Dział retrokomputery
Moderator: gsmok
-
- 625...1249 postów
Re: Dział retrokomputery
Dziękuję za nowe działy.
Myślę, że niekoniecznie trzeba przenosić tematy. Można to zostawić, a nowe tematy sam się zaczną pojawiać. Stare zostaną w swoich dotychczasowych miejscach. No chyba, że dysponujecie odpowiednią ilość czasu i to posegregować.
Myślę, że niekoniecznie trzeba przenosić tematy. Można to zostawić, a nowe tematy sam się zaczną pojawiać. Stare zostaną w swoich dotychczasowych miejscach. No chyba, że dysponujecie odpowiednią ilość czasu i to posegregować.
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
-
- 3125...6249 postów
Wydaje mi się, że szerszy dział [Elementy] byłby lepszy. Gdyby dać dział [Tranzystory germanowe] to warto by dodać też [Diody germanowe], a co ze schematami retro, radiami itd.
Tak czy inaczej decyduje Większość. Jedną propozycję zanotowałem. Dzięki.
Tak czy inaczej decyduje Większość. Jedną propozycję zanotowałem. Dzięki.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 2500...3124 posty
To może rozszerzyć do "półprzewodników germanowych"?
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 625...1249 postów
Lepiej "Retro półprzewodniki".
Nie zapominajcie o prostownikach selenowych, kuprytowych, itd.
Nie zapominajcie o prostownikach selenowych, kuprytowych, itd.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
-
- 1875...2499 postów
Ruszony "mały kamyczek" wywołał lawinę 
Moim zdaniem dział 'Elementy' jest OK.

Moim zdaniem dział 'Elementy' jest OK.
-
- 625...1249 postów
viewtopic.php?p=39427#p39427
Kiedyś nawet sam Mistrz Zawada był przeciwny rozdrabnianiu forum i tworzenia poślednich działów, np. "rowerowe wzmacniacze lampowe"
Kiedyś nawet sam Mistrz Zawada był przeciwny rozdrabnianiu forum i tworzenia poślednich działów, np. "rowerowe wzmacniacze lampowe"

-
- 3125...6249 postów
OK, zacytowałeś opinię innego Użytkownika, ale jaka jest Twoja?
Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Należy tu stanowczo powiedzieć, że sytuacja z 2006 roku znacząco różni się od tego co jest teraz. Proszę zwrócić uwagę, że dzisiaj to forum jest w zasadzie umierające, a już na pewno jego rozwój znajduje się na dolnym wierzchołku sinusoidy, więc można sobie pozwolić na otwarcie takiej tematyki, jeśli są chętni, bo na pewno to nie zaszkodzi.
-
- 1250...1874 posty
Czytając, co napisałem przed 17 laty, sam dziwię się trafności i aktualności tamtego wpisu, zwłaszcza w części "futurologicznej" dotyczącej tzw. liberalnej moderacji... Co do pozostałych kwestii, jak widać z postu (datowanego na 2023-08-19) w tym wątku, w dalszym ciągu jestem przeciwny zbytniemu rozdrabnianiu forum i jestem za oszczędnym dodawaniem działów.
Dla odprężenia, ale i refleksji polecam ten 10- minutowy film:
https://www.youtube.com/watch?v=owZM35rNiek
Dla odprężenia, ale i refleksji polecam ten 10- minutowy film:
https://www.youtube.com/watch?v=owZM35rNiek
-
- 625...1249 postów
Alek:
Po pierwsze, źle policzyła
Powinno być $20002000
Po drugie, rozumiem Twoje zniesmaczenie zbytnim luzowaniem moderacji (choć sam tego tutaj nie zauważyłem), albo luzowaniem ogólnie w życiu.
Ja też to widzę (w życiu), ale uważam to za marginalny problem. Za o wiele większy uważam radykalizację czy też po prostu przeregulowanie*.
Bo sam tego doświadczyłem wielokrotnie.
Mam nawet przykład ze szkoły, gdzie nauczyciel stwierdził że w gniazdku jest 1000 Hz.
Moja odpowiedz że nie, bo 50 Hz, była błędna
Podobnych sytuacji przez całą szkołę było więcej.
No to z dwojga złego, ja tam wolę mieć możliwość posiadania własnej wersji odpowiedzi, niż obowiązkowo iść za wersją nauczyciela.
*Warto też zauważyć że oba zjawiska występują równolegle: luzowanie i przeregulowywanie.
Wprawdzie pozwala się ludziom w pewnych sprawach robić co chcą, ale to tylko złudzenie. Dotyczy to wyłącznie życia społecznego. W przypadku działalności gospodarczej (a nawet gospodarstwa domowego) mamy coraz więcej regulacji.
Ja nie upatruję spadku poziomu ludzkości w braku regulacji, lecz w braku etyki.
Ludzie sami by trzymali poziom, gdyby tylko chcieli. Moderacja nie jest jedynym rozwiązaniem na wysoki poziom.
A wracając do tematu: jeden dział więcej nie zrobi chaosu na forum. Ten jeden dział półprzewodnikowo-komputerowy wyraźnie się wyróżnia na tle innych, i z tego powodu ma sens. Sensu by nie miało dopiero dalsze dzielenie go na bardzo specyficzne działy (radia, telewizory, myszki komputerowe, płyty główne, monitory, drukarki, skanery, itp.).
Po pierwsze, źle policzyła

Powinno być $20002000

Po drugie, rozumiem Twoje zniesmaczenie zbytnim luzowaniem moderacji (choć sam tego tutaj nie zauważyłem), albo luzowaniem ogólnie w życiu.
Ja też to widzę (w życiu), ale uważam to za marginalny problem. Za o wiele większy uważam radykalizację czy też po prostu przeregulowanie*.
Bo sam tego doświadczyłem wielokrotnie.
Mam nawet przykład ze szkoły, gdzie nauczyciel stwierdził że w gniazdku jest 1000 Hz.
Moja odpowiedz że nie, bo 50 Hz, była błędna

Podobnych sytuacji przez całą szkołę było więcej.
No to z dwojga złego, ja tam wolę mieć możliwość posiadania własnej wersji odpowiedzi, niż obowiązkowo iść za wersją nauczyciela.
*Warto też zauważyć że oba zjawiska występują równolegle: luzowanie i przeregulowywanie.
Wprawdzie pozwala się ludziom w pewnych sprawach robić co chcą, ale to tylko złudzenie. Dotyczy to wyłącznie życia społecznego. W przypadku działalności gospodarczej (a nawet gospodarstwa domowego) mamy coraz więcej regulacji.
Ja nie upatruję spadku poziomu ludzkości w braku regulacji, lecz w braku etyki.
Ludzie sami by trzymali poziom, gdyby tylko chcieli. Moderacja nie jest jedynym rozwiązaniem na wysoki poziom.
A wracając do tematu: jeden dział więcej nie zrobi chaosu na forum. Ten jeden dział półprzewodnikowo-komputerowy wyraźnie się wyróżnia na tle innych, i z tego powodu ma sens. Sensu by nie miało dopiero dalsze dzielenie go na bardzo specyficzne działy (radia, telewizory, myszki komputerowe, płyty główne, monitory, drukarki, skanery, itp.).
-
- 125...249 postów
Szkoda że forum rzeczywiście jest ostatnio mało aktywne. W temacie o radiu AM to chyba gadam już sam do siebieECC83 pisze: ↑śr, 23 sierpnia 2023, 12:40 Należy tu stanowczo powiedzieć, że sytuacja z 2006 roku znacząco różni się od tego co jest teraz. Proszę zwrócić uwagę, że dzisiaj to forum jest w zasadzie umierające, a już na pewno jego rozwój znajduje się na dolnym wierzchołku sinusoidy, więc można sobie pozwolić na otwarcie takiej tematyki, jeśli są chętni, bo na pewno to nie zaszkodzi.

Wydaje mi się ze tematy retro komputerowe na pewno przyciągną nowych użytkowników. Jest to fajny dodatek, dobry pomysł.
Czy tematy retro-softwarowe tez są mile widziane? Kiedyś dawno temu napisałem odtwarzacz do plików MOD w C++/DirecSound. Jak znajdę kod źródłowy to bym się chętnie podzielił. Dla nie wtajemniczonych, to format muzyki zakorzeniony w komputerach Amiga. Takie trochę MIDI z samplami prawdziwych instrumentów.
-
- 625...1249 postów
To forum ma taką wadę że nie jest indeksowane w Google. Choć to i jednocześnie zaleta 
Więc mimo publikowania ciekawych tematów może być problem z nabyciem nowych użytkowników.
Przy okazji pytanie: czy własnoręcznie budowany lampowy komputer zalicza się do działu retrokomputery, czy raczej do działu lampowego?

Więc mimo publikowania ciekawych tematów może być problem z nabyciem nowych użytkowników.
Przy okazji pytanie: czy własnoręcznie budowany lampowy komputer zalicza się do działu retrokomputery, czy raczej do działu lampowego?
-
- 1875...2499 postów
Witam!Olkus pisze: ↑czw, 17 sierpnia 2023, 19:03 Mimo, że specjalnie nie jestem w temacie retrokomputerów (mam co prawda trochę scalaków, np. Z80) to pomysł działu popieram. Myślę, że może przyciągnąć sporo nowych użytkowników.
A dział "Aparatura i technika pomiarowa" też jest wg mnie dobrym pomysłem.
Pozdrawiam,
A.
Jak na Z-80, to "podano do stołu"
https://elserw.pl/ca80-mik/
MIK CA80 jak był popularny, to ja byłem uczniem szkoły podstawowej, żeby mnie to interesowało, to bym się musiał urodzić na początku epoki Gierka, a urodziłem się na początku 1983 roku.

Jakoś nie mam parcia na Z-80 , bo takie coś można zrobić na RP2040, będącym mikrokontrolerem ARM, tudzież na FPGA Altera/Xilinx, Z-80 jako FPGA to duże doświadczenie mają Rosjanie , Ukraińcy i Białorusini....tam do dziś powstają mikrokomputery, klony ZX Spectrum tyle, że z cyrylicą zamiast normalnej czcionki.
MIK CA80 by się chętnie teraz zrobiło, mimo, że nawet Atmega328 PU z Arduino potrafi o wiele więcej.
Czy ktoś z Kolegów miał do czynienia z tym wynalazkiem z Raszyna?
IV-18 jest od cholery na Allegro, podobnież TTL-i z zapasów wojskowych też nie brakuje(inna sprawa, że TTL-e sporo prądu żrą).
Z-80 i układy I/O, do niego dedykowane są na Allegro, nawet "złote" rosyjskie, ale najwięcej z NRD.
Był kiedyś z nami Kolega Jado, on coś podobnego budował, ale chyba mu się zmarło....Covid-19 dużo ludzi na Forum wykosił

PC-ty XT/AT to trochę zbyt zaawansowane i popularne konstrukcje, by je aż tak wychwalać, CA80 był przykładem naszej inwencji twórczej.
A jeśli już jesteśmy przy klonach IBM PC.....u nas powstało coś o nazwie MAZOVIA. Był to klon XT, jednak z polskimi znakami, system był klonem MS-DOS. https://pl.wikipedia.org/wiki/Mazovia_1016
-
- 2500...3124 posty
Dzięki. Kiedyś, jak będzie czas i chęci może taki komputer zrobię
Pozdrawiam,
A.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 1250...1874 posty
Och...nie jest aż tak źleSzrot majster pisze: ↑pt, 29 grudnia 2023, 20:57 [
Był kiedyś z nami Kolega Jado, on coś podobnego budował, ale chyba mu się zmarło....Covid-19 dużo ludzi na Forum wykosił![]()
![]()

Po prostu ostatnio robię tylko układy współczesne-nowoczesne, które nie nadają się do publikacji na Triodę.
No chyba, że kiedyś powstanie dział Elektronika Współczesna - DIY, to wtedy będę mógł się znowu udzielać

Przez ostatnie kilka nie próżnowałem i lat zrobiłem kilka fajnych urządzonek - ale na mikrokontrolerach - i nie jest to retroelektronika.
Podejrzewam, że sporo osób które się tutaj udzielają lub udzielały też takie współczesne układy konstruuje - ale...wiadomo...NTG

Dla przykładu - moja ostatnia konstrukcja - w fazie prototypu na razie:
Najważniejsze żeby się chciało chcieć

Szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"