Najpierw weź taki/podobny i go rozklej, potem złożenie też nie jest proste, o odzysku drutu nie ma mowy ale to najmniejszy problem. Jak chcesz się takimi trafami pobawić mogę ci podesłać mniejsze gabarytowo TWOP ale podobnie wykonane i posklejane, zobaczysz jak to jest aby je rozłożyć na części. Niedawno wszystkie ,,zalewane'' trafa wywaliłem na złom, propozycja (na pw i jedna w cztery oczy) aby ktoś to zagospodarował nie przyniosła odzewu. Dla siebie zbieram tylko trafa z rdzeniem EI nieimpregnowane. Czasem można upolować na Allegro TS80 z Amatora (karkasy składane, trafo nieimpregnowane), te są godne uwagi ale cena musi być (obecnie....) poniżej 40-50zł/sztuka plus wysyłka więc najlepiej polować na parkę.
Czy da się przewinąć transformator TG 2,5-1-666
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
Re: Czy da się przewinąć transformator TG 2,5-1-666
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
TS30 z Bambino udało mi się rozłożyć bez większego problemu w celu naprawy uzwojenia, złożyłem. To jak chodzi o konstrukcję praktycznie to samo co TS90? TWOP-y do eksperymentów chętnie bym wziął, to takie wielkości TG5-46?cirrostrato pisze: ↑pt, 3 czerwca 2022, 13:24Najpierw weź taki/podobny i go rozklej, potem złożenie też nie jest proste, o odzysku drutu nie ma mowy ale to najmniejszy problem. Jak chcesz się takimi trafami pobawić mogę ci podesłać mniejsze gabarytowo TWOP ale podobnie wykonane i posklejane, zobaczysz jak to jest aby je rozłożyć na części. Niedawno wszystkie ,,zalewane'' trafa wywaliłem na złom, propozycja (na pw i jedna w cztery oczy) aby ktoś to zagospodarował nie przyniosła odzewu. Dla siebie zbieram tylko trafa z rdzeniem EI nieimpregnowane. Czasem można upolować na Allegro TS80 z Amatora (karkasy składane, trafo nieimpregnowane), te są godne uwagi ale cena musi być (obecnie....) poniżej 40-50zł/sztuka plus wysyłka więc najlepiej polować na parkę.
Te nieimpregnowane na rdzeniu EI coraz trudniej jest zdobyć.
Trafo z Amatora mogę poszukać na giełdzie, jakby było to za połowę tej ceny...
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Tym razem spotkałem Transformatorowca, i oto kontakt:walllker pisze: ↑wt, 31 maja 2022, 21:49 Kolego jeżeli załatwisz nr tel lub e-mail to chętnie się z ową osobą skontaktuje, jak pisałem złożyć wzmacniacz to jedno a zbudować trafo to drugi temat, moja wiedza o transformatorach głośnikowych jest znikoma, wręcz zerowa umiem wykorzystać gotowca, ale stworzyć coś nowego to nie dla mnie a np. 100zl za 2 sztuki traf, to wolę zapłacić niż sam rzeźbić nie wiedząc co z tego wyjdzie, lub coś skopać i pouszkadzac np lampy
Elektrotechnika
Nawijanie Transformatorów sieciowych i głośnikowych,
Sprzedaż zasilaczy, prostownic (pisownia oryginalna)
Skup sprzedaż lamp radiowych
E-mail tadeusz.pilowski@wp.pl
Tel. 602-471-023
Niestety nie potrafił udzielić odpowiedzi ile obecnie (po 7 latach!) kosztowałoby nawinięcie repliki TGp5. O szczegóły konstrukcyjne (zwłaszcza czy rozkład sekcji gwarantuje symetrię uzwojenia anodowego, przynajmniej jeśli chodzi o rezystancję co nie jest spełnione np. w indelowskim TGL20/002) nie było w tej sytuacji sensu pytać. Musiałby zajrzeć do dokumentacji i sobie przypomnieć. Co się dziwić skoro popytu na ten wyrób nie było? Nie tak dawno przecież pytano na forum jak by tu sprofanować poprzez dostosowanie do pracy w SE (ale za to z lampą GU-50) transformator ze znacznie wyższej półki, w szczególności TGp12. Moja stanowcza reakcja na zamiar takiej dewastacji poszukiwanego elementu została uznana za koszerną. A doskonale pamiętam i pamiętał będę kto okrzyknął mnie głównym "hamulcowym" wszelkiej amatorskiej kreatywności

Aby zakończyć ten post pozytywnym akcentem - dodam że spotkałem po półtorarocznej przerwie pana "Krótkofalowca", tego samego u którego zaopatrzyłem się niegdyś w komplet lamp do radyjka Bush DAC 90... jakby przeczuwając że wkrótce będę miał sposobność zakupić zdewastowane radyjko tego typu u Transformatorowca. Niektórzy wiązali jego zniknięcie z pandemią, ale tak się nie stało

-
- 6250...9374 posty
Mnie bardziej ciekawi jaka cena na dziś byłaby ,,umiarkowanie zasadna'' za parkę oryginalnych TGp5-5-666.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Tych chyba dużo nie było? Tak jak niewiele było telewizorów "luksusowych" w porównaniu z Ametystami czy Lazurytami. A na dodatek mogą trafić się ewidentne buble, tak jak jeden egzemplarz Kol. Kubafanta, który miał uzwojenia pierwotne nawijane jak leci, gdzie oczywiście o jakiejkolwiek symetrii nie mogło być mowy. Niestety współczesnej replice brak było klimatu transformatorów z przełomu lat 60-tych i 70-tych osłoniętych ekranem, takim jaki miał TG2,5. O zrobieniu takiego ekranu mowy być nie może, o resztę zainteresowani mogą teraz zapytać oferenta...cirrostrato pisze: ↑pn, 6 czerwca 2022, 12:42 Mnie bardziej ciekawi jaka cena na dziś byłaby ,,umiarkowanie zasadna'' za parkę oryginalnych TGp5-5-666.
-
- 6250...9374 posty
Tomku MNIE CIEKAWI CENA ORYGINAŁÓW sprawdzonych i sprawnych......
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
W związku z tym co napisałem powyżej można spodziewać się ceny nieproporcjonalnie wysokiej jak na ich parametry, z uwagi na walory kolekcjonerskie 

-
- 6250...9374 posty
KONKRETNIE: pięć paczek styropianu warte?Tomek Janiszewski pisze: ↑pn, 6 czerwca 2022, 14:56 W związku z tym co napisałem powyżej można spodziewać się ceny nieproporcjonalnie wysokiej jak na ich parametry, z uwagi na walory kolekcjonerskie![]()
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
A ile warta jest paczka styropianu bo na bieżąco nie jestem?

-
- 6250...9374 posty
Coś z serii (bo były różne różniste choć podobne w OTV ) TG2,5 do SE mam ale schodzą mi na Allegro poniżej ceny paczki styropianu (ok.100-120zł/0,3metra sześciennego) za parkę więc co to za cymes.......
- walllker
- 625...1249 postów
Szanownego koledzy temat może pójść do kosza zamówiłem trafa z Ali czyli rodowite chińczyki za 2 sztuki dałem 193zł zobaczymy co to będzie, można tam kupić mnóstwo traf głośnikowych w bardzo przystępnych cenach, licho wie co one są warte według opisu parka dedykowana pod EL84 w układzie PP, zobaczymy za miesiąc jak przyjdą, według danych przenoszona moc 6,5W rezystancja uzwojenia 5k, zakresu przenoszonych częstotliwości nie podano.
-
- 6250...9374 posty
Jak dojdą podaj koszt całkowity z przesyłką za te dwa trafa (i jakieś zdjęcia....), może jednak opłaca się(???) motać trafa w kraju przynajmniej dla kolegów z triody...na razie nie kombinuję działać w tym kierunku a rząd mnie nie dofinansuje. Pozdrawiam. No no 6,5W dla 2xEL84 pp.......
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Powaga???walllker pisze: ↑śr, 8 czerwca 2022, 12:26 Szanownego koledzy temat może pójść do kosza zamówiłem trafa z Ali czyli rodowite chińczyki za 2 sztuki dałem 193zł zobaczymy co to będzie, można tam kupić mnóstwo traf głośnikowych w bardzo przystępnych cenach, licho wie co one są warte według opisu parka dedykowana pod EL84 w układzie PP, zobaczymy za miesiąc jak przyjdą, według danych przenoszona moc 6,5W rezystancja uzwojenia 5k, zakresu przenoszonych częstotliwości nie podano.

No ale skoro już kupiłeś kota w worku - pochwal się, sam jestem ciekaw z czym to się je.
Mają współpracować z PL84-bo takie Kolega ma i raczej nic ,,super,, nie planuje.A mógłby coś prostego nawinąć i zrobić zgodnie z typem lamp,ale wolna wola.Tomek Janiszewski pisze: ↑śr, 8 czerwca 2022, 13:46Powaga??? ......... Taki transformator pasowałby raczej pod E/PCL82, zarówno mocowo jak i impedancyjnie.
No ale skoro już kupiłeś kota w worku - pochwal się, sam jestem ciekaw z czym to się je.