No małe to nie jest, moja wisi goła w samej oprawce ( długość 26cm średnica 10cm )szalony pisze:Muszę przyznać że gabaryty "tornada" są imponujące
Żarówka LED a odbiór UKF
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 2500...3124 posty
Re: Żarówka LED a odbiór UKF
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Przecież nie idzie na pokaz mody, ma spełnić swoje zadanie.
Czasami udawało mi się naprawić takie żarówki jak pokzał Boguś, zazwyczaj występowały zimne luty w różnych miejscach, często na doprowadzeniach żarnika.
U mnie znów nowa ,,dostawa'' uszkodzonych ledówek, 80% naprawiłem, warto się pobawić.
Czasami udawało mi się naprawić takie żarówki jak pokzał Boguś, zazwyczaj występowały zimne luty w różnych miejscach, często na doprowadzeniach żarnika.
U mnie znów nowa ,,dostawa'' uszkodzonych ledówek, 80% naprawiłem, warto się pobawić.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Tego typu świetlówki kompaktowe są stosowane do oświetlania bazarów. Wadą jest przeciętna skuteczność świetlna, mniejsza nawet od kwarcowych lamp metalohalogenkowych.
Przyczyną zimnych lutów jest najczęściej niska temperatura lutowania, używanie cyny bezołowiowej (RoHS), używanie słabej jakości topników, itp.
Tego typu świetlówki kompaktowe są stosowane do oświetlania bazarów. Wadą jest przeciętna skuteczność świetlna, mniejsza nawet od kwarcowych lamp metalohalogenkowych.
Przyczyną zimnych lutów jest najczęściej niska temperatura lutowania, używanie cyny bezołowiowej (RoHS), używanie słabej jakości topników, itp.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Nie tylko to. Kiepska jakość końcówek też. Kupiłem nowe rezystory 0,125W i cyna od nich uciekała, każdą nóżkę trzeba było obskrobać nożykiem.
A co do tych LED to to zjawisko odkryłem jak przestrajałem UKF w Tarabanie; ciągle odbiór z szumem. Jakoś przez przypadek wyłączyłem lampę nad stolikiem i pojawił się czysty odbiór.
A co do tych LED to to zjawisko odkryłem jak przestrajałem UKF w Tarabanie; ciągle odbiór z szumem. Jakoś przez przypadek wyłączyłem lampę nad stolikiem i pojawił się czysty odbiór.
Poszukuję 1R5T.
I dlatego w lampie stołowej na biurku, na którym uruchamiam odbiorniki, umieściłem ledówkę typu filament 

- jacekk
- 1250...1874 posty
marekb pisze:I dlatego w lampie stołowej na biurku, na którym uruchamiam odbiorniki, umieściłem ledówkę typu filament
Nie zakłóca i wygląda całkiem znośnie

- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Wadą lampek filament jest niski strumień świetlny. Są też większej mocy, ale mają one duże wymiary.
Zobaczcie jak najtańsze źródła światła z diodami LED mogą być niebezpieczne: https://www.youtube.com/watch?v=tpvwPhlhP14
Wadą lampek filament jest niski strumień świetlny. Są też większej mocy, ale mają one duże wymiary.
Zobaczcie jak najtańsze źródła światła z diodami LED mogą być niebezpieczne: https://www.youtube.com/watch?v=tpvwPhlhP14
Ratujmy stare tranzystory!
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Cześć. AZ21 obejrzałeś ten film przed wklejeniem? A ile razy jako dziecko grzebałeś w lampce, oparzyłeś się i wsadziłeś palec w oprawkę jak była pod napięciem? Bo ja to robiłem notorycznie i za każdym razem dostawałem lanie. Jak widać żyję i nic mi nie jest od kopnięcia. Racja, otwarcie lampy led jest ryzykowne i grozi porażeniem ale napewno nie są one bardziej niebezpieczne niż tradycyjna żarówka! Śmiem twierdzić że tradycyjna żarówka jest niebezpieczniejsza gdyż jej potrzaskanie i złapanie się za ,,wąsy'' doprowadzi do skurczu małej dłoni i wiadomo co dalej.
Wracając do filmiku to facet nawet nie potrafi się zdecydować jak nazwać lampę led i nie potrafi odmieniać jednostek. Jednym słowem powinien być zakaz umieszczania takich filmów.
Pozdrawiam.
Wracając do filmiku to facet nawet nie potrafi się zdecydować jak nazwać lampę led i nie potrafi odmieniać jednostek. Jednym słowem powinien być zakaz umieszczania takich filmów.
Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Marcin K. pisze:Cześć. AZ21 obejrzałeś ten film przed wklejeniem? A ile razy jako dziecko grzebałeś w lampce, oparzyłeś się i wsadziłeś palec w oprawkę jak była pod napięciem? Bo ja to robiłem notorycznie i za każdym razem dostawałem lanie. Jak widać żyję i nic mi nie jest od kopnięcia. Racja, otwarcie lampy led jest ryzykowne i grozi porażeniem ale napewno nie są one bardziej niebezpieczne niż tradycyjna żarówka! Śmiem twierdzić że tradycyjna żarówka jest niebezpieczniejsza gdyż jej potrzaskanie i złapanie się za ,,wąsy'' doprowadzi do skurczu małej dłoni i wiadomo co dalej.
Równie niebezpieczna jest oprawka sama w sobie - po wykręceniu zarówk/świetlówki/ LED'a "na wierzchu" są styki pod napięciem

Ten "gość" to kolejne dziecko neostrady próbujące załapać "lajki".Marcin K. pisze: Wracając do filmiku to facet nawet nie potrafi się zdecydować jak nazwać lampę led i nie potrafi odmieniać jednostek. Jednym słowem powinien być zakaz umieszczania takich filmów.
Pozdrawiam.
Na innym filmie biedak nawet nie słyszał o mocy biernej i czynnej....
- szalony
- moderator
Z takich kanałów uznaję tylko jeden. Wiem że na forum się nie spodoba, bo to wariat większy niż w Top Gear ale jego wiedza i wkład w jej popularyzacje są duże. 
https://www.youtube.com/user/msadaghd
"Kontakt" rozłączający jeden przewód (oczywiście zerowy), zero w środku, faza na oprawce.

https://www.youtube.com/user/msadaghd
Standard w instalacji domowejRównie niebezpieczna jest oprawka sama w sobie - po wykręceniu zarówk/świetlówki/ LED'a "na wierzchu" są styki pod napięciem

Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Jak u mnie to na razie wszystkie "ledowki" migocza golym okiem tego nie widac ale w aktywnych okularach do 3D juz tak.
Miałem ostatnio do czynienia z kilkoma tanimi naświetlaczami LED o mocach od 10 do 50W. Wszystkie skutecznie uniemożliwiały odbiór w okolicach 107 MHz. Zakłócenia rozchodziły się prawdopodobnie drogą radiową, bo zmiana położenia anteny odbiornika wpływała na poziom tych szumów.
Niestety tanie, niedopracowane układy stanowią znakomitą większość sprzedawanych i należy się spodziewać postępującego pogarszania jakości "eteru".
To zresztą niezły przykład na to, ile wobec argumentu niskiej ceny i zysku, znaczą te wszystkie wyśrubowane zalecenia dotyczące kompatybilności EMC.
Niestety tanie, niedopracowane układy stanowią znakomitą większość sprzedawanych i należy się spodziewać postępującego pogarszania jakości "eteru".
To zresztą niezły przykład na to, ile wobec argumentu niskiej ceny i zysku, znaczą te wszystkie wyśrubowane zalecenia dotyczące kompatybilności EMC.
785mm