Romekd pisze: ↑pn, 17 października 2022, 09:31
Wizualnie wzmacniacz wygląda naprawdę świetnie. Moje gratulacje
Dziękuję za uznanie
Mam jednak nieśmiałe pytanie, czy będziemy mieli okazje poznać dokładne parametry tego wzmacniacza? [...] Bez tych wyników wątek nie będzie kompletny, gdyż "pomiary" na słuch są bardzo niemiarodajne i zależą od gustu słuchającego.
Ależ to jeszcze wcale nie koniec! Tylko nie wszystko na raz

Sporo pomiarów mam już zrobione, w tym wiele spoza wymienionej przez Kolegę listy, niestety nie wszystkie z samej listy. Problem jest przede wszystkim w pomiarem zniekształceń nieliniowych
Mimo pewnego poziomu, który, mam nadzieję, moje prace prezentują, jestem w ostateczności tylko elektronicznym amatorem, pasjonatem. Nie zajmuję się elektroniką profesjonalnie (w znaczeniu: zawodowo) i dlatego moja pracownia jest wyposażona głównie sprzętem zdobytym "okazyjnie": albo kupionym na aukcjach, albo otrzymanym w darze od serdecznych Kolegów z Forum, albo pozyskanym przy skreślaniu z listy ewidencyjnej na uczelni. Jest to więc przeważnie sprzęt wiekowy (i dobrze, pasuje do naszej epoki!) i niekiedy w stanie wymagającym interwencji. Dobrze, jeśli tylko konserwacji i kalibracji, czasem jednak również naprawy.
Mam kilka mierników zniekształceń nieliniowych (PMZ-9, PMZ-11 oraz lampowy PMZ-7), niestety żaden z nich nie funkcjonuje prawidłowo. Podjąłem już kilka prób naprawy, niestety za każdym razem materia zwyciężała ducha. Teraz zaś nie mam już czasu się nad tym pochylać, ledwo wygospodarowałem te niedługie godziny na dokończenie wzmacniacza.
Jeden PMZ nawet działa, i z jego pomocą wykonałem pewne przybliżone pomiary, jednak nie można ich nazwać dokładnymi. Miernik ma bowiem trudność z ustabilizowaniem się wskazań na najniższych zakresach. Zniekształcenia rzędu procentów pokazuje elegancko, rzędu dziesiątych procenta już nie - mostek Wiena nie jest stabilnie zrównoważony i wskazanie zmienia się cały czas w pewnych granicach, utrudniając odczyt. Pozwala to na przybliżone poznanie zniekształceń, jednak nie dokładny pomiar. Dlatego w karcie pomiarów z parametrami wzmacniacza, dołączonej do instrukcji użytkowania zapisałem poziom zniekształceń w postaci nierówności, podając najwyższe wskazanie jakiego sięga wskazówka. Czyli np. jeżeli porusza się między 0,15 a 0,5% podałem THD <0,5%. Uważam, że to uczciwe postawienie sprawy, biorąc pod uwagę ograniczenia sprzętu jakim dysponuję. Pomiar przeprowadzałem dla 1 kHz i mocy znamionowej (15 W). Warto dodać, że zniekształcenia samego generatora, którego używałem /lampowy Marconi TF1370A/ wynoszą (w zakresie 100 Hz - 100 kHz) wg instrukcji obsługi nie więcej niż 0,5%. Pomiar sygnału z generatora dawał wskazania niewiele niższe niż sygnału ze wzmacniacza (co świadczy raczej dobrze). Pomiaru przy innych częstotliwościach nie przeprowadzałem, a teraz zaniosłem już wzmacniacze do mieszkania i tam czekają na odbiór, toteż na tym będziemy musieli poprzestać (są strasznie ciężkie, cieszę się, że je rozbiłem na dual mono, bo inaczej przenoszenie byłoby tytanicznym wysiłkiem).
Dane techniczne wzmacniacza
Standard podłączenia sygnału wejściowego -
RCA
Impedancja wejściowa -
1 MΩ
Nominalna impedancja obciążenia -
8 Ω
Czułość -
1,56 V
Wzmocnienie -
17 dB
Moc wyjściowa znamionowa -
15 W
Moc wyjściowa maksymalna (h = 5%) -
18 W
Pasmo przenoszenia (-3 dB, 1 W) -
10 Hz - 95 kHz (pasmo jest szersze, tylko możliwości generatora kończą się na 10 Hz, gdzie spadek moc sygnału jest ciągle na poziomie 0 dB; przewiduję, że dolna częstotliwość graniczna leży w okolicach 1-2 Hz)
Zniekształcenia nieliniowe -
<0,5%
Odstęp sygnału od szumu -
-78 dB (wynik jest zaniżony, ponieważ nie założono żadnych granic częstotliwości mierzonego szumu /np. wg krzywej A/ i jego pasmo jest ograniczone tylko pasmem przenoszenia woltomierza)
Tłumienie przesłuchu między kanałami -
-∞ dB (de facto przesłuch niemierzalny, takie osiągi są możliwe jedynie w przypadku układu dual mono, jako że wzmacniacze obu kanałów stanowią osobne urządzenia elektroniczne, niepołączone ze sobą w żaden sposób poza siecią zasilającą)
Współczynnik tłumienia -
28
Napięcie zasilania -
230 V
Pobór mocy -
110 VA
Pozdrawiam!
Jakub