Wiertarka stołowa RYOBI RDP102L

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Wiertarka stołowa RYOBI RDP102L

Post autor: Szrot majster »

Jacek83 pisze: wt, 16 marca 2021, 23:46
vorlog pisze: wt, 16 marca 2021, 22:50 Ponoć jakimś brandem Boscha jest "marka" Skill",
Zgadza się, często w katalogu Boscha można wpisać nr części ze schematu skilla i tą część zamówić. Sporo takich firm jest mających kilka linii produktów, Makita ma swojego Macteca, Milwaukee zaś AEG (o zgrozo)
Milwaukee i AEG to akurat to samo co Ryobi, tylko Ryobi to sprzęt klasy "hobby"
A ostatnio wiertarka miała "chrzest bojowy", robiłem radio w którym zdechła EM4 a cokół bocznostykowy i siłą rzeczy oktalowy tam nie wejdzie.
Dorobiłem mocowanie z laminatu FR-4 i powierciłem otwory, zarówno w mocowaniu jaki i laminacie, nie było problemów.
Zastosowałem 6E5S, bo nic innego nie idzie zdobyć
Awatar użytkownika
Copper_Lucas
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Copper_Lucas »

Marka Skil(pierwotnie amerykańska) od kilku lat już nie jest w posiadaniu Boscha, odkupił ją chiński koncern Chervon.
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

Zgadza się, obecnie Skil to już chińszyzna, ale na szczęście całkiem dobrej jakości - nadal. Żona mi kupiła wkrętarkę sieciową Skil w Castoramie i powiem, że to był dobry zakup. Nie potrzeba żadnych akumulatorów. Włączasz do sieci i działa jak zwykła wkrętarka. W domu nic lepszego nie trzeba, bo gniazdo jest wszędzie a taka wkrętarka ma 5 m przewód zasilający. Przez to że nie ma akumulatora jest lżejsza i nie męczy ręki.

Sam najchętniej używam chińskiego chłamu bo jest 3-5x tańszy od firmowego a działa praktycznie tak samo. 20 lat temu kupiłem szlifierkę kątową 125 mm T.I.P., która do dziś działa a pracuje stale. Wyciąłem nią kupę stali oraz klinkieru na 2 kominy i jeszcze sąsiad ją często pożycza ode mnie. Warto było wydać 70 zł zamiast 350 na Bosza. :lol:

Nie jest jednak tak całkiem źle ze mną. Ponad 20 lat temu na targu kupiłem zieloną wiertarkę Bosza PSB 550 ale made in Switzerland - oryginał bo ma znakomity uchwyt ROHM, który trzyma wiertło od 0,8 mm. Zero bicia - fantastyczny sprzęt. Na targu, bo wtedy zwozili u nas na Śląsk narzędzia z rajchu w dobrych cenach. Dałem 150 zł wtedy.

Później na urodziny dostałem najlepszą z młotowiertarek SDS Makity - HR2470. To jest rzeczywiście świetnie narzędzie. Kosztowało około 400 zł.

Z krajowych mam też dwie Celmy PRCR 350 W i 500 W z pszoka oraz stołową WS-13 z pobliskiego złomu a także taką starą metalową Celmę, które używam do mieszania zapraw.

Całą resztę elektronarzędzi to mam z Lidla albo Aldiego i też te narzędzia się sprawdzają.
No jeszcze mam wkrętarkę Makita na akumulatory ni-cd, którą przyniosłem z Pszoka w komplecie z ładowarką i 2 akumulatorami. Akumulatory są już dość słabe, ale ponieważ mam dwa i szybką ładowarkę więc jeden działa a drugi się ładuje.

Odwiedzajcie pszoki i gratboxy w Castoramach, bo tam są bezpłatne narzędzia często w bardzo dobrym stanie!
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: bratyslaw »

Ja z kolei wiercę nie za dużo i wystarcza mi takie coś kiedyś przywleczone ze złomu:
IMG_20210319_105217.jpg
Poznajecie wiertarkę?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
janusz rafalski
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: janusz rafalski »

Coście się uparli na tą staroć WS-15.Uważam nasze forum jako f. dla miłośników radiotechniki/wybaczcie archaizm/i AMATORÓW-podkreślam-amatorów,a nie producentów sprzętu,gdzie trzeba wywiercić 300-400 otworów fi 3-10mm.Ja mam do dyspozycji boks motoc. o pow.4mkw,a w nim wszystkie potrzebne narzędzia ręczne,a z mech.tokarkę NRD,i statyw bułgarski bardzo solidny w którym mocuję różne moje ręczne wiertarki,a mam pięć Prof.BOSH,Peugot,Celma,świetna NRD-owska z met. korpusem i przekładnią i oczywiście tanią chininę do zajechania.I wierzcie mi że nigdy w moich pracach/jeszcze raz podkreślam:amatorskich/nie były potrzebne inne.A do precyzyjnego wiercenia otworów w PCB mam w ciasnym mieszkaniu wiertareczkę własnej kostr. na wiertła ze spieków fi 0,8-1mm prod. litewskiej/jeszcze ZSRR/z chwytem 2mm.Precyzję/prawdziwą!/zapewnia silniczek 28v= idealnie ułożyskowany wojskowej prod.ZSRR-podobno takie były w rakietach/tej nie zamierzam robić/.Zasilanie z zasilacza stab. warsztatowego daje możliwość zmiany obrotów i szybkie wiercenie.Przesyłam pozdrowienia wszystkim miłośnikom archaicznych narzędzi.J.Raf.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Panie Januszu, myli Pan sprzęt /amatorski/ z epoki ze sprzętem amatorskim dzisiaj. Tamte, zdielane w SSSR cuda nie mają żadnego porównania z tandetnym chińskim badziewiem dzisiejszym, niezależnie jakiej marki. I tak samo poczciwe WS-ki, nawet i produkcji ZDZ-towskiej, to jest finezja i towar najwyższej klasy w porównaniu z barachłem klepanym obecnie, gdzie żałuje się żeliwa, żałuje się stali, żałuje się szlifowania i wszelkiej obróbki i ogólnie jest to wykonane według standardów, które dawniej skierowałyby taki produkt na kupkę "odrzuty".

Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

janusz rafalski pisze: sob, 20 marca 2021, 22:27 Coście się uparli na tą staroć WS-15.
Nie czepiłem się, bo nie mam WS-15 mam za to WS-13 - jej starszy brat. Niestety, na dziś te stare wiertarki to jest najtańsze rozwiązanie do precyzyjnego wiercenia - jej zawodowe zamienniki o zbliżonej funkcjonalności kosztują wielokrotnie więcej. Wszystkie inne, jakie oglądam w marketach są niezależnie od ich producenta niezdatne dla mnie ze względu na nadmierne luzy wrzeciona czy tulei wrzeciona. Po co komu taka wiertarka, która wpada w drgania przy wierceniu np. fi 13 w cienkiej blasze.
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos