Prosty sposób kopiowania gałek do radyj.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- marcin12011
- 25...49 postów
Re: Prosty sposób kopiowania gałek do radyj.
Witam ,formy zrobiłem z żelatyny. Pozdrawiam
- zagore1
- 2500...3124 posty
Odgrzebałem stary temat
Powiedzcie mi ile dajecie cukru na 100 gram żelatyny.
Kolega staku daje 3 łyżki stołowe czyli ok. 36 gram, a w sieci znalazłem taką proporcję:
Składniki:
100 g żelatyny (200 Bloom)
300 g wody
300 g cukru czyli 8 razy więcej!

Kolega staku daje 3 łyżki stołowe czyli ok. 36 gram, a w sieci znalazłem taką proporcję:
Składniki:
100 g żelatyny (200 Bloom)
300 g wody
300 g cukru czyli 8 razy więcej!
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Proporcje dobierałem na czuja. Mało cukru - słaba forma, ale idealne odwzorowanie. Wraz ze wzrostem ilości cukru gęstość zalewy rośnie i jest mocniejsza. Trzeba wyczuć, tym bardziej, że nic nie stoi na przeszkodzie aby poprawić skład przy ponownym topieniu.
- zagore1
- 2500...3124 posty
Dziękuję 
Mam kilka różnych pokręteł do dorobienia więc galaretka bardziej mi pasuje niż silikon.

Mam kilka różnych pokręteł do dorobienia więc galaretka bardziej mi pasuje niż silikon.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 3125...6249 postów
Proszę wybaczyć,Szanowni Koledzy,że się tu podczepiam pod ten post,
ale szukam namiętnie:-) wzoru gałki do radyjka samochodowego,takiej "dzwoniastej":-).
Może ktoś z Kolegów mógłby takową chociaż pożyczyć do odlania?
Wszak nie ma osobnego punktu "Pożyczanie":-).
Jakby się udało wykonać zgrabny odlew "Staszkową" technologią,to bym pożyczkowdawcy:-)
spróbował także odlać.
Gałki takie występują w radyjku samochodowym Żerań" i w przełącznikach świateł od
"Warszawy" i pewnie od "Nyski" i "żuka" oraz "Syreny".
Jeżeli się tu mylę,to proszę mnie poprawić.
Proszę o odpowiedź i pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t"
ale szukam namiętnie:-) wzoru gałki do radyjka samochodowego,takiej "dzwoniastej":-).
Może ktoś z Kolegów mógłby takową chociaż pożyczyć do odlania?
Wszak nie ma osobnego punktu "Pożyczanie":-).
Jakby się udało wykonać zgrabny odlew "Staszkową" technologią,to bym pożyczkowdawcy:-)
spróbował także odlać.
Gałki takie występują w radyjku samochodowym Żerań" i w przełącznikach świateł od
"Warszawy" i pewnie od "Nyski" i "żuka" oraz "Syreny".
Jeżeli się tu mylę,to proszę mnie poprawić.
Proszę o odpowiedź i pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t"
- zagore1
- 2500...3124 posty
Pierwsze koty za płoty.
Odniosłem na razie połowiczny sukces w kopiowaniu pokręteł.
1. Masa żelkowa wyszła mi bardzo dobrze, negatywy wychodzą bardzo dokładne i stabilne.
2. Zastosowałem do robienia kopii żywicę odlewniczą poliuretanową RENCAST FC 52 i poniosłem całkowitą porażkę.
Niestety chyba w zetknięciu żywicy z żelatyną następuje jakaś reakcja, bo żywica bardzo mocno gazuje i zwiększa swoją objętość. ( robi się po zastygnięciu pianka). Nawet zmniejszenie o połowę wiązacza nic nie zmienia. Co ciekawe resztka żywicy, która została mi za każdym razem w kubeczku nie gazuje.Powiedzcie mi jaką żywicę polecacie...
1. Masa żelkowa wyszła mi bardzo dobrze, negatywy wychodzą bardzo dokładne i stabilne.
2. Zastosowałem do robienia kopii żywicę odlewniczą poliuretanową RENCAST FC 52 i poniosłem całkowitą porażkę.
Niestety chyba w zetknięciu żywicy z żelatyną następuje jakaś reakcja, bo żywica bardzo mocno gazuje i zwiększa swoją objętość. ( robi się po zastygnięciu pianka). Nawet zmniejszenie o połowę wiązacza nic nie zmienia. Co ciekawe resztka żywicy, która została mi za każdym razem w kubeczku nie gazuje.Powiedzcie mi jaką żywicę polecacie...
Wołyń 1943. Pamiętamy!
... z pisma budowlanego:
"Prepolimer zawarty w pianie jest bardzo wrażliwy na działanie wody, co wynika z obecności niezwiązanych grup izocyjanianowych"
Żywica poliuretanowa składa się z izocyjanianu właśnie i jakiegoś "usieczowacza" (wystarczy by miał wolną grupę OH) może to być jakiś alkohol lub woda. Jeśli żywica jeszcze się nie utwardziła, to były w niej wolne izocyjaniany, które przereagowały z wodą z galaretki i zrobiła sie piana. Myślę, że zmiana żywicy będzie konieczna
Pozdrawiam
"Prepolimer zawarty w pianie jest bardzo wrażliwy na działanie wody, co wynika z obecności niezwiązanych grup izocyjanianowych"
Żywica poliuretanowa składa się z izocyjanianu właśnie i jakiegoś "usieczowacza" (wystarczy by miał wolną grupę OH) może to być jakiś alkohol lub woda. Jeśli żywica jeszcze się nie utwardziła, to były w niej wolne izocyjaniany, które przereagowały z wodą z galaretki i zrobiła sie piana. Myślę, że zmiana żywicy będzie konieczna

Pozdrawiam
Spiga
- zagore1
- 2500...3124 posty
No to jedno się wyjaśniło
Teraz pozostaje jeszcze ustalić, jaka żywica nie reaguje z wodą, albo kupić silikon do form...

Wołyń 1943. Pamiętamy!
Masz to w pierwszym poście: żywica poliestrowa.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
viewtopic.php?f=16&t=29213
- zagore1
- 2500...3124 posty
Dziękuję
Całkiem się pogubiłem z tymi żywicami.
Już kupiłem

Już kupiłem

Wołyń 1943. Pamiętamy!
Cześć.
Zagore, i jak z kopiowaniem? Udało się?
Trochę mi się nie chce rozpisywać, ale mając więcej tej galaretki zawsze robiłem jakąś dodatkową formę na wypadek gdybym namieszał zbyt dużo żywicy.
Ciekawy efekt uzyskałem zalewając formę resztką bezbarwnej żywicy i obracając tak, aby tylko ścianki były pokryte żywicą. Wyszła swego rodzaju skorupka którą po stwardnieniu popaćkałem kolorem (bez wyjmowania z formy) i zalałem za chwilę żywicą z innym kolorem.
Wyszedł fajny marmurek.
Zagore, i jak z kopiowaniem? Udało się?
Trochę mi się nie chce rozpisywać, ale mając więcej tej galaretki zawsze robiłem jakąś dodatkową formę na wypadek gdybym namieszał zbyt dużo żywicy.
Ciekawy efekt uzyskałem zalewając formę resztką bezbarwnej żywicy i obracając tak, aby tylko ścianki były pokryte żywicą. Wyszła swego rodzaju skorupka którą po stwardnieniu popaćkałem kolorem (bez wyjmowania z formy) i zalałem za chwilę żywicą z innym kolorem.
Wyszedł fajny marmurek.
- zagore1
- 2500...3124 posty
Czekam na dostawę żywicy poliestrowej. Poliuretanowa ( którą kupiłem wcześniej) się do galaretki nie nadaje ;-(
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Na formy używałem żywicy silikonowej Gumosil AD-1, a na odlewy - żywicy poliuretanowej FC 52. Wychodzą dobrze nawet drobniutkie detale, typu kółek zębatych do mechanizmów, pod warunkiem użycia komory próżniowej do odlewania formy i komory ciśnieniowej do odlewania żywicy. Gałki powinny się udać i bez tego, a przy dobrze dobranym punkcie podziału forma powinna wystarczyć na dziesiątki detali. Niestety materiału formy nie da się wykorzystać ponownie. Poniżej moje nieudolne próby:
https://www.youtube.com/watch?v=-2-bYbyY0YU
Rezultaty bardziej udanych prób:
https://www.youtube.com/watch?v=np5MqGks6tU
Relacja osoby, która też skorzystała na moich eksperymentach:
https://www.youtube.com/watch?v=UA326z3yO18
https://www.youtube.com/watch?v=-2-bYbyY0YU
Rezultaty bardziej udanych prób:
https://www.youtube.com/watch?v=np5MqGks6tU
Relacja osoby, która też skorzystała na moich eksperymentach:
https://www.youtube.com/watch?v=UA326z3yO18