Ale odległość jest na tyle duża, że nie ma z tym problemu.
2. Co do włącznika i gniazda wejściowego, to na razie nie mam zdania. Jakoś tak mi było poręczniej to zrobić, a dopiero w praniu okaże się czy jest wygodnie.
3. Duże chassis, bo taka będzie skrzynia. Pewnie mogłoby być mniejsze, ale tak wyszło.
4. Chassiss wycięte i wygięte w warsztacie na ul.Grzybowskiej. Jednak nie jest to tania zabawa, więc w przyszłości będę musiał to robić samemu. Koszt materiału i robocizny - 130zł. Za to prawie gratis dostałem drugą taką obudowę, bo pomylili się i zrobili ją za niską (1cm róznicy). W zasadzie mogłoby tak zostac, ale zrobiłem "kwaśną minę" - że niezgodne z rysunkiem i za kilka dni dostałem poprawną konstrukcję, a niepoprawną wziąłem w cenie materiału.
5. Wpływ ekranowania 1-szej lampy? Nieoceniony. Szum i zakłocenia zmniejszają się kilkukrotnie.

6. A teraz mam problem i proszę o radę. Jak podłączę gitarę, to męczące jest upierdliwe "brzęczenie". Znika ono całkowicie po dotknięciu strun gitary bądź samego chassiss ręką. Nie bardzo rozumiem czemu, skoro chassis jest podłączone do masy przy gnieździe wejściowym, oraz jest uziemione. Skąd ten brzęk?
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

A sprawdzałeś, czy faktycznie chassis jest połączone z uziemieniem? Może "bolec" w gnieździe wisi w powietrzu ... :roll:
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

MKramer pisze: 4. Chassiss wycięte i wygięte w warsztacie na ul.Grzybowskiej. Jednak nie jest to tania zabawa, więc w przyszłości będę musiał to robić samemu. Koszt materiału i robocizny - 130zł. Za to prawie gratis dostałem drugą taką obudowę, bo pomylili się i zrobili ją za niską (1cm róznicy). W zasadzie mogłoby tak zostac, ale zrobiłem "kwaśną minę" - że niezgodne z rysunkiem i za kilka dni dostałem poprawną konstrukcję, a niepoprawną wziąłem w cenie materiału.
Za takie pieniądze miałbyś duże chassis f-my Hammond 1444-30 z pokrywą spodnią 1434-30.
http://www.hammondmfg.com/dwg21.htm
http://www.hammondmfg.com/scpg.htm
http://www.mera-sp.com.pl/obudowya.php?go=stolowe
Beniek

Zibi pisze:
MKramer pisze: 4. Chassiss wycięte i wygięte w warsztacie na ul.Grzybowskiej. Jednak nie jest to tania zabawa, więc w przyszłości będę musiał to robić samemu. Koszt materiału i robocizny - 130zł. Za to prawie gratis dostałem drugą taką obudowę, bo pomylili się i zrobili ją za niską (1cm róznicy). W zasadzie mogłoby tak zostac, ale zrobiłem "kwaśną minę" - że niezgodne z rysunkiem i za kilka dni dostałem poprawną konstrukcję, a niepoprawną wziąłem w cenie materiału.
Za takie pieniądze miałbyś duże chassis f-my Hammond 1444-30 z pokrywą spodnią 1434-30.
http://www.hammondmfg.com/dwg21.htm
http://www.hammondmfg.com/scpg.htm
http://www.mera-sp.com.pl/obudowya.php?go=stolowe
Czy gdzies na stronie nie znajdzie sie cennika produktów oferowanych przez ta firme?
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Jeśli chodzi o firmę MERA, to nie. Trzeba pytać o interesujące nas produkty. Niestety nie handlują transformatorami Hammond.
Beniek

Zibi pisze:Jeśli chodzi o firmę MERA, to nie. Trzeba pytać o interesujące nas produkty. Niestety nie handlują transformatorami Hammond.
Transformatory akurat mnie nie zainteresowały.
Chodzi mi o gotowe szaski :)
Urban Turban
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Urban Turban »

:arrow: MKramer Oj przepłaciłeś - polecam na przyszłość warszawski Wolumen. Panowie od metalowych obudów robią fajne chassis według projektu. Np za blachę o wymiarach 30 x 16 x 5, z otworami pod lampy, potencjometry i gniazdko zasilania "komputerowe" zapłaciłem 30 zł. Polecam ze wględu na cenę i solidność. W razie czego podam do nich nr. telefonu na priv. Można im projekty wysyłać pocztą elektroniczną.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Beniek

Urban Turban pisze::arrow: MKramer Oj przepłaciłeś - polecam na przyszłość warszawski Wolumen. Panowie od metalowych obudów robią fajne chassis według projektu. Np za blachę o wymiarach 30 x 16 x 5, z otworami pod lampy, potencjometry i gniazdko zasilania "komputerowe" zapłaciłem 30 zł. Polecam ze wględu na cenę i solidność. W razie czego podam do nich nr. telefonu na priv. Można im projekty wysyłać pocztą elektroniczną.
Cena niezbyt wysoka. A czy ci "Panowie od Obudów" maja w sprzedaży blache?
Urban Turban
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Urban Turban »

Pewnie tak. Mnie nigdy taki "półprodukt" nie interesował, jednak nie sądzę by marudzili jeśli będą mogli trochę zarobić...
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Może zamiast na "priv", lepiej jawnie tutaj i w dziale "Reklama".