Zbyszku, gdy oglądałem zdjęcia Twojego grzejącego się kondensatora elektrolitycznego, miałem odczucie, że po raz nie wiem już który doznaje identycznego "deja vu"... Kilka lat temu dwóm moim kolegom przesłałem schemat opracowanego przeze mnie stabilizatora napięcia, wraz z pełną specyfikacją wszystkich możliwych do zastosowania w nim podzespołów (włącznie z danymi potrzebnymi do nawinięcia transformatora, typami kondensatorów elektrolitycznych /konkretnymi symbolami i miejscami gdzie można je nabyć/, parametrami i symbolami półprzewodników). Stabilizatory te moi koledzy wykonali i zgłosili mi swoje zastrzeżenia, co do poprawności działania tychże układów (powiedzieli, że oba prototypy okropnie "burczą"... /w znaczeniu: wykazują duże tętnienia napięcia wyjściowego/Radio_Amator pisze: ↑wt, 5 lipca 2022, 18:29 Romku,
ten niebieski kondensator Nichicon ma oznaczenie H2007 - zdjęcie poniżej.
Jest małych gabarytów 10x20mm stąd prąd tętnień może być niewielki.
Niestety nie odwinę uzwojenia wtórnego w transformatorze - na 100% bym coś zepsuł, a nie chcę "poprawiać" po Panu Ogonowskim
(...)

Nie odniosłeś się do tego w ogóle (czyżby to była jakaś "wstydliwa" kwestia?

Na wcześniej zamieszczonym przez Ciebie zdjęciu też coś tam było widać, albo to moja wyobraźnia (wydaje mi się że widzę literkę "o" z napisu Audio oraz kropkę nad literką "i"...)

Firma Nichicon zamieszczała jedynie dwie ostatnie literki tej serii (czasem jeszcze literkę "M" w nawiasie, która rzekomo mówiła, że ten typ dobry jest do zastosowań "impulsowych", tak przynajmniej twierdzili sprzedawcy z giełdy elektronicznej; jest to jednak oznaczenie tolerancji, w tym przypadku ±20%), gdyż pierwsza literka "U" mówi o pewnym typie kondensatorów, jest więc wspólna dla całej grupy i często nie jest zamieszczana w opisie na kondensatorze, ale jest zamieszczana w nocie katalogowej podzespołu oraz w jego szczegółowym oznaczeniu (dostępnym podczas dokonywania zakupu). Czy więc ten grzejący się u Ciebie kondensator nie ma jednak oznaczenia jak ten na zdjęciu poniżej:
Jeśli tak jest, to ten typ nie nadaje się do dużych obciążeń, gdyż jego dopuszczalny prąd dla wersji na 16 V wynosi jedynie 560 mA!
Można go użyć w torze sygnałowym, np. do blokowania obwodu katody lampy lub obwodu emitera (źródła) tranzystora, np. w obwodzie sprzężenia zwrotnego...
Wersja na 25 V (podejrzewam, że taki właśnie użyłeś, kolor i wymiary są identyczna) ma dopuszczalny prąd równy 680 mA, a prąd obciążający Twój układ wynosi 1,2 A (dwa grzejniki lamp o prądzie 0,6 A na każdy), czyli jest niemal dwukrotnie wyższy, stąd nadmierne grzanie się elementu...
Poniżej jego nota katalogowa:
Wszystkie oryginalne (podróbki również, gdyż mają wyglądać jak droższe oryginały...) kondensatory czołowych światowych producentów mają w opisie na podzespole zamieszczony typ serii. Poniżej na zdjęciu lubiane przeze mnie kondensatory serii (U)HD (mają duży prąd dopuszczalny, niski ESR i niezłą trwałość /6000 h przy 105°C).
Nota katalogowa serii (U)HD:
Przy pojemności 1000 μF i napięciu dopuszczalnym 16 V ich maksymalny prąd RMS wynosi 1,82 A.
Te o napięciu dopuszczalnym 25 V mają maksymalny prąd równy 2,36 A.
Nawet kondensatory w wersji SMD maja na obudowie podany typ serii. Poniżej płytka sterownika potencjometru z takim kondensatorem (Nichicon seria UCD, o gwarantowanej trwałości co najmniej 5000 h przy 105°C).
Wspomniałem wcześniej, że bardzo dobre kondensatory robi również firma Panasonic. Seria FR charakteryzuje się bardzo niskim ESR (nawet dla kondensatorów o małej wartości pojemności) i dużym prądem dopuszczalnym oraz dużą (co najmniej 10000 godzin w temp. 105°C dla elementów w większych obudowach) trwałością. Przy pojemności 1000 μF/16 V prąd dopuszczalny wynosi 1,56 A (1,79 A; są dwie wersje o różnych wymiarach i parametrach).
Dla wersji na napięcie 25 V prąd RMS może dochodzić do 2,18 A (2,47 A):
Należy jeszcze pamiętać, że podana w tabelach wartość dopuszczalnego prądu może się odnosić do częstotliwości 100 kHz i dla 100 Hz może być sporo niższa, jak np. w kondensatorach Nichicon UHD.
Pozdrawiam
Romek