Meloman 25

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Tego to od razu na Fonar wrzuć :))
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

No tak! Od razu widać, że jestem tu nowy. Rzuciłem hasło Meloman 25 jako nowy temat, a tu już taki temat jest. Przepraszam. Tylko, że nadal zastanawiam się, czy rzeczywiście warto poświęcić tej konstrukcji czas, którego i tak nie mam. Naprawdę ciekaw jestem Waszych opinii.
Alek

Post autor: Alek »

W moim przekonaniu warto. :)
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

W moim również. To dość interesujący wzmacniacz, pomijając oczywiście staranność wykonania. Gra on zdecydowanie lepiej niż wygląda ;). Szczególnie po dokonaniu drobnych zmian, opisanych przez Alka na Forum :)

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Gdzie znalazłem Melomana

Właśnie przeczytałem wszystkie wiadomości w tym dziale. ZoltAn pisał o plebaniach i kościołach jako źródłach pozyskiwania sprzętu. Absolutnie się zgadzam! Mój Meloman 25 ma właśnie takie pochodzenie (podobnie jak WG 21). Szarotkę z kolei dostałem od Siostry Zakonnej (na radio "Stolica" nie zdążyłem się załapać - na szczęście mam własny egzemplarz). To prawda, że starsi ludzie (w tej mierze także osoby duchowne) lubią chować różne rzeczy na "czarną godzinę". Nie ma się z czego śmiać, wielu moim rówieśnikom tego brakuje. A szkoda... Pieniądze przecież na ulicy nie leżą.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Gdzie znalazłem Melomana

Post autor: tszczesn »

Maciej Szczodrowski pisze:Właśnie przeczytałem wszystkie wiadomości w tym dziale. ZoltAn pisał o plebaniach i kościołach jako źródłach pozyskiwania sprzętu. Absolutnie się zgadzam!
Jka ktoś w takim miejscu trafi na odbiornik (przedwojenny) firmy 'Pierwsza Chrześcijańska Wytwórnia Aparatów Radiowych' (o ile nie pomyliłem nazwy, w każdym razie podobna) to proszę o cynk :) Cechą charakterystyczną powinna być Matka Boska na skali.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Uwaga- zaczynam bujać w obłokach, pisać dygresje!
tszczesn pisze:
Maciej Szczodrowski pisze:Właśnie przeczytałem wszystkie wiadomości w tym dziale. ZoltAn pisał o plebaniach i kościołach jako źródłach pozyskiwania sprzętu. Absolutnie się zgadzam!
Jka ktoś w takim miejscu trafi na odbiornik (przedwojenny) firmy 'Pierwsza Chrześcijańska Wytwórnia Aparatów Radiowych' (o ile nie pomyliłem nazwy, w każdym razie podobna) to proszę o cynk :) Cechą charakterystyczną powinna być Matka Boska na skali.
Ty tak na serio, czy jaja sobie robisz? A może odbiornik na tylnej ściance ma napisane... RADIO MARYJA? A cynk... możesz pozyskać ze starych baterii paluszkowych. Pręty węglowe, dwutlenek manganu i w niewielkich ilościach chlorek amonu tak samo :)

A z powrotem na ziemi... to może kiedyś, gdy wyprowadzę się na wieś, będę coś takiego jak np. ogłoszenia typu "przyjmę stare, niepotrzebne odbiorniki radiowe i elementy elektroniczne" rozgłaszał w lokalnej rozgłośni (radiofoni przewodowej? cztery BISy 105 po przeróbkach i jazda :twisted: albo na UKFie, z nadajnikiem na kilku GU-50).
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Vault_Dweller pisze:
tszczesn pisze: Jka ktoś w takim miejscu trafi na odbiornik (przedwojenny) firmy 'Pierwsza Chrześcijańska Wytwórnia Aparatów Radiowych' (o ile nie pomyliłem nazwy, w każdym razie podobna) to proszę o cynk :) Cechą charakterystyczną powinna być Matka Boska na skali.
Ty tak na serio, czy jaja sobie robisz? A może odbiornik na tylnej ściance ma napisane... RADIO MARYJA?
Na serio :) Na tylej ściance nie miał Radia Maryja, i chyba nawet nie był powiązany z Niepokalanowem (tam pracowała przed wojna radiostacja założona przez Maksymiliana Kolbego, wtedy jesczze nieświętego). A firmy była 'Chrześcijańska', czyli (podobno) bez żadnego kapitału żydowskiego. Ichnia ulotkla reklomawa była bardziej antysemicką agitką (podobnie zresztą jak firmy Radio Deblessem). Radia były koszmarnie drogie, ale (wg uoltki) to była normalna cena, tylko pozostałe firmy (oczywiście same żydowskie) sztucznie zaniżały ceny żeby wykończyć polski narodowy katolicki przemysł.
Vault_Dweller pisze:A z powrotem na ziemi... to może kiedyś, gdy wyprowadzę się na wieś, będę coś takiego jak np. ogłoszenia typu "przyjmę stare, niepotrzebne odbiorniki radiowe i elementy elektroniczne" rozgłaszał w lokalnej rozgłośni (radiofoni przewodowej? cztery BISy 105 po przeróbkach i jazda :twisted: albo na UKFie, z nadajnikiem na kilku GU-50).
Na ГУ50 ci nie radzę - UKFu ta lampa nie lubi. Lepeij użyć popularnych kukułek - np. QQE03/12 - w klasie C ze 30 watów z niej uzyskasz.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Fotki WG21

Nie będę wnikał w Wasze zapatrywania na temat Kościoła, ale WG 21 ma właśnie takie pochodzenie. Kumpel zrobił mu kilka fotek i sami możecie zerknąć. Jestem ciekaw, czy ktoś z Was zobaczy tam Matkę Boską?
A na poważnie, to oceńcie, co sądzicie o tej konstrukcji, bo ja wymiękam.
Mam jeszcze więcej szczegółowych fotek. Jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę je udostępnić.
P.S.
I co z tymi symbolami religijnymi?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Fotki WG 21

Temat tego wzmacniacza poruszam w dziale "Poszukuję" i cieszyłbym się na odpowiedzi kierowane właśnie tam. Tutaj temat wyszedł niejako przy okazji zagadnienia pozyskiwania sprzętu lampowego. Przepraszam i zapraszam do działu "Poszukuję". Bardzo mi zależy na identyfikacji tego wzmaka i ewentualnym schemacie.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Witam,
wzmacniacze tego typu używane były w tzw. monitorze, czyli kolumnie aktywnej używanej w rozgłośniach radiowych, firmach udźwiękowiania filmów itp. do odsłuchu audycji. Wzmacniacz nie jest rewelacyjny - PP na dwóch EL34(co widać )w klasie AB.
Transformator wyjściowy na rdzeniu zwijanym. Moc ok. 20 W sinus.
Ten ze zdjęcia jest jakąś odmianą WG21 - w miejscu gniazda oznaczonego "magnetofon" w typowym wykonaniu był drugi zamek (taki jak z prawej strony u dołu) oraz występował tylko jeden potencjometr regulacji czułości. Wejście , wyjście oraz zasilanie znajdowało się z tyłu obudowy w postaci gniazda wielowtyku 20 stykowego. Na wejściu wzm. znajdował się transformator symetryzujący dopasowujący czułość wejścia do standardu +6 dB. Wzmacniacz to nic w porównaniu z kolumną - bass reflex, głośniki f-my Goodmans, zwrotnica dwudrożna, brzmienie - super!!
Produkcja - Fonia.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

WG 21

Serdeczne dzięki za tak szczegółowy opis na odległość. Zaczynam się orientować, w tym co WG 21 kryje w sobie. Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek informacje dodatkowe. Temat ten poruszam na forum "Poszukuję".
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Poszukam w "Elektroakustyce na scenie i estradzie" J. Seredy. Tam możliwe, że znajdę coś o tym ustrojstwie... chociaż nie jestem tego tak pewien :).
Ostatnio zmieniony pt, 25 lutego 2005, 12:06 przez Vault_Dweller, łącznie zmieniany 1 raz.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

WG 21

Byłoby miło jakbyś coś znalazł.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Niestety autor na temat tego wzmacniacza milczy :(.