Co do wzmacniacza Rotel to bardzo zbliżony układ elektryczny mają końcówki mocy stosowane w tanich aktywnych zespołach głośnikowych. Użyte elementy bierne są niskiej jakości, a transformator ma często uzwojenia nawijane przewodem aluminiowym.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
W testowanym przeze mnie wzmacniaczu zastosowano elementy doskonałej jakości. Wszystkie gniazda wzmacniacza są złocone, zastosowane kondensatory elektrolityczne są renomowanych firm (Panasonic, Rubycon) i na pewno są to elementy oryginalne, pozostałe kondensatory są w większości styrofleksowe, gniazda głośnikowe są wykonane z metali niemagnetycznych, poza złoconą nakrętką, która wykazuje cechy ferromagnetyczne, ale sygnał wyjściowy nie przechodzi przez jej środek. Producent zastosował wzmacniacze operacyjne firm: PHILIPS (NE5532AN), Burr-Brown (OPA2604AP), JRC (NJM2114D), choć mógł użyć tańszych układów, o tylko nieco gorszych parametrach, ale nie mających już takiego "poważania" wśród audiofilów...
Miernik swoje a ucho swoje. Marka Technics stała sie popularna poprzez Pewexy. Wtedy w zasdzie nic innego nie było. A co do samego technicsa przywiozłem z niemolandii dosyc duzo róznych wzmacniaczy i marki takie jak NAD, Sansui czy Yamaha schodzily szybko natomiast Technics jakos nie, kręcili nosem......Więc coś w tym jestRomekd pisze: ↑śr, 25 grudnia 2019, 23:38 Dlaczego więc tak dużo osób twierdzi, że wzmacniacze firmy Technics z końca lat 80. i początku 90. mają stłumione tony wysokie (na miernikach charakterystyka przenoszenia wychodzi płaska), brak zróżnicowania brzmienia różnych instrumentów, buczące basy i w ogóle dźwięk nienadający się do słuchania...?![]()
Pozdrawiam
Romek
Boguś, zaczynasz pisać jak "rasowy" audiofilBoguś pisze: ↑czw, 26 grudnia 2019, 00:56Miernik swoje a ucho swoje. Marka Technics stała się popularna poprzez Pewexy. Wtedy w zasadzie nic innego nie było. A co do samego Technicsa, przywiozłem z niemolandii dosyć dużo różnych wzmacniaczy i marki takie jak NAD, Sansui czy Yamaha schodziły szybko, natomiast Technics jakoś nie, kręcili nosem......Więc coś w tym jestRomekd pisze: ↑śr, 25 grudnia 2019, 23:38 Dlaczego więc tak dużo osób twierdzi, że wzmacniacze firmy Technics z końca lat 80. i początku 90. mają stłumione tony wysokie (na miernikach charakterystyka przenoszenia wychodzi płaska), brak zróżnicowania brzmienia różnych instrumentów, buczące basy i w ogóle dźwięk nienadający się do słuchania...?![]()
Kiedyś w jednym z wątków przedstawiłem zniekształcenia wzmacniacza Pioneer A-717, wyprodukowanego w roku 1988, który był jednym z najwyższych modeli serii "referencyjnej". Autor kanału "Reduktor Szumu" na YouTube bardzo wychwalał ten model za doskonałe brzmienie (w filmie "Legenda Pioneera cz.2 /czas 41:16/ przedstawił jego budowę i wspomniał, że przez jakiś czas sam był użytkownikiem tego modelu wzmacniacza). Poniżej podstawowe parametry tego urządzenia. -