Romekd pisze: ↑wt, 7 kwietnia 2020, 22:27
Tak w ogóle, to większa część układu zbudowana miała zostać na doskonałej jakości półprzewodnikach, a fragment układu z lampą elektronową można byłoby opcjonalnie włączać, by wprowadzić w sygnał z przedwzmacniacza zniekształcenia typowe dla układów lampowych (trochę ocieplić brzmienie, nadać mu nieco "lampowego charakteru"). Niestety nic z tego nie wyszło, gdyż tor z E88CC miał tak niskie zniekształcenia THD, że w ogóle "na ucho" nie zmieniał brzmienia muzyki na "lampowe"...
Wiedziałem, że jest potencjał w tych układach różnicowych. Cały czas obiecuję sobie się tym zająć, ale zawsze jest coś pilniejszego niż research
Próbowałeś także z innymi lampami czy tylko E88CC? Jest ona rzeczywiście liniowa, ale maksymalne napięcie anodowe jest zbyt niskie do mojego zastosowania. Wydaje mi się, że z nowalowych duotriod najlepsza będzie E80CC, choć oczywiście gdy już do tego siądę wypróbuję wszystkie z serii 80.
Czekam z niecierpliwością na dalsze wieści o przedwzmacniaczu, który projektujesz
Pozdrawiam!
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Witam.
Pozwolę sobie na wstawienie wyników testu kondensatorów sprzęgających (mam nadzieję, że autor się nie pogniewa), wszystkie to foliowe o pojemności 0.47uF i napięciach od 400V do 1000V. Wyników nie będę komentował zrobią to koledzy na innych forach .
rufus74pz pisze: ↑pn, 11 maja 2020, 14:40
Pozwolę sobie na wstawienie wyników testu kondensatorów sprzęgających (mam nadzieję, że autor się nie pogniewa), wszystkie to foliowe o pojemności 0.47uF i napięciach od 400V do 1000V. Wyników nie będę komentował zrobią to koledzy na innych forach .
W jakim układzie mierzone były zniekształcenia wnoszone przez kondensatory 0,47 μF? Poziom zniekształceń THD w tych pomiarach okazał się bardzo wysoki, dlatego zastanawiam się jakie były warunki pracy kondensatorów (jakie odkładały się na nich napięcia DC i AC oraz jakie przepływały przez nie prądy?). W swoich pomiarach nigdy nie otrzymałem tak wysokich poziomów zniekształceń...
Dodatkowo u mnie poziomy różnych harmonicznych zależały od typu badanego kondensatora, a tu wykresy wyglądają niemal identycznie, a zmienia się (i to minimalnie, przynajmniej h2 i h3) tylko całkowity poziom zniekształceń.
Witam.
No to jeszcze jeden test, tym razem jak się zmienia THD w zależności od zastosowanego "elementu" w katodzie lampy sterującej i od "elementu" obciążenia wzmacniacza. W tym teście jak i poprzednim bierze udział wzmacniacz PSE4P1L z mocą wyjściową 4W, w teście kondensatorów międzystopniowych lampą wejściową była 6Ż3 w triodę a obecnym EF50 w triodę, obciążenie wzmacniacza to REZYSTOR i TELEFUNKEN TL90.
Witam.
Kolejny test "elementu" wpływającego na szerokość, długość i wysokość sceny czyli kondensator blokujący rezystor katodowy, w moim przypadku lampy sterującej, do pomiaru posłużył PSE4P1L z lampą wejściową 6Ż3 w triodę z mocą wyjściową 4W obciążony rezystorem.
Witam.
Kolejny test, tym razem wielkość THD zależnie od rodzaju obciążenia wzmacniacza i rodzaju "elementu" w katodzie lampy wejściowej, do testu użyto PSE_4P1L_EF50T moc wyjściowa 4W:
Witam.
Zrobiłem test rezystorów anodowych, układ to PSE4P1L_3A5 moc około 4W (11.5Vpp zmierzone oscyloskopem obciążenie Telefunken TL90 4Ohm) w katodzie 3A5 zastosowałem diody a element badany to rezystor w anodzie lampy 3A5, aby nie zaśmiecać forum zdjęcia zamieszczam na dysku Google. https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Pozdrawiam.
Piotr
PS
Jutro test rezystorów w ścieżce sygnału.
Witam.
Test rezystorów w ścieżce sygnału, układ to PSE4P1L_3A5 moc około 4W (napięcie "na rezystorze" 36Vpp zmierzone oscyloskopem obciążenie Telefunken TL90 4Ohm), aby nie zaśmiecać forum zdjęcia zamieszczam na dysku Google. https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Pozdrawiam.
Piotr
Witam.
Następny test "elementów wpływających na dźwięk", tym razem rezystor katodowy lampy wejściowej, po przetestowaniu 8 typów rezystorów nie zauważyłem różnic w rozkładzie harmonicznych i wielkości zniekształceń THD jak i IMD, dlatego nie będę przedstawiał zdjęć bo wszystkie są takie same. Zostaje jeszcze test rezystora katodowego w lampie wyjściowej, ale to za kilka dni jak przyjdą rezystory.
Pozdrawiam.
Piotr
Witam.
Zgodnie z zapowiedziami test rezystora katodowego w lampie wyjściowej i tu ta sama sytuacja jak w przypadku rezystora katodowego lampy wejściowej czyli nie zauważyłem różnic w rozkładzie harmonicznych i wielkości zniekształceń THD jak i IMD, dlatego nie będę zamieszczał zdjęć bo wszystkie są takie same.
Dostałem od ojca (dzięki) pakiet lamp do testów, kilka godzin w LTSPICE i są gotowe projekty wzmacniaczy a wyniki testów (bardzo obiecujące) będę systematycznie zamieszczał.
Na początek zdjęcie porównawcze: