Wzmacniacz otl + regulacja barwy + kontur

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
bardzo_zimny pisze:Po przekręceniu potencjometru głośności powyżej 2/3 natężenie dźwięku zaczyna „pływać” robi się głośniej i ciszej i tak cały czas oscyluje. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Dlaczego tak się dzieje ? A swoja drogą wzmocnienie całego układu jest dość mizerne. Czy zmienić rezystor na wejściu ? czy jest ryzyko przesterowania ?
Szukanie usterki proponuję rozpocząć od sprawdzenia, co dzieje się z napięciami zasilającymi układ. Być może większe wysterowanie wzmacniacza wywołuje wzrost prądu i przysiadanie któregoś z napięć, czego konsekwencją może być np. spadek wzmocnienia któregoś ze stopni.
Ponieważ układ był kilkakrotnie modyfikowany, a ostatni schemat jest fragmentaryczny, proponuję ponownie narysować schemat całego urządzenia (z zasilaczem), uwzględniając na nim wszystkie wprowadzone zmiany.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
bardzo_zimny
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: bardzo_zimny »

W tych lampach to jakaś magia siedzi, :shock: albo nie daj Boże audiofilstwo zaległo, od leżenia w piwnicy :lol:
Wracam do domu, podłączam by pomierzyć napięcia i.....
Gra zupełnie inaczej. Głośniej tak, że słuchawki 50mW z łatwością przesterowuje. Żadnego pływania głośności. Powiedział bym, że nawet za duże wzmocnienie. Po dłuższych oględzinach okazało się że kabel sygnałowy z CD był jakiś niepewny, może dlatego grało tak cicho. Jutro sprawdzę jak będzie z słuchawkami 100mV/32ohm. Muszę zapolować na Tonsile SD501, chyba miały 200ohm

A teraz pytanie, chcę porównać dwa rozwiązania:
1. Z normalnym wzmocnieniem na pierwszej triodzie
2. Z pierwszą triodą jako wtórnik
Chciałbym nagrać dźwięk na komp. by później porównywać. Czy trzeba by dawać na wyjściu jakiś dzielnik napięcia, by nie "podpalić" wejścia karty dźwiękowej ?

Dołączam aktualny schemat wzmacniacza
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
bardzo_zimny
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: bardzo_zimny »

Niestey mam cały czas problem z przesterowywanien się układu. Zlikwidowałem kondensatory odsprzęgające przy rezystorach katodowych ale nadal jest źle. Co mogę jeszcze zrobić ? Zmniejszać rezystory anodowe triod ? A może na wejściu dać triodę o mniejszym wzmocnieniu ? na przykład ECC82.
Liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam