Budowa wzmacniacza SE na EL32

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Budowa wzmacniacza SE na EL32

Post autor: Olkus »

I PCB układów sterowania wskaźnikami wysterowania wg Kolegi saico z tematu o wzmacniaczu na TAA435:
Zrzut ekranu 2023-09-28 213620.png
wskaźniki pcb termotransfer.pdf
Robiłem też kiedyś PCB układu z: https://ep.com.pl/projekty/miniprojekty ... zmacniacza
TL084 termotransfer stereo.pdf
Szrot majster pisze: czw, 28 września 2023, 21:35
Olkus pisze: czw, 28 września 2023, 21:14 :arrow: Szrot Majster zaprojektowałem takie PCB zasilacza, może Ci się przyda a jak nie to może kto inny skorzysta (wymaga jednej zworki od "-" mostak do minusów kondensatorów):
Zrzut ekranu 2023-09-28 210340.png
zasilacz uniwersalny2 termotran.pdf

Pozdrawiam,
A.
Witam!
Dziękuję bardzo :D
A jak to drukować.....normalnie "faktyczny rozmiar" czy są jakieś konkretne wymiary?
Wymiary powinny być 1:1, zawsze tak wychodziło ale ja zawsze przed termotransferem drukuję na kartce by mieć pewność.

Pozdrawiam,
A.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Dziś zrobiłem PCB do tego wzmacniacza, odbicie lustrzane w Inkscape, PCB wyszła...mniejsza, sam nie wiem jak to możliwe, jak rozstaw wszystkich otworów jest poprawny :shock:
płytka góra.jpeg
Płytka_otwory.jpeg
Jutro będę wiercił otwory pod podstawki lamp i trafo sieciowe. Czy trafo może być ZA lampami?
Głośnikowe obydwa pójdą do środka obudowy, żarzenie będzie prowadzone skrętką, dodatkowo umasiowe ogólnie i przy każdej podstawce oktalowej.
Nie będę stosował podstawek do druku(mam do chassis, kupować mi się już nie chce, a krótkie , 2-3cm kabelki nie zaszkodzą raczej, gdy będą łączyć podstawki na chassis z PCB. Zresztą były różne BIS-y i W-100, gdzie był śmietnik pod chassis, pomieszanie z poplątaniem, a i tak nie było problemu z przydźwiękiem sieci.
Jak pisałem, siatki pierwsze lamp mocy będą podłączone przewodem w ekranie, by nie zbierały śmieci z trafa sieciowego.
PCB zasilacza Kolegi Olkus jednak wykorzystam, bo mogę użyć nie tylko elektrolitów SNAP-IN , ale i zwykłych, z drucianymi wyprowadzeniami.
Mostek prostowniczy 1000V mam niejeden.
Muszę zrobić krótkie formowanie elektrolitów, by nie było BUM!!! bez lamp.
Kolego saico: po co ten przełącznik przy lampie przedwzmacniacza?
Czy to przełącznik, który zamienia wyprowadzenia żarzenia dla 6N2P/ECC83?
Jutro pogonię z robotą, muszę poszukać rezystora mocy 2k do siatki 6N9S, le ma on mieć wat?
Mam 1,1k 0,6W metalizowane, dwa w szeregu dam....nadaje się, czy stare złomy pruć?
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Drukarka skaluje - pewnie miałeś włączone dopasuj zamiast faktyczny rozmiar. :D
saico

Post autor: saico »

Szrot majster pisze: ndz, 1 października 2023, 21:10 ...
Kolego saico: po co ten przełącznik przy lampie przedwzmacniacza?
Czy to przełącznik, który zamienia wyprowadzenia żarzenia dla 6N2P/ECC83?
...
Tak.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

PCB specjalnie zrobiłem tak, aby dało się zastosować różne kondensatory :) Uformować kondensatory warto, zwłaszcza jak trochę leżały, ale z tego co pisałeś masz na 450V a tam tyle nie będzie.
Co do rezystora 2k, chyba masz na myśli katodowy a nie siatkowy. Jak nie masz to możesz dać 2 x 1k 0,5W lub większej mocy.

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

CHOPIN66 pisze: ndz, 1 października 2023, 22:08 Drukarka skaluje - pewnie miałeś włączone dopasuj zamiast faktyczny rozmiar. :D
Witam!
I tak "wsio ryba".....podstawki będą do chassis, te do druku to g.... warte są(mam w AVT-2754 i strach lamp ruszać, by nie rozszczelnić ich :evil: ), poza tym, jak pisałem, lampa preampu to 6N9S, czyli kabelki jedynie, nie za długie, bo płytka będzie pod podstawkami.

Wywierciłem otwory pod trafo, dość duże by szło wypoziomować transformator.
trafo.jpeg
Dałem pręt gwintowany, tu jest M4 ale będzie M4 , by się to nie rozlazło. Od zewnątrz będą zwykłe nakrętki, od środka motylkowe do ostatecznej regulacji, pręt pójdzie w termokurczkę podwójną albo igelit , by nie zrobić przypadkowego zwarcia.
wzmocnienie.jpeg
Jutro wywiercę otwory pod podstawki octal i śruby z dystansami do mocowania płytki oraz pod trafa głośnikowe, gniazda bezpieczników i przewód sieciowy(zrobię uziemienie, choć trafa mierzone, ponad 5 gigaomów przy 500V- zresztą to najlepszy sposób na uniknięcie przydźwięku)
Wszystko zostanie rozłożone i pomalowane sprejem, najpierw podkład, potem czarny mat dwa razy. Farba nie problem, mam lakiernika i sklep lakierniczy na końcu wsi( już pod Fletnowo), trzeba odtłuścić oczywiście, bo będzie odpadać.
Jak będzie schło, to zlutuję PCB wzmacniacza i wykonam zasilacz.
Gdy będzie gotowy wzmacniacz, to tylko przód zrobić, nie będę się wiele cackał, wytnę kątówką otwór, wywiercę 4 otwory w rogach, a front z blachy stalowej, malowanej na czarno, około 2mm, wytnie się otwory na wskaźniki, może jakiś odpad zaadoptuję i się go pomaluje.
PCB jest OK, drukarkę mam HP Laser MFP 135w(bo z Wi-Fi, i tak bezużyteczna funkcja)
A to, że tam parę milimetrów różnicy, to pikuś :D
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Ja bym tu nie dawał tego pręta, bo nakrętki będą wystawać. Dałbym kawałek blachy, zagiętej na końcach i przykręcił śrubkami, będzie mniej widoczne, a jak użyjesz śrub z odpowiednim łbem i to pomalujesz nie będzie się w ogóle rzucać w oczy. Można zamiast blachy zrobić taki element z laminatu do płytek, ważne by był gruby.

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Olkus pisze: ndz, 1 października 2023, 23:15 PCB specjalnie zrobiłem tak, aby dało się zastosować różne kondensatory :) Uformować kondensatory warto, zwłaszcza jak trochę leżały, ale z tego co pisałeś masz na 450V a tam tyle nie będzie.
Co do rezystora 2k, chyba masz na myśli katodowy a nie siatkowy. Jak nie masz to możesz dać 2 x 1k 0,5W lub większej mocy.

Pozdrawiam,
A.
Witam!
Mam na myśli oczywiście siatkowy, katodowe mam ,5W 680R, ale ani jednego 2k powyżej 0,25W, chyba, że dam 1,1k 0,5W szeregowo.
Kondensatory mam "telewizyjne" Jamicon do zasilaczy na pierwotną stronę(z reguły w zasilaczach zupełne dziadostwo bywa i i tak padniętego elektrolitu za prostownikiem nie widziałem).
Muszę jutro "podgonić" robotę.....wstyd się lenić od kwietnia, bo nie ma skąd kupić obudowy, tylko jakieś śmieci trzeba pozyskiwać :evil: , a na Triodzie nieraz piękne wzmacniacze, moje zaś, brzydkie, "tanie" i po pijaku obudowy obrabiane(z tym, że ja nie piję przy pracy- no może jednego browara....JEDNEGO, nie 5-7 puszek).
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Na tym Forum od zawsze nie idzie edytować postów....nie wiem jaki tego cel?
Tak więc odpowiadam......pręt można zawsze zamaskować, dać drewniane boczki....są sposoby i na to.
A nie, że się obudowa rozkraczy i w ogóle szajs, taki jak mój pierwszy wzmacniacz SE, zresztą wiesz jaki i jak on wygląda :evil:
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Szrot majster pisze: pn, 2 października 2023, 00:20 Witam!
Na tym Forum od zawsze nie idzie edytować postów....nie wiem jaki tego cel?
Tak więc odpowiadam......pręt można zawsze zamaskować, dać drewniane boczki....są sposoby i na to.
A nie, że się obudowa rozkraczy i w ogóle szajs, taki jak mój pierwszy wzmacniacz SE, zresztą wiesz jaki i jak on wygląda :evil:
Można było edytować ale co niektórzy nagminnie z tego korzystali- ktoś coś napisał krytycznego w poście ktoś to zacytował robiła się wokół tego dyskusja po czym autor postu się zorientował, że narobił głupot i to odkręcał a cała dyskusja nawet po 2-3 strony traciła sens bo treści postu której dotyczył cytat już nie było. Nie będę wymieniał tych którzy robili tak najczęściej ale wszyscy wiedzą chyba o kogo chodzi. :D Była na temat edycji dyskusja- ale taką decyzję podjął admin.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Prace się posunęły,tylko otwory pod gniazda głośnikowe wywierciłem za duże i nieco krzywo, stąd płytki izolacyjne , wycięte z dekla od wiadra od śledzi :lol: :lol:
DSCF0974.jpeg
Trafa głośnikowe rozplanowane jak widać, otwory powiercone.
DSCF0977.jpeg
Niestety nie będę stosował 6N9S ani podstawek do chassis, 6N9S zawali całe, i tak małe chassis, a podstawka noval do druku jak widać pasuje idealnie, kupię jeszcze kilka sztuk octal do druku(jakby się potłukła- mam kafelki, cylinderek od ZD-915 już poszedł :evil: ).
6N9S pójdzie do lamp 6P6S innym razem, bo pasuje do nich swoim proletariackim pochodzeniem.
Zaraz zamawiam podstawki octal do druku, jutro dostanę zmywacz do farby, a nowy front ojciec ma załatwić jak będzie wzmacniacz gotowy.
Jak widać podstawka pasuje idealnie.
DSCF0978.jpeg
A jak trafa rozłożone.....blacha chyba zaekranuje pole magnetyczne trafa?
saico

Post autor: saico »

Uzupełnienie: Strona A, strona B, zdjęcie z uruchomienia, realizacje (nie moje), komentarze za KIT.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

:arrow: Szrot Majster, prosiłeś o opóźnienie anodowego, zrobiłem takie coś, mam nadzieję, że OK:
Zrzut ekranu 2023-10-02 205447.png
opóźnienie anod. schemat.jpg
Diody dowolne, PR-ek, 500k, elektrolity 47uF...100uF (czas załączenia ustawiasz potencjometrem), rezystory 0,25W, tranzystory 3 x BC547. Stabilizator 7805, nie trzeba radiatora. Przekaźnik na 5V. Mam nadzieję, że nie ma żadnego błędu bo już trochę zmęczony dziś jestem.

Pozdrawiam,
A.
opóźnienie anod. termotran..pdf
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

saico pisze: pn, 2 października 2023, 18:44 Uzupełnienie: Strona A, strona B, zdjęcie z uruchomienia, realizacje (nie moje), komentarze za KIT.
Witam!
Obsadziłem PCB elementami, jednak 6N2P-EV, podstawki do druku(nie miałem oktalowych, w środę dojadą InPost), rezystory przewymiarowane, ale kupowałem w kwietniu, w nocy, na kofeinie zamiast sny(przecież nie wywalę, no to są).
Kondensatory na wejście dałem na 50V, w USZ tak samo, tylko sprzęgający MKSE na 630V, te wielkie 47µF 450V pod spodem....nie zauważyłem, że Kolega dał mniejsze, ale....jak słaba filtracja stopnie wstępnego, to się cuda dzieją, mogłem dać 22µF 450V, ale kondensatory to grosze obecnie.
Żarzenie prowadzone skrętką telefoniczną(stare zapasy Bundeswehry- podobno na 250V), żarzenie na pinach 4/5 i 9 , to chyba tyczy się 6N2P?
Bo ECC83 ma na 4/5 i tylko 6,3V.
Uruchamiać będę jak dojadą podstawki i zrobię PCB zasilacza, bo na drutach to mam gdzieś(mam lewą rękę nie do końca sprawą na zmianę pogody- oberwałem pomiędzy palce około 450V), nie chcę lipy i druciarstwa, bo boli okropnie.
Antyparazyty dałem na płytce, bo moje kapturki niestety nie są ceramiczne i nie ma tam miejsca na rezystor.
Zasilacz będzie Kolegi Olkus, 4x47µF 450V i mostek 1A 1000V(tego mam akurat pełno), kondensatory mam Jamicona.
Pierwsze "odpalenie" robię zawsze z zasilacza 0-300V 0,1A, po prostu siada pod obciążeniem, wymieniłem w nim EL34, bo zakończyła żywot przy budowie zegara NIXIE(zwarcie wyjścia przez około 10 minut, napięcie potem "pływało"), po wymianie zasilacz sprawny(lampa używana ze starego BIS-a 101).
Jak podłączam USZ, to maksymalnie Ua 150V, a na ogół 80V.....szkoda lamp i głośnika, zresztą ja nie z pokolenia na antybiotykach, i taki gwizd jest jak borowanie w zębie u dentysty :lol:
Obudowa jak widać ma badziewny, cherlawy front....ojciec zabrał spód żeby machnąć migomatem, kawałek grubszej blaszki wspawać i otwory powiercić.
Trafo sieciowe chyba nie powinno siać, zresztą kabelki do siatek dam czymś takim
https://allegro.pl/oferta/przewod-ytdye ... 2479981198
Ekranowane porządnie, robiłem podłączenie potencjometrów w radiu Sonnenberg Junior 503(wersja na RFN z pełnym CCIR), zero przydźwięku, choć konstrukcja tego odbiornika to dziadostwo jak nasze Jubilat/Junior. Druty wezmę razem połączę, bo dwużyłowy kabelek.
DSCF0981.jpeg
DSCF0982.jpeg
Kolegi transformatory podłącze na odczep 240V, bo i tyle mam przez 70% doby, taki "urok" fotowoltaiki.
A ile maksymalnie idzie "wydusić" z tej końcówki?
Na trafach Philipsa będzie około 2W przy 10% THD, jak małe, "kuchenne" radia lampowe, ale jakby dał rosyjskie transformatory z Rubina 714p, to może by więcej dało się wycisnąć, ale chyba szkoda lamp mocy?
A czy Kolega próbował zrobić Push-Pull na VT52(EL32).
Jakbym kupił jakieś transformatory od ECL86 czy , przy odrobinie szczęścia, trafił od EL95/ELL800 czy innych wynalazków ze schyłku epoki lamp, to ile by było w PP?
Jakoś mi się te lampy bardziej podobają niż wstrętne i oklepane, ECL/PCL86..
A ile Mullard gwarantował godzin pracy dla VT52, czy podobnie jak EL84, czy raczej resurs typowy dla sprzętu wojskowego?.
Obudowę pomaluję lakierem czarnym matowym, taki, co się go stosuje do malowania kominków, bo dość mocno się trzyma metalu, byle odtłuścić benzyną ekstrakcyjną po zerwaniu starej farby.
Ten lakier trzeba utwardzić wysoką temperaturą- ja zrobię to opalarką na maksymalnej mocy, już tak kiedyś robiłem, praktycznie nie da się zarysować powłoki, taka jest twarda po wygrzewaniu,
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Rezystory jak chcesz to mogę poszukać mniejszych 0,6W, jak będę Ci wysyłał trafo to dorzucę.
Generalnie całkiem fajnie zaczyna to wyglądać :D
Te 47uF to przesada, tam spokojnie starczy 10uF. Stopień wstępny nie pobiera dużo prądu :) A jak nie masz to też Ci mogę do paczki dorzucić...
Co do 6N2P - noga 9 idzie do masy a 4 i 5 podajesz 6,3V 300mA.
ECC83 - 4 i 5 żarzenie 12,6V 150mA. Lub 4 i 5 zwarte ze sobą i podajesz 6,3V na 4,5 oraz 9, prąd będzie 300mA.
Czy trafo sieciowe sieje trudno powiedzieć, czasem może zrobić przykrą niespodziankę.
Ten lakier to używasz w sprayu? Ja ostatnio malowałem obudowę sprayem do 600°C ale nic nie utwardzałem...
Dobrej nocy.

Pozdrawiam,
A