Wzmacniacz gitarowy 5W Fender + JCM800 czyli kolejny Red Baron DIY
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wzmacniacz gitarowy 5W Fender + JCM800 czyli kolejny Red Baron DIY
Dobra, czyli mam rozumiec ze w przypadku gniazda od stykow idzie para L i N do wlacznika,dla uproszczenia niech bedzie ze bezp. jest zintegrowany z gniazdem, a ochronny ma byc od tego dluzszy... a widzieliscie gdzies takie rozwiazanie? We wspolczesnie produkowanym wzmacniaczu zeby nie bylo.
'All the stars in the north are dead now.'
No właśnie tak nie jest, ochronny jest krótki, jako przykład Marshall Origin 50.
cii... nie psuj pan zabawy

Przede wszystkim wszystkiego najlepszego w nowym roku życzę! 
Dziękuję za wszystkie uwagi i komentarze i za ciekawą dyskusję.
Niewiele czasu miałem ostatnio, ale udało się zbudować i podłączyć oba equlizery no i odpalić całość!
https://youtu.be/yUI46AWAYh4
Proszę oczywiście pominąć kwestię wizualną bo przyjdzie na nią czas. Teraz kolejnym krokiem będzie zbudowanie układu pętli efektów. Też zastanawiam się aby nie robić reverbu cyfrowego equinox II a zrobić mały układ na scalaku i podpiąć reverb sprężynowy który był w tym Parku. Tak czy siak muszę dodać jakiś mały transformatorek 12V bo już chyba żarzenie mi tego nie uciągnie...
Moje zagwozdki:

Dziękuję za wszystkie uwagi i komentarze i za ciekawą dyskusję.
Niewiele czasu miałem ostatnio, ale udało się zbudować i podłączyć oba equlizery no i odpalić całość!
- Najpierw poprawiłem uziemienie zgodnie z sugestiami oraz zasilacz anodowy do którego będę miał pytanie w dalszej części posta
- Dodałem układ przełączenia kanałów (dwa przekaźniki 5V, switch na panelu i gniazdo na tylnym panelu podłączony do wyprostowanego zasilania żarzenia)
- Zmontowałem i podłączyłem equalizer kanału przesterowanego
- Zmontowałem i podłączyłem equalizer kanału czystego
- Podłaczyłem przełaczynik bypass pętli efektów i reverbu oraz dokończyłem końcówkę mocy
- Odpaliłem całość i skorygowałem napięcia. Schemat ze zmianami i pomierzonymi napięciami po poprawkach na dzień dzisiejszy
- Żarzenie: Dodałem dodatkowy kondensator 4700uF żeby lepiej wygładzał żarzenie i obniżyłem rezystor obniżający napięcie z 0,33 na 0,2R. Dzięki czemu na AC mam 6,45V, a na DC mam 6,21V.
- Zasilenie anodowe: Zwiększyłem rezystor 100r w zasilaczu na 1k żeby zbić zasilanie do 260V tak, aby uzyskać 250V na anodzie 6p14p-ew oraz zmniejszyłem wartość pierwszego rezystora 10k na 1k w zasilaczu anodowym żeby wyciągnąć napięcia podobne do tych z red barona.
https://youtu.be/yUI46AWAYh4
Proszę oczywiście pominąć kwestię wizualną bo przyjdzie na nią czas. Teraz kolejnym krokiem będzie zbudowanie układu pętli efektów. Też zastanawiam się aby nie robić reverbu cyfrowego equinox II a zrobić mały układ na scalaku i podpiąć reverb sprężynowy który był w tym Parku. Tak czy siak muszę dodać jakiś mały transformatorek 12V bo już chyba żarzenie mi tego nie uciągnie...
Moje zagwozdki:
- Jeśli chodzi o przełączanie kanałów to teoretycznie mógłbym użyć jeden przekaźnik bo są dwutorowe, ale chciałem jeden tor użyć do przełączania dwukolorowej diody sygnalizującej kanał. Jak przekaźniki są włączone to spada napięcie o 0,1V na żarzeniu. Się zastanawiam czy takie przełączanie diody zrobić w inny sposób aby wywalić jeden przekaźnik.
- Zastanawiam się i proszę o Waszą opinię czy w zasilaczu zostawić ten rezystor 1k czy dać z powrotem 100R, a napięcie zbić przed mostkiem jakimiś 10W rezystorami?
- Też w kwestii zasilacza anodowego zastanawiam się czy nie skomplikowałem tego za bardzo. Myślę, czy by nie wywalić tego rezystora 2k7 i jednego kondesatora 47uF i dostosować po prostu ten rezystor 10k co zamieniłem na 1k na 3k3 np. Ogólnie sie zastanawiałem czy by go nie zoptymalizować i puścić kondesatory pod płytką 'głową w dół" a rezystory nad nimi, przez co zmniejszy się płytka i będzie wygodniej z rezystorami. Jakie jest Wasze zdanie?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Przy takim zagęszczeniu potencjometrów bardziej ergonomiczne byłyby gałki o mniejszej średnicy.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Co do tego rezystora 1k w zasilaczu to jest on za duży. Powinno być 750R. Wiem bo zjadłem zęby na tego typu końcówkach z tego typu transformatorami. Zasilacz powinien pod obciążeniem dawać 270-280VDC. Te 250V anodowego mierzy się nie między anodą a masą tylko między anodą a katodą. Dochodzi spadek napięcia na Rk oraz oczywiście spadek napięcia na rezystancji uzwojenia pierwotnego transformatora wyjściowego. Ten filtr wstępny w przypadku końcówek SE jest pożądany.
Masz rację skomplikowałeś trochę zasilacz. Masz dwa kondensatory filtrujące napięcie anodowe czyli 180uF/350 oraz 100uF/400. Wystarczyłby jeden z nich. Następnie masz filtr 2k7/47uF dla siatki drugiej i on by w zupełności wystarczył ale ty masz tam jeszcze za nim 3k3... ja bym w takim wypadku rzeczywiście wyrzucił te 2k7, a 47uF przeniósł na siatkę drugą.
Witam. Nie udzielałem się nigdy na forum ale zrób tak jak pisze kolega painlust. Spróbuj poeksperymentować z filtracją na preampie. Gusta są różne o nich się nie rozmawia. Jedni lubią żyletki w przesterze inni więcej środka. Możliwe, że na żywo brzmi lepiej. Bez obrazy jako muzyk hobbista jest bardzo sztucznie. Nie brzmi to jak lampa a tani tranzystor czego nie mogę powiedzieć o kanale czystym. Tu jest ok. Pozdrawiam
Witam.
@Thereminator nie podobają mi się mniejsze gałki, a poza tym spokojnie można kręcić nie jest tak źle:)
@painlust dzięki za uwagi poprawiłem zasilanie więcej info ponizej.
Oto co się udało zrobić:
https://drive.google.com/file/d/13tlYzm ... share_link
Moje pytania:
- znacie jakieś patenty na zmianę brzmienia samej końcówki, zależałoby mi na bardziej wyśrodkowanym brzmieniu. W trybie triody z kolei jest ciszej i brzmienie jest już trochę za ciemne.
- Stosujecie w takich konstrukcjach szczególnie z trafem głośnikowym TG2,5 kondensator na uzwojeniu pierwotnym?
Teraz ruszam z budową reverbu Equinox II z tego projektu:
http://effectslayouts.blogspot.com/2016 ... ox-ii.html
Mała kompaktowa wersja, którą już raz zbudowałem i brzmi przyzwoicie.
Będę musiał też dodać dodatkowy transformatorek żeby zasilić ten efekcik.
Pozdrawiam!
@Thereminator nie podobają mi się mniejsze gałki, a poza tym spokojnie można kręcić nie jest tak źle:)
@painlust dzięki za uwagi poprawiłem zasilanie więcej info ponizej.
Oto co się udało zrobić:
- Zmodyfikowałem końcówkę i niektóre wartości. Przeniosłem kondesator na drugą siatkę bliżej przełącznika trioda/pentoda, żeby nie generować zbytniego okablowania. Zmieniłem wartość rezystora na siatce 2 na 2k2 tak jak w Atomie. Proszę nie zwracać na razie uwagi na zasilacz anodowy bo jak już wszystko ustalę to zrobię go na nowo mniejszy.
- Wymieniłem zgodnie z sugestia 1k rezystor z zasilacza na 750R i wywaliłem ten rezystor 2k7 wraz z kondensatorem z zasilacza anodowego.
- Zbudowałem i podłączyłem pętle efektów opartą o dwa LND150. Bardzo fajnie działa. Wpiąłem się w wejście A, a zasiliłem ją napięciem anodowym 270V. Schemat poniżej.
- Dodałem przełącznik 3 pozycyjny na drugiej katodzie kanału przesterowanego. Środkowa pozycja to wartość z Soldano, dolna to klasyczny Marshall, a górna to boost z dodatkowym kondesatorem.
- Zmodyfikowałem też odrobinę kanał przesterowany. Wywaliłem kondensator 470p bocznikujący rezystor anodowy na drugiej triodzie. Oraz zmieniłem rezystor anodowy w pierwszej triodzie z 100k na 220k.
https://drive.google.com/file/d/13tlYzm ... share_link
Moje pytania:
- znacie jakieś patenty na zmianę brzmienia samej końcówki, zależałoby mi na bardziej wyśrodkowanym brzmieniu. W trybie triody z kolei jest ciszej i brzmienie jest już trochę za ciemne.
- Stosujecie w takich konstrukcjach szczególnie z trafem głośnikowym TG2,5 kondensator na uzwojeniu pierwotnym?
Teraz ruszam z budową reverbu Equinox II z tego projektu:
http://effectslayouts.blogspot.com/2016 ... ox-ii.html
Mała kompaktowa wersja, którą już raz zbudowałem i brzmi przyzwoicie.
Będę musiał też dodać dodatkowy transformatorek żeby zasilić ten efekcik.
Pozdrawiam!
Aktualizacja! Przez ostatni miesiąc wprowadziłem sporo zmian. Na spokojnie testowałem sobie różne mody i usprawnienia oraz zbudowałem i podłączyłem reverb. Poniżej lista zmian:
W sumie od strony technicznej jest gotowy. Wiadomo nie jest to wzmacniacz 100W na pace 4x12, ale jestem zadowolony z brzmienia. Przestery w kostkach też fajnie brzmią na kanale czystym. W sumie patrząc się na to wszystko trochę nie dowierzam, że to sam zbudowałem
Teraz na spokojnie zaprojektuje panele i ozdoby.
Demo finalne nagram jak już wszystko będzie gotowe. Też zamówiłem sobie nowy głośniczek i chcę sprawdzić jak będzie brzmiał.
Pozdrawiam!
- Zbudowanie i podłączenie w pętle efektów modułu pogłosu na bazie Equinox II. Musiałem dać go w pion bo już nie było miejsca oraz dodałem ekran od strony wzmacniacza.
- Dodanie małego trafa 15V, które akurat miałem i zrobienie płytki prostownika. Całość zasila moduł pogłosu i gniazdo wyjścia na inne efekciki. Całość zamontowałem obok trafa sieciowego w pionie bo też nie było gdzie.
- Wywalenie przełącznika High/Low i zamiast niego dodałem przełącznik modulujący regulację Gain w kanale przesterowanym. W położeniu dolnym jest JCM800, środkowym Marvel Atom, a w górnym moja fantazja wyciągająca środek.
- Dodałem w końcówce pseudo regulację Presence, czyli bardziej regulowany filtr dolno przepustowy. Całkiem spoko się sprawdza.
- Zainspirowany schematem Friedmana BE100 zmodyfikowałem przełącznik Bright w kanale czystym na 3 pozycyjny, dodałem przełącznik Voicing (szczególnie w położeniu dodający 470u do katody pierwszej triody drugiej lampy kanału przesterowanego) i chyba mój ulubiony mod przełącznik Saturation.
- Przerobiłem ponownie końcówkę i zasilacz anodowy
- Dodałem diodę sygnalizującą kanał (niebieski - czysty, czerwony - przesterowany)
W sumie od strony technicznej jest gotowy. Wiadomo nie jest to wzmacniacz 100W na pace 4x12, ale jestem zadowolony z brzmienia. Przestery w kostkach też fajnie brzmią na kanale czystym. W sumie patrząc się na to wszystko trochę nie dowierzam, że to sam zbudowałem

Demo finalne nagram jak już wszystko będzie gotowe. Też zamówiłem sobie nowy głośniczek i chcę sprawdzić jak będzie brzmiał.
Pozdrawiam!
Zawsze {zawsze} na wejściu powinien być kondensator i to nie 470 n,lecz 4,7 n. 

Nie wszyscy muzycy mają nowe gitary ze sprawnymi potencjometrami i szlag może trafić gdy trzeszczy,zwłaszcza na czułym wejściu.Także brum nie jest przyjemny.A izolację to można do bajek zaliczyć-choć wrażliwość artysty może z tego koniec świata {lub zamach} zrobić. 

"powiem wiecej to grozba pozbawienia zycia"

Szlast - ten kondensator sie jeszcze do vvr przydaje, bo przy ustawionym niskim napieciu anodowym, bedzie sie pojawial na tyle duzy prad siatki, ze trzeszczenie i przy zupelnie sprawnym potencjometrze murowane. A to akurat jest faaajny bajer do piatki SE...
Dobra dodam 
A jeszcze pytanie o kwestie bezpieczeństwa. Są jakieś środki bezpieczeństwa, żeby zabezpieczyć mnie przed anodowym na strunach?
Starałem się prowadzić tak anodowe, żeby nie leżały na obudowie, a jak już musiał to dodawałem dodatkową izolację. Jeśli chodzi o bezpieczniki jaki powinny mieć zapas względem mierzonego prądu i jaki typ czy szybkie czy zwłoczne czy średnie?

A jeszcze pytanie o kwestie bezpieczeństwa. Są jakieś środki bezpieczeństwa, żeby zabezpieczyć mnie przed anodowym na strunach?