Zasilacz do odbiorników tranzystorowych małej mocy

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Zasilacz do odbiorników tranzystorowych małej mocy

Post autor: TooL46_2 »

Romekd pisze:(...) Wszędzie spotykam się z krytyką. (...)
Za tego posta nalezalaby sie jakas nagroda! Zgadzam sie w calej rozciaglosci z Romkiem!

Odnosze wrazenie niestety, ze w ramach propagowania jedynie slusznych tez zapomniane zostaje to, iz kazdy jest inny i ma inne spojzenie na swiat. Zauwazylem nie od wczoraj, ze 'sugerowanie' (co niestety czesto brzmi jak narzucanie) swoich racji stalo sie jakby chlebem powszednim tego forum... Przeciez wiekszosc problemow mozna rozwiazac na rozne sposoby! Czy jest to sposob lepszy czy gorszy -- ja przekornie zapytam -- a jakie to ma znaczenie? Czasami prostsze rozwiazania rozwiaza dany problem ale czesto jest tak, iz w przyszlosci rozwiazanie obecnie uznane za gorsze moze zaowocowac tym, iz uda nam sie rozwiazac inny (trudniejszy) problem. Nauczylem sie takiego podejscie uczac sie programowania...

Dla mnie (byc moze jestem w mniejszosci...) proponowanie nowych rozwiazan pozwala mi poszerzyc horyzonty i nauczyc sie czegos nowego. Czy wszystko zatem musi byc opatrzone krytyka ze jest nieepokowe, zakrzemione, mozna prosciej, nie tak etc.? A jak sie juz ktos nie zgadza to na pewno jest hejterem (swoja droga -- piekne slowo :roll: :? )? Przeciez to nie jest forum tylko i wylacznie retro ale takze milosnikow lamp -- czy wszystko konstruowane tutaj musi byc 'z epoki' tylko dlatego, ze lampy sa? Mysle, ze forum to powinno byc miejscem wymiany pogladow oraz prezentowania roznych rozwiazan technicznie poprawnych a nie tylko miejscem, gdzie mozna sie dowiedziec, ze tak sie powinno robic, i kropka!

Luzu troche w propagowaniu swoich jedynie slusznych teorii oraz otwarcia na poglady innych zycze wszystkim (w tym i sobie -- nazwijcie mnie hipokryta ;) -- bo nie wierze, iz czasami moje poglady nie wpisuja sie w to, co napisalem powyzej). Moje 3 gr.

PS. Usmialem sie do lez czytajac dzis rano ta satyre :lol: Food for thought.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Chcącym poobcować z historią :
DSCN0618.jpg
Mogę udostępnić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Natomiast ściśle w temacie: miłośnikiem stosowania wynalazków w urządzeniach o jakich jest mowa polecić można jeszcze układ scalony UL1901K (UL1901M, ESM227). Jest on dedykowany do stabilizatorów obrotów silników DC, które w istocie są stabilizatorami napięcia o ujemnym oporze wewnętrznym. Pomijając rezystor dodatniego prądowego sprzężenia zwrotnego otrzymuje się zwykły stabilizator napięcia. Z uwagi na konfiguracje stopnia wykonawczego (tranzystor npn w układzie WE) będzie to stabilizator low dropout dla napięć ujemnych. Niestety nic mi nie wiadomo aby istniało tam jakiekolwiek ograniczenie prądowe; w podstawowej aplikacji zapewnia je rezystancja uzwojenia wirnika, włączona w szereg z rezystorem dodatniego sprzężenia zwrotnego.
Ostatnio zmieniony czw, 21 maja 2015, 09:09 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

UL1901 nie jest produkowany, więc może być problem ze zdobyciem. Wzmacniacze operacyjne ze względu na dużą ilość zastosowań będą jeszcze długo produkowane.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Eeee tam, rozwalonego Kaprala albo Artura na elektrośmieciach z pewnością znajdziesz! :) :lol: :wink:
Schmielarz
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Schmielarz »

Tomek Janiszewski pisze:Natomiast ściśle w temacie: miłośnikiem stosowania wynalazków w urządzeniach o jakich jest mowa polecić można jeszcze układ scalony UL1901K (UL1901M, ESM227). .
Robilem kiedys na tym stabilizator temperatury z czujnikiem diodowym i mam jeszcze gdzies pare sztuk. Cos mi sie kojarzy, ze byla tam kontrola pradu (spadek napiecia na rezystorze).

Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz
http://www.uniprojekt.waw.pl

Kto to jest wynalazca: to jest czlowiek, ktory nie wie, ze wszyscy wiedza, ze cos sie nie da zrobic a on przychodzi i po prostu to robi :-)
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Przepraszam za odkop, co sądzicie o wykorzystaniu układów TAA761 do tego celu? Są to wzmacniacze operacyjne w obudowach DIP-6 z wyjściem otwarty kolektor.
Ratujmy stare tranzystory!