saico pisze: ↑pn, 2 października 2023, 18:44
Uzupełnienie: Strona A, strona B, zdjęcie z uruchomienia, realizacje (nie moje), komentarze za KIT.
Witam!
Obsadziłem PCB elementami, jednak 6N2P-EV, podstawki do druku(nie miałem oktalowych, w środę dojadą InPost), rezystory przewymiarowane, ale kupowałem w kwietniu, w nocy, na kofeinie zamiast sny(przecież nie wywalę, no to są).
Kondensatory na wejście dałem na 50V, w USZ tak samo, tylko sprzęgający MKSE na 630V, te wielkie 47µF 450V pod spodem....nie zauważyłem, że Kolega dał mniejsze, ale....jak słaba filtracja stopnie wstępnego, to się cuda dzieją, mogłem dać 22µF 450V, ale kondensatory to grosze obecnie.
Żarzenie prowadzone skrętką telefoniczną(stare zapasy Bundeswehry- podobno na 250V), żarzenie na pinach 4/5 i 9 , to chyba tyczy się 6N2P?
Bo ECC83 ma na 4/5 i tylko 6,3V.
Uruchamiać będę jak dojadą podstawki i zrobię PCB zasilacza, bo na drutach to mam gdzieś(mam lewą rękę nie do końca sprawą na zmianę pogody- oberwałem pomiędzy palce około 450V), nie chcę lipy i druciarstwa, bo boli okropnie.
Antyparazyty dałem na płytce, bo moje kapturki niestety nie są ceramiczne i nie ma tam miejsca na rezystor.
Zasilacz będzie Kolegi Olkus, 4x47µF 450V i mostek 1A 1000V(tego mam akurat pełno), kondensatory mam Jamicona.
Pierwsze "odpalenie" robię zawsze z zasilacza 0-300V 0,1A, po prostu siada pod obciążeniem, wymieniłem w nim EL34, bo zakończyła żywot przy budowie zegara NIXIE(zwarcie wyjścia przez około 10 minut, napięcie potem "pływało"), po wymianie zasilacz sprawny(lampa używana ze starego BIS-a 101).
Jak podłączam USZ, to maksymalnie Ua 150V, a na ogół 80V.....szkoda lamp i głośnika, zresztą ja nie z pokolenia na antybiotykach, i taki gwizd jest jak borowanie w zębie u dentysty
Obudowa jak widać ma badziewny, cherlawy front....ojciec zabrał spód żeby machnąć migomatem, kawałek grubszej blaszki wspawać i otwory powiercić.
Trafo sieciowe chyba nie powinno siać, zresztą kabelki do siatek dam czymś takim
https://allegro.pl/oferta/przewod-ytdye ... 2479981198
Ekranowane porządnie, robiłem podłączenie potencjometrów w radiu Sonnenberg Junior 503(wersja na RFN z pełnym CCIR), zero przydźwięku, choć konstrukcja tego odbiornika to dziadostwo jak nasze Jubilat/Junior. Druty wezmę razem połączę, bo dwużyłowy kabelek.
DSCF0981.jpeg
DSCF0982.jpeg
Kolegi transformatory podłącze na odczep 240V, bo i tyle mam przez 70% doby, taki "urok" fotowoltaiki.
A ile maksymalnie idzie "wydusić" z tej końcówki?
Na trafach Philipsa będzie około 2W przy 10% THD, jak małe, "kuchenne" radia lampowe, ale jakby dał rosyjskie transformatory z Rubina 714p, to może by więcej dało się wycisnąć, ale chyba szkoda lamp mocy?
A czy Kolega próbował zrobić Push-Pull na VT52(EL32).
Jakbym kupił jakieś transformatory od ECL86 czy , przy odrobinie szczęścia, trafił od EL95/ELL800 czy innych wynalazków ze schyłku epoki lamp, to ile by było w PP?
Jakoś mi się te lampy bardziej podobają niż wstrętne i oklepane, ECL/PCL86..
A ile Mullard gwarantował godzin pracy dla VT52, czy podobnie jak EL84, czy raczej resurs typowy dla sprzętu wojskowego?.
Obudowę pomaluję lakierem czarnym matowym, taki, co się go stosuje do malowania kominków, bo dość mocno się trzyma metalu, byle odtłuścić benzyną ekstrakcyjną po zerwaniu starej farby.
Ten lakier trzeba utwardzić wysoką temperaturą- ja zrobię to opalarką na maksymalnej mocy, już tak kiedyś robiłem, praktycznie nie da się zarysować powłoki, taka jest twarda po wygrzewaniu,
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.