TPA-3255 Bluetooth 5.0 wysokiej mocy wzmacniacz cyfrowy.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Re: TPA-3255 Bluetooth 5.0 wysokiej mocy wzmacniacz cyfrowy.
Na zakończenie prezentacji wyników pomiarów, poziomy zniekształceń dla sygnału sinusoidalnego o częstotliwości 10 kHz. Oczywiście wszystkie filtry wyłączone, poza tymi wewnątrz karty pomiarowej. I w tym przypadku zniekształcenia THD wyszły bardzo niskie, choć wyższe niż dla sygnału o częstotliwości 1 kHz.
Pozdrawiam
Romek
.Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 3125...6249 postów
Jest bardzo pięknie i dla normalnego użytkownika[w szczytach 50W.czasem jakiś pik do 100Wiech pisze: pn, 21 października 2019, 20:40 Na razie pięknie, jestem ciekaw jak będzie po roku, dwóch, pięciu latach?![]()
Pozdrawiam
Wiesław

-
- 1250...1874 posty
Witam.
Myśli Kolega, że radiator z wkładką miedzianą zmieści się na wysokość w obudowie? Można wówczas zamówić zasilacz DC 36-38V.
Pozdrawiam
krzem3
Myśli Kolega, że radiator z wkładką miedzianą zmieści się na wysokość w obudowie? Można wówczas zamówić zasilacz DC 36-38V.
Pozdrawiam
krzem3
-
- 625...1249 postów
Może odałoby się wykorzystać rurkę cieplną do odprowadzenie ciepła z układu do obudowy? Można czasem kupić różne wersje z demontażu np. laptopów.
Kol. Romku, a jaki jest przesłuch między kanałami?
785mm
-
- 625...1249 postów
Czy są jakieś minimalne wymagania co do parametrów takiego zasilacza - szumy, pulsacje, stabilność napięcia, itd...
-
- 3125...6249 postów
Witam
Zasilacz powinien mieć małą rezystancję wewnętrzną dla prądu stałego, dlatego zalecają dobrej jakości impulsowe.
Zasilacz powinien mieć małą rezystancję wewnętrzną dla prądu stałego, dlatego zalecają dobrej jakości impulsowe.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- moderator
Czołem.
Co do radiatora, to przy mocy wyjściowej zredukowanej do optymalnej ze względu na bezpieczeństwo układu (np. maksymalnej 2x200 W dla głośniejszych fragmentów nagrań) miedziana wkładka w aluminiowym radiatorze wydaje mi się zbędna. W testowanym urządzeniu zastosowano rozwiązanie w mojej ocenie marne, gdyż użyty radiator pracuje w zamkniętym małym pudełku i nie ma bezpośredniego kontaktu z aluminiową obudową wzmacniacza. Lepszym rozwiązaniem mógłby być aluminiowy lub miedziany klocek, który jedną płaszczyzną przylegałby do blaszki chłodzącej strukturę w układzie scalonym, a drugą do górnego aluminiowego dekielka obudowy.
Pozdrawiam
Romek
Wczoraj sprawdzałem sprawność energetyczną wzmacniacza i kształtowała się ona na poziomie przekraczającym 90%. Dla mocy wyjściowej 2x40 W pobór mocy z zasilacza o napięciu wyjściowym 35,92 V wynosił 2,438 A co daje moc pobieraną 87,57 W, z czego należałoby jeszcze odjąć ze dwa waty tracone we wszystkich półprzewodnikach wzmacniacza i z reszty wyznaczyć sprawność energetyczną samych stopni mocy. Wyszła mi sprawność w okolicach 93%.Marek7HBV pisze: wt, 22 października 2019, 10:11 Jest bardzo pięknie i dla normalnego użytkownika [w szczytach 50 W, czasem jakiś pik do 100] będzie to grało te parę lat na pewno. Przy większym obciążeniu wypali się PCB [ale nie scalak
]. Według producenta powinien być radiator z wkładką miedzianą [jak przy procesorach]. Tak że do pełni wiedzy poprośmy Kol Romka o pomiar sprawności przy tych 2x50 W, co da obraz trwałości i potencjalnych możliwości tego ,konkretnego urządzenia.
Co do radiatora, to przy mocy wyjściowej zredukowanej do optymalnej ze względu na bezpieczeństwo układu (np. maksymalnej 2x200 W dla głośniejszych fragmentów nagrań) miedziana wkładka w aluminiowym radiatorze wydaje mi się zbędna. W testowanym urządzeniu zastosowano rozwiązanie w mojej ocenie marne, gdyż użyty radiator pracuje w zamkniętym małym pudełku i nie ma bezpośredniego kontaktu z aluminiową obudową wzmacniacza. Lepszym rozwiązaniem mógłby być aluminiowy lub miedziany klocek, który jedną płaszczyzną przylegałby do blaszki chłodzącej strukturę w układzie scalonym, a drugą do górnego aluminiowego dekielka obudowy.
Pozdrawiam
Romek
-
- 625...1249 postów
Miedziany klocek zawsze można wstawić, tylko czy obudowana przejmie od niego ciepło
-
- moderator
Pomysł z rurkami termoprzewodzącymi uważam za dobry, choć wspomniany przeze mnie aluminiowy "klocek" też powinien zdać w tym przypadku egzamin. Co do przesłuchów między kanałami stereofonicznymi, to je sprawdziłem, dość pobieżnie. Wypadły najgorzej dla częstotliwości najniższych, choć spodziewałem się, że najsłabiej wypadną w górnej części pasma akustycznegoJanusz pisze: wt, 22 października 2019, 11:22 Może odałoby się wykorzystać rurkę cieplną do odprowadzenie ciepła z układu do obudowy? Można czasem kupić różne wersje z demontażu np. laptopów.

Pozdrawiam
Romek
-
- moderator
Obudowa wykonana została z grubego aluminium, a górna ścianka jest najlepszą powierzchnią do oddawania ciepła na zewnątrz. Klocek mógłby zostać przykręcony w miejsce obecnego radiatora, a do górnego dekla mógłby oddawać energię cieplną poprzez elastyczną termoprzewodzącą podkładkę.Wiech pisze: wt, 22 października 2019, 20:55 Miedziany klocek zawsze można wstawić, tylko czy obudowana przejmie od niego ciepło
Pozdrawiam
Romek
-
- moderator
Kolega krzem3 poprosił mnie o zamieszczenie oscylogramów dla przebiegów prostokątnych o kilku częstotliwościach. Nie było to takie proste, ze względu na symetryczne wyjścia wzmacniacza (mostek H) oraz obecną w sygnale częstotliwość (ok. 460 kHz), która jest częstotliwością komutacji tranzystorów wyjściowych w układzie scalonym. Poza tym na wyjściu układu scalonego znajdują się filtry z ferromagnetycznymi rdzeniami toroidalnymi (proszkowymi; jest to typ materiału o numerze 2 /czerwono szary/), które niedociążone odpowiednią rezystancją mogą dla przebiegów prostokątnych wprowadzać przepięcia i oscylacje...
Można byłoby wykorzystać w tym celu po jednym z wyjść każdego ze stopni mocy oraz masę wzmacniacza, ale wymagałoby to ustawienia oscyloskopu w tryb analizy sygnałów AC, by wyeliminować obecną w sygnale składową napięcia (DC), a to zniekształciłoby nieco przebiegi o najniższych częstotliwościach na oscylogramach (szeregowy kondensator na wejściu oscyloskopu). By tego uniknąć użyłem oscyloskopu z separowanymi galwanicznie wejściami i ustawiłem jego wejścia w tryb DC. Składowa 460 kHz pogrubiła linie w wykresach, ale mimo to wyszły one dość czytelnie.
-
Jak wspomniałem filtry LC na wyjściach stopni mocy mogą stać się źródłem oscylacji przy niedociążeniu wyjść wzmacniacza. Tak też się zachowały przy zmianie rezystancji obciążenia z 5 Ω na 10 Ω. Na wykresach przy skokach napięcia pojawiły się przepięcia w postaci cienkich szpilek.
-
Po rozciągnięciu wykresu dokładnie widać ich kształt. -
Dla obciążenia wyjść rezystancją 10 Ω kształt przebiegu o częstotliwości 20 kHz wygląda już zupełnie inaczej. -
Ciekawe jakby wyglądał przebieg prostokątny na wyjściu wzmacniacza gdyby obciążyć go zestawem głośnikowym...
Pozdrawiam
Romek

Jak wspomniałem filtry LC na wyjściach stopni mocy mogą stać się źródłem oscylacji przy niedociążeniu wyjść wzmacniacza. Tak też się zachowały przy zmianie rezystancji obciążenia z 5 Ω na 10 Ω. Na wykresach przy skokach napięcia pojawiły się przepięcia w postaci cienkich szpilek.
-
Po rozciągnięciu wykresu dokładnie widać ich kształt. -
Dla obciążenia wyjść rezystancją 10 Ω kształt przebiegu o częstotliwości 20 kHz wygląda już zupełnie inaczej. -
Ciekawe jakby wyglądał przebieg prostokątny na wyjściu wzmacniacza gdyby obciążyć go zestawem głośnikowym...

Pozdrawiam
Romek
-
- 1250...1874 posty
Witam.
Kolega Rafał Tomasik w grupie Hi-res Audio zaprezentował własnej konstrukcji wzmacniacz 6 channel do SACD na TPA 3255, przetwornica 48V/600W.
Jak pisze posiadał kilka różnych i dobrych wzmacniaczy i zdecydował się na ten na zdjęciu.
krzem3
Kolega Rafał Tomasik w grupie Hi-res Audio zaprezentował własnej konstrukcji wzmacniacz 6 channel do SACD na TPA 3255, przetwornica 48V/600W.
Jak pisze posiadał kilka różnych i dobrych wzmacniaczy i zdecydował się na ten na zdjęciu.
krzem3
Ostatnio zmieniony śr, 23 października 2019, 11:54 przez krzem3, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 2500...3124 posty

A mógłbyś podać linka do tego forum? Nie ma takiego układu "TPA 3248" a przynajmniej na stronie TI nie mogę go znaleźć.
-
- moderator
Mnie również nie udało się znaleźć informacji na temat takiego układu. Może chodziło o jakiś inny układ z tej rodziny?
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek
-
- 1250...1874 posty
Dobra uwaga TPA 3255, moja pomyłka przy wpisywaniu. Przepraszam.
krzem3
krzem3