Elektrit Fidelio

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

jantu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jantu »

Witam!

Pytanie:gdzie zdobyc EM1,czym je zastapic.

Pozdrowienia.
Po pierwsze-nie nudzic sie......
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

jantu pisze: Pytanie:gdzie zdobyc EM1,czym je zastapic.
Najszybciej na Ebayu (20 - 50 Euro), na szybko w sklepie internetowym (100 Euro i więcej), albo na jakiejś giełdzie (ale to może potrwać :) A zastąpić można EM4 lub EM11
jantu
125...249 postów
125...249 postów

Moje jeszcze swieci,ale juz trzeba myslec na potem.

Dziekuje za porade,sprobuje zdobyc oryginalne.Jednak to Elektrit.
jantu
125...249 postów
125...249 postów

Witam!

Napiszcie cos...tylko czytacie...

Zdobylem wszystkie lampy do Fidelio,a te z nadrukiem Elektrit umoszcze pieknie i gleboko schowam.Fidelio ma rzeczywiscie piekna barwe dzwieku.

Pozdrawiam
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Z nadrukiem Elektrit ? Czy oprócz niego jest jeszcze nazwa rzeczywistego producenta np. Philips czy tylko Elektrit ? Kto tak naprawdę te lampy produkował ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

fugasi pisze:Z nadrukiem Elektrit ? Czy oprócz niego jest jeszcze nazwa rzeczywistego producenta np. Philips czy tylko Elektrit ? Kto tak naprawdę te lampy produkował ?
co 'z nadrukiem Elektrit'? Lampy? Lampy były Philipsa albo Tungrsama, Elektrit tylko stwiał na nich swoją pieczątkę, podobnie czyniły IKA, PZT, Natawis, Capello
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Ja tylko dodam, że Elektrit planował na rok 1940 uruchomienie produkcji lamp elektronowych. A w załączniku moja ostatnia zdobycz - HP4115 :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:Ja tylko dodam, że Elektrit planował na rok 1940 uruchomienie produkcji lamp elektronowych. A w załączniku moja ostatnia zdobycz - HP4115 :)
Elektrit znacznie wcześniej planował uruchomienie produkcji lamp, ale po reakcji Philipsa (praktycznie monopolisty w Polsce, tylko Tungsram miał jeszcze niewielką fabrykę) dostał bonusowe ceny na Philipsowskie lampy i zpomysłu zrezygnował.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

A to ciekawe ! Zatem przed wojną moglibyśmy mieć własną fabrykę lamp...
Jest jeszcze nierozwiązana kwestia czy na bańkach tych lamp widnieje sam napis Elektrit czy "by Philips for Elektrit" :wink: ?
OTLamp

Post autor: OTLamp »

fugasi pisze: Jest jeszcze nierozwiązana kwestia czy na bańkach tych lamp widnieje sam napis Elektrit czy "by Philips for Elektrit" :wink: ?
Nie ma niczego takiego. Z jednej strony jest sam napis Elektrit*, a z drugiej typ lampy z charakterystycznym logo producenta.

*ewentualnie poprzedzony liczbą, np. na EBC3 Philipsa mam "108-ELEKTRIT"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sob, 25 lutego 2006, 22:59 przez OTLamp, łącznie zmieniany 3 razy.
szalony

Post autor: szalony »

Z tego co widze na obrazku powyzej, to jest tylko napis "Elektrit" ;)

Tszczesn -> Sadze, ze to nawet nie elektrit robil napis a sam philips ;)

Podobnie sprawa ma sie z... zylkami wedkarskimi (przepraszam za porownanie ;) ) - mozna kupic z 40 marek, a wiekszosc tak naprawde pochodzi z Bayeru albo Stilonu Gorzow.

Przepraszam za brak polskich liter - problem z XOrg...

EDIT: OTLamp pisal szybciej 8)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

szalony pisze:Z tego co widze na obrazku powyzej, to jest tylko napis "Elektrit" ;)

Tszczesn -> Sadze, ze to nawet nie elektrit robil napis a sam philips ;)
Nie. To są normalne lampy, ze zwykłym logiem producenta, gdzie dopiero w odpowiedniej fabryce stawiano pieczątkę. Oznaczać to przede wszystkim miało to, że lampa była wstawiona w fabryce, co było istotne np. przy naprawach gwarancyjnych. Przynosiłeś radio z lampą bez pieczątki - gwarancja nie działała, bo było grzebane.
jantu
125...249 postów
125...249 postów

Witam!

Tak to wlasnie mialem na mysli.Chodzilo mi o lampy wstawione jeszcze w fabryce w Wilnie,czyli Fidelio gra jeszcze na oryginalnych lampach. To jest rzeczywiscie pieczatka postawiona w firmie elektrit.A lampy mam Tungsrama.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Tungsram to firma węgierska ? Tako niby rzecze Sieć ale to mi się trochę dziwne wydaje...bo w lampach "rządzą" Niemcy, Holendrzy, no jeszcze Anglia ze swoim Mullardem, inne kraje nie istnieją, nawet Polska (mowa o sytuacji przed wojną) a tu nagle jakieś tam Węgry...
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

fugasi pisze:Tungsram to firma węgierska ? Tako niby rzecze Sieć ale to mi się trochę dziwne wydaje...bo w lampach "rządzą" Niemcy, Holendrzy, no jeszcze Anglia ze swoim Mullardem, inne kraje nie istnieją, nawet Polska (mowa o sytuacji przed wojną) a tu nagle jakieś tam Węgry...
Tak jest. Tungsram to Węgry, to była duża firma, robili lampy, radia, radiostacje itp.