Cena druku 3D wynika z długotrwałości wytworzenia przedmiotu. To się nadaje głównie dla prototypów, dla wyrobów finalnych stosuje się metodę wtryskową.romanradio pisze: ↑sob, 8 czerwca 2024, 11:35 Druk 3D emerycie jak ja odpuść sobie. Postanowiłem wysondować sprawę w krakowskiej (tak myślałem) firmie oferującej w reklamie dorabianie tą metodą nawet pojedynczych detali. Przesłałem skany prostej acz trudnej do zdobycia gałki do radia, oczywiście samochodowego, podałem wymiary na skanach posługując się pięknie widoczną cyfrową suwmiarką, w 3 rzutach,zażyczyłem sobie wykonanie z materiału ABS (typowy plastik w galanterii samochodowej), oczywiście poprosiłem o wycenę zanim rzucę się na głęboką wodę. Otrzymałem odpowiedź z firmy. Jak się okazało, to firma "w Ukrainie" a cena wejściowa za kilka sztuk to 300 PLN, czyli 75 Euro.
POLSKIE RADIA SAMOCHODOWE i inne paści też samochodowe
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: POLSKIE RADIA SAMOCHODOWE i inne paści też samochodowe
Witam
Ratujmy stare tranzystory!
- romanradio
- 1250...1874 posty
radio SAFARI 6
Następca Safari 5 .Produkowane w II połowie lat 80-tych.Ogólnie znany wygląd,a tu niespodzianka.Na zdjęciu dwa takie same radyjka.Takie same ale...
w czym różnica?
R.
w czym różnica?
R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
- romanradio
- 1250...1874 posty
Głowica UKF ale do czego?
Witam
Ktoś - coś może wie o takiej dziwnej głowicy do odb. samochodowego ZR Diora z końca lat 80-tych.Kolega który pracował w Diorze pewnie wiedziałby dokładnie,ale niestety już go nie ma.
Jak widać naprawdę solidnie zabunkrowana w oblachowaniu,ale tak jakoś odwrotnie jak inne podobne stosowane w radyjkach Wiraż,Skald 2,Weekend,Safari 6 ,Safari 6 Stereo.Co ciekawe radio Safari6 /6S ma przygotówkę w mechanice strojenia pod głowicę z 3-ma obwodami strojonymi indukcyjnie,dlatego pozwoliłem sobie na przeróbkę do osadzenia 3 szt. rdzeni strojenia.Po tej przeróbce głowica siadła przykręcona tak samo jak te typowe.Na razie tyle,liczę na odzew
pozdrawiam R.
Ktoś - coś może wie o takiej dziwnej głowicy do odb. samochodowego ZR Diora z końca lat 80-tych.Kolega który pracował w Diorze pewnie wiedziałby dokładnie,ale niestety już go nie ma.
Jak widać naprawdę solidnie zabunkrowana w oblachowaniu,ale tak jakoś odwrotnie jak inne podobne stosowane w radyjkach Wiraż,Skald 2,Weekend,Safari 6 ,Safari 6 Stereo.Co ciekawe radio Safari6 /6S ma przygotówkę w mechanice strojenia pod głowicę z 3-ma obwodami strojonymi indukcyjnie,dlatego pozwoliłem sobie na przeróbkę do osadzenia 3 szt. rdzeni strojenia.Po tej przeróbce głowica siadła przykręcona tak samo jak te typowe.Na razie tyle,liczę na odzew
pozdrawiam R.
- romanradio
- 1250...1874 posty
Polowanie na rzadkie wersje radyjek samochodowych z PRL-u trwa
Wiraż eksportowany na wschód,sadzę,że do którejś z republik pribałtyki,co dziwne bo chyba w Rydze były produkowane radyjka z odtwarzaczem kaset prawie takie same jak nasz ( nie do końca) Wiraż.Jedna z wersji ichniego radioodtwarzacza miała nawet polski mechanizm z Wiraża 5.W pokazanym tu skala nie jest podmieniona z licencyjnego bułgarskiego Resproma o czym świadczy oryginalne zabezpieczenie typowym lakierem panelu ze skalą
Wiraż eksportowany na wschód,sadzę,że do którejś z republik pribałtyki,co dziwne bo chyba w Rydze były produkowane radyjka z odtwarzaczem kaset prawie takie same jak nasz ( nie do końca) Wiraż.Jedna z wersji ichniego radioodtwarzacza miała nawet polski mechanizm z Wiraża 5.W pokazanym tu skala nie jest podmieniona z licencyjnego bułgarskiego Resproma o czym świadczy oryginalne zabezpieczenie typowym lakierem panelu ze skalą
- romanradio
- 1250...1874 posty
Pytanie do czego ta głowica już nieaktualne,bo wiem.
Te nietypowe i skomplikowane głowice UKF do radiówki samochodowej przyjęte z dobrodziejstwem licencji były zastosowane w 2 naszych odbiornikach.Jeden raczej znany zwłaszcza starszym radiowcom,drugi raczej zupełnie nieznany.Zanim pokażę to wszystko - czy ktoś z kolegów poznaje
co to za radyjko na zdjęciu z tą właśnie głowicą?
pozdrawiam R.
Te nietypowe i skomplikowane głowice UKF do radiówki samochodowej przyjęte z dobrodziejstwem licencji były zastosowane w 2 naszych odbiornikach.Jeden raczej znany zwłaszcza starszym radiowcom,drugi raczej zupełnie nieznany.Zanim pokażę to wszystko - czy ktoś z kolegów poznaje
co to za radyjko na zdjęciu z tą właśnie głowicą?
pozdrawiam R.