Żarówka LED a odbiór UKF

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Żarówka LED a odbiór UKF

Post autor: Boguś »

szalony pisze:Muszę przyznać że gabaryty "tornada" są imponujące
No małe to nie jest, moja wisi goła w samej oprawce ( długość 26cm średnica 10cm )
Brencik_

Post autor: Brencik_ »

Obskurnie wygląda taka "żarówka"
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Przecież nie idzie na pokaz mody, ma spełnić swoje zadanie.
Czasami udawało mi się naprawić takie żarówki jak pokzał Boguś, zazwyczaj występowały zimne luty w różnych miejscach, często na doprowadzeniach żarnika.
U mnie znów nowa ,,dostawa'' uszkodzonych ledówek, 80% naprawiłem, warto się pobawić.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Tego typu świetlówki kompaktowe są stosowane do oświetlania bazarów. Wadą jest przeciętna skuteczność świetlna, mniejsza nawet od kwarcowych lamp metalohalogenkowych.

Przyczyną zimnych lutów jest najczęściej niska temperatura lutowania, używanie cyny bezołowiowej (RoHS), używanie słabej jakości topników, itp.
Ratujmy stare tranzystory!
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: elektrit »

Nie tylko to. Kiepska jakość końcówek też. Kupiłem nowe rezystory 0,125W i cyna od nich uciekała, każdą nóżkę trzeba było obskrobać nożykiem.
A co do tych LED to to zjawisko odkryłem jak przestrajałem UKF w Tarabanie; ciągle odbiór z szumem. Jakoś przez przypadek wyłączyłem lampę nad stolikiem i pojawił się czysty odbiór.
Poszukuję 1R5T.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

I dlatego w lampie stołowej na biurku, na którym uruchamiam odbiorniki, umieściłem ledówkę typu filament :D
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

marekb pisze:I dlatego w lampie stołowej na biurku, na którym uruchamiam odbiorniki, umieściłem ledówkę typu filament :D

Nie zakłóca i wygląda całkiem znośnie :wink: cały sekret to fakt że w zasadzie każda taka konstrukcja to dwie połączone szeregowo ( albo kilka takich par połączonych równolegle) diody COB czy raczej COG o napięciu zasilania około 40V na moduł. Czyli mamy razem zasilanie 80V o niewielkim prądzie pracy. Więc i zasilacz jest prosty, nie wymagający przetwornicy, a przy tym ze względu na niewielki prąd i wysokie napięcie w zupełności wystarczy niewielki elektrolit w filtrze więc tętnienia światła również nie ma. Już chyba dwa lata użytkuję cztery sztuki takich lampek o mocy 4W każda, nie są straszne ani dla Pionierka ani dla odbiornika 80m ani dla odbiornika UKF.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Wadą lampek filament jest niski strumień świetlny. Są też większej mocy, ale mają one duże wymiary.

Zobaczcie jak najtańsze źródła światła z diodami LED mogą być niebezpieczne: https://www.youtube.com/watch?v=tpvwPhlhP14
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Cześć. AZ21 obejrzałeś ten film przed wklejeniem? A ile razy jako dziecko grzebałeś w lampce, oparzyłeś się i wsadziłeś palec w oprawkę jak była pod napięciem? Bo ja to robiłem notorycznie i za każdym razem dostawałem lanie. Jak widać żyję i nic mi nie jest od kopnięcia. Racja, otwarcie lampy led jest ryzykowne i grozi porażeniem ale napewno nie są one bardziej niebezpieczne niż tradycyjna żarówka! Śmiem twierdzić że tradycyjna żarówka jest niebezpieczniejsza gdyż jej potrzaskanie i złapanie się za ,,wąsy'' doprowadzi do skurczu małej dłoni i wiadomo co dalej.
Wracając do filmiku to facet nawet nie potrafi się zdecydować jak nazwać lampę led i nie potrafi odmieniać jednostek. Jednym słowem powinien być zakaz umieszczania takich filmów.
Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Marcin K. pisze:Cześć. AZ21 obejrzałeś ten film przed wklejeniem? A ile razy jako dziecko grzebałeś w lampce, oparzyłeś się i wsadziłeś palec w oprawkę jak była pod napięciem? Bo ja to robiłem notorycznie i za każdym razem dostawałem lanie. Jak widać żyję i nic mi nie jest od kopnięcia. Racja, otwarcie lampy led jest ryzykowne i grozi porażeniem ale napewno nie są one bardziej niebezpieczne niż tradycyjna żarówka! Śmiem twierdzić że tradycyjna żarówka jest niebezpieczniejsza gdyż jej potrzaskanie i złapanie się za ,,wąsy'' doprowadzi do skurczu małej dłoni i wiadomo co dalej.

Równie niebezpieczna jest oprawka sama w sobie - po wykręceniu zarówk/świetlówki/ LED'a "na wierzchu" są styki pod napięciem ;)

Marcin K. pisze: Wracając do filmiku to facet nawet nie potrafi się zdecydować jak nazwać lampę led i nie potrafi odmieniać jednostek. Jednym słowem powinien być zakaz umieszczania takich filmów.
Pozdrawiam.
Ten "gość" to kolejne dziecko neostrady próbujące załapać "lajki".
Na innym filmie biedak nawet nie słyszał o mocy biernej i czynnej....
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Z takich kanałów uznaję tylko jeden. Wiem że na forum się nie spodoba, bo to wariat większy niż w Top Gear ale jego wiedza i wkład w jej popularyzacje są duże. ;)

https://www.youtube.com/user/msadaghd

Równie niebezpieczna jest oprawka sama w sobie - po wykręceniu zarówk/świetlówki/ LED'a "na wierzchu" są styki pod napięciem
Standard w instalacji domowej :D "Kontakt" rozłączający jeden przewód (oczywiście zerowy), zero w środku, faza na oprawce.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
kyller
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: kyller »

Jak u mnie to na razie wszystkie "ledowki" migocza golym okiem tego nie widac ale w aktywnych okularach do 3D juz tak.
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Miałem ostatnio do czynienia z kilkoma tanimi naświetlaczami LED o mocach od 10 do 50W. Wszystkie skutecznie uniemożliwiały odbiór w okolicach 107 MHz. Zakłócenia rozchodziły się prawdopodobnie drogą radiową, bo zmiana położenia anteny odbiornika wpływała na poziom tych szumów.
Niestety tanie, niedopracowane układy stanowią znakomitą większość sprzedawanych i należy się spodziewać postępującego pogarszania jakości "eteru".
To zresztą niezły przykład na to, ile wobec argumentu niskiej ceny i zysku, znaczą te wszystkie wyśrubowane zalecenia dotyczące kompatybilności EMC.
785mm
ODPOWIEDZ