Problemy ze wzmacniaczem - konkretnie 2...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
-
- 625...1249 postów
-
- 9375...12499 postów
Jak ja nie wiem co zrobić z kablami to je ucinam. Nie uważasz że to bezpieczniejsze? To są kable do zarzenia lampy prostowniczej. Jak jej byś nie miał i zrobił tak jak zrobiłeś z oryginalnym transformatorem to jak myślisz co by się stało? Ja wiem że się nie stanie bo nie masz oryginalnego transformatora to i nie masz uzwojenia żarzenia lampy prostowniczej, ale chciałbym przeczytać czy jesteś świadomy tego co by się stało?eS pisze:właśnie nie wiedziałem czy będą czy nie. nie wiedziałem co z nimi zrobic to dałem je do masy...
wykorzystać mogę ten z mostkiem, ale czy wszystko w nim jest dobrze? nie trzeba czegoś jeszcze dodawać?
Jak by było coś niedobrze to bym ci napisał. Elektrycznie jest dobrze. Z tym że mostek taki powinien być dolutowany ujemną nóżką bezpośrednio do pierwszego elektrolitu zasilacza czyli nie może znajdować się w tym miejscu, w którym go narysowałeś bo może być przydźwięk. O tym możesz nie wiedzieć jako początkujący więc przekazuję bezpośrednio.
-
- 625...1249 postów
nie, no przy wykonywaniu to usunąłbym te kable, ale na layoucie nie wiedziałem co z nimi zrobić i sądziłem, że uziemienie załatwiłoby sprawę, ale dobrze, że mi powiedziałeś, że to są kable żarzenia tej lampy.painlust pisze: Jak ja nie wiem co zrobić z kablami to je ucinam. Nie uważasz że to bezpieczniejsze? To są kable do zarzenia lampy prostowniczej. Jak jej byś nie miał i zrobił tak jak zrobiłeś z oryginalnym transformatorem to jak myślisz co by się stało? Ja wiem że się nie stanie bo nie masz oryginalnego transformatora to i nie masz uzwojenia żarzenia lampy prostowniczej, ale chciałbym przeczytać czy jesteś świadomy tego co by się stało?
hmm, trudno mi powiedzieć dokładnie co by się stało, bo niemam doświadczenia, ale przypuszczam, że chassis byłoby pod tymi 5 voltami...
-
- 9375...12499 postów
Kolego eS, uziemienie tych kabli załatwiło by nie sprawę, a transformator, a przynajmniej jego uzwojenie zarzeniowe lampy prostowniczej, a że jest grube to zanim by się przepaliło zo zrobiłby się grzejnik niszcząc inne uzwojenia. To nie jest brak doświadczenia. To jest brak podstaw teoretycznych związanych z elektrycznością. Zrobiłeś po prostu zwarcie, tak samo jak byś wcisnął drut do obu dziurek w gniazdku. Nie ma znaczenia czy do tego druta podłączyłbyś chassis czy nie. Ostatni raz wspominam o podstawach elektrotechniki i elektroniki i mam nadzieję, że nie będę musiał tego już nigdy w twoim wypadku robić.
-
- 625...1249 postów
no to dobrze wiedzieć, będę się pilnował...painlust pisze:Zrobiłeś po prostu zwarcie, tak samo jak byś wcisnął drut do obu dziurek w gniazdku.
o to chodzi?painlust pisze: Z tym że mostek taki powinien być dolutowany ujemną nóżką bezpośrednio do pierwszego elektrolitu zasilacza czyli nie może znajdować się w tym miejscu, w którym go narysowałeś bo może być przydźwięk.
http://www.renow-art.prv.pl/pm.gif
-
- 9375...12499 postów
-
- 6250...9374 posty
A ja mam takie pytanie: dlaczego kolega ES nie operuje na schematach ideowych tylko montażowych czyli na jakichś tam lajołtach?? Jak ja budowałem moje pierwsze urządzenie to robiłem je najpierw na desce żeby sprawdzić czy coś nie wybuchnie a dopiero potem pakowałem je w skrzynkę.
Dobra to kiedy odpalisz ten wzmacniacz??
Dobra to kiedy odpalisz ten wzmacniacz??
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Używam schematów ideowych. layouty mam po to, żeby mniej główkować z rozmieszczeniem elementów.marcin_oizo pisze:A ja mam takie pytanie: dlaczego kolega ES nie operuje na schematach ideowych tylko montażowych czyli na jakichś tam lajołtach??
Mam zamiar robić go w wakacje, w wolnych chwilach. Jak już go poskładam to wrzucę fotki na mój serwer.marcin_oizo pisze:Dobra to kiedy odpalisz ten wzmacniacz??
-
- 625...1249 postów
-
- 9375...12499 postów