Transformatory z MKPT - omijajcie z daleka.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Witam
W temacie toroidy. W energtetyce używane są tzw. przekładniki napięciowe o mocy kilku W i większej. Tam w starych wykonaniach nie było zwijanej taśmy a pojedyncze krążki z permalloyu. Takie trafo nie nada się do SE ale do PP powinno być dobre. Ile oni tego wyrzucają. Stare przekładniki prądowe powinny się nadawać dobrze do TS po przezwojeniu (tylko nie na permalloyu) a napięciowe do TG ale bez szczeliny. Swoją drogą mam dobry pomysł na niewielkie trafa wykonywane samodzielnie ale jak zwykle brak jest materiału. Czy ktoś widział drut magnetyczny ( z matriału magnetycznego) w izolacji z emalii?
Jeżeli jest coś takiego o grubości 0,3-0,5 mm to można by coś poeksperymentować. Może też być taśma na krążku o grubości 0,1-0,3mm. Można by wtedy samemu zrobić rdzeń do cewek trafo i to bez szczeliny.
Pozdrowienia
W temacie toroidy. W energtetyce używane są tzw. przekładniki napięciowe o mocy kilku W i większej. Tam w starych wykonaniach nie było zwijanej taśmy a pojedyncze krążki z permalloyu. Takie trafo nie nada się do SE ale do PP powinno być dobre. Ile oni tego wyrzucają. Stare przekładniki prądowe powinny się nadawać dobrze do TS po przezwojeniu (tylko nie na permalloyu) a napięciowe do TG ale bez szczeliny. Swoją drogą mam dobry pomysł na niewielkie trafa wykonywane samodzielnie ale jak zwykle brak jest materiału. Czy ktoś widział drut magnetyczny ( z matriału magnetycznego) w izolacji z emalii?
Jeżeli jest coś takiego o grubości 0,3-0,5 mm to można by coś poeksperymentować. Może też być taśma na krążku o grubości 0,1-0,3mm. Można by wtedy samemu zrobić rdzeń do cewek trafo i to bez szczeliny.
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
-
- 500...624 posty
Kiedyś już pisałem o takim dziwnym rdzeniu a wlaściwie transformatorze który wpadł mi kiedyś w ręce .Jest to trafko z rdzeniem około 5,6 cm2 w kształcie podwójne U rdzeń ma przekrój kołowy i jest wykony z sklejonych jakąś żywicą drutów około 0,5 mm.Do czego to mogło wyć nie mam pojęcia bo uzwojenia są przepalone.
WitamAndrzej Molicki pisze:Kiedyś już pisałem o takim dziwnym rdzeniu a wlaściwie transformatorze który wpadł mi kiedyś w ręce .Jest to trafko z rdzeniem około 5,6 cm2 w kształcie podwójne U rdzeń ma przekrój kołowy i jest wykony z sklejonych jakąś żywicą drutów około 0,5 mm.Do czego to mogło wyć nie mam pojęcia bo uzwojenia są przepalone.
W sprzęcie enerdowskim były trafa z taśmy permalloyowej. Po rozwinięciu taśma ta miała kika m długości i była siwa i talkowana. Ten talk to chyba robił za izolację międzyblaszkową. Drut może też pracować jako rdzeń. Jednak chyba jest dostęp tylko do jakichś zwykłych stalowych i trzeba by to lakierować. Poza tym jak to przeplatać i potem spiąć i zamocować?
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.