Dwuobwodowe radio AM

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Dwuobwodowe radio AM

Post autor: AZ12 »

STUDI pisze: Jedynie co możesz zrobić to dodać dodatkowe filtry z zasilaczu tj zamiast zwykłego gniazda można dać takie zintegrowane z filtrem przeciwzakłóceniowym.
Jeśli jest to dobry zasilacz, a nie z tzw. czarnej listy gdzie nie ma często dobrych filtrów wyjściowych, tylko zworki. W sprzęcie komputerowym dość często zakłócają zasilacze impulsowe małej mocy w obudowie plastikowej bez ekranowania, np: do routerów, drukarek. Pozostaje wymiana na taki w metalowej obudowie lub klasyczny transformatorowy.
STUDI pisze: Pozostaje zamknąć radio w dobrej metalowej obudowie a antenę zewnętrzną podłączyć kablem ekranowanym.
I do tego trzeba ją umieścić wysoko na dachu, dodam jeszcze że czasami wystarczy samo uziemienie radia.

Użyj wyszukiwarki, a można znaleźć więcej informacji na ten temat.
Ratujmy stare tranzystory!
_idu

Post autor: _idu »

AZ12 pisze: Jeśli jest to dobry zasilacz, a nie z tzw. czarnej listy gdzie nie ma często dobrych filtrów wyjściowych, tylko zworki. W sprzęcie komputerowym dość często zakłócają zasilacze impulsowe małej mocy w obudowie plastikowej bez ekranowania, np: do routerów, drukarek. Pozostaje wymiana na taki w metalowej obudowie lub klasyczny transformatorowy.
Najlepiej jest kupić przemysłowy nie na szynę DIN ale taki w ekranowanych obudowach. Maja te zaletę że podane 40W to jest 40W a nie 5W z napisem na plastikowej obudowę 40W a obudowa po godzinie parzy. Cenowo potrafią być nawet tańsze od tego plastikowego chłamu.
http://www.tme.eu/pl/details/ad-55a/zas ... mean-well/#

Przykład - posiadam tuner sat DM800SE HD. Dodali o nie taki czarny plastikowy zasilacz zewnętrzny, Wieksza moc napisana na obudowie. Temperatura spowodowała wylutowanie się kilku elementów i uszkodznie. Kupiłem ciut mocniejszy w markiecie. Niestety gdy tuner wzbogaciłem o dysk twardy 2,5"" (przewidziane fabrycznie miejsce) 2,5"" to czasem nie startował tuner. Wkurzyłem się kupiłem coś jak powyższy problem zniknął.

Dodatkowo trzeba zamknąć w obudowie Alu z wnetylatorkiem i dodąć dodatkowe filtry. Można "uwspólnić" zaislacz dla kilku urządzeń.

STUDI pisze: Pozostaje zamknąć radio w dobrej metalowej obudowie a antenę zewnętrzną podłączyć kablem ekranowanym.
I do tego trzeba ją umieścić wysoko na dachu, dodam jeszcze że czasami wystarczy samo uziemienie radia.

Użyj wyszukiwarki, a można znaleźć więcej informacji na ten temat.[/quote]
Awatar użytkownika
Smaglas
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Smaglas »

Zanim to wszystko poskładam do kupy chcę się jeszcze trochę pobawić z tym radyjkiem. (Ostatecznie będzie pracowało z ECL86 i EZ80 oraz transformatorem od stolicy) Zamiast EBF89 dam EF183 oraz EAA91. Do tego chcę w obwodzie anodowym zastosować transformator W.CZ. Co do transformatora wpadłem na pomysł, aby zmontować go z kupnych dławików. Aktualnie jakoś w tym odbiorniku te kupne dławiki dają radę także myślę, że powinno się udać. Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Witam ponownie

Taki transformator w. cz. powinien mieć odpowiednie sprzężenie między uzwojeniami, od tego zależy pasmo częstotliwości. Najlepiej użyć dławików z rdzeniami wkręcanymi i całość zaekranować. W zasilaczu odbiornika też warto dać dwa kondensatory elektrolityczne, a pomiędzy plusami dać dławik, miedzy minusami można wtedy dać rezystor ujemnej polaryzacji statki pierwszej lampy ECL86, co pozwoli na wyeliminowanie kondensatora katodowego. Układ taki stosowano do końca lat 50 w wielu odbiornikach.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Smaglas pisze:Zanim to wszystko poskładam do kupy chcę się jeszcze trochę pobawić z tym radyjkiem. (Ostatecznie będzie pracowało z ECL86 i EZ80 oraz transformatorem od stolicy)

Będziesz miał od pyty napięcia wyprostowanego do zbicia, bowiem obciążenie lampy prostowniczej EZ80 (o mniejszym oporze wewnętrznym niż bezpośrednio żarzona AZ1) będzie niezbyt duże, tymczasem prostownik w "Stolicy" musiał dostarczyć grubo ponad 300V napięcia wyprostowanego, na poczet strat w uzwojeniu wzbudzenia głośnika. Kondensatory elektrolityczne na 350V (stare klasyczne KEN) a nawet 400V (współczesne miniaturowe np. z zasilaczy komputerowych) najpewniej nie wystarczą. Trzeba by zdobyć stare kondensatory na ok. 500V, lub połączyć szeregowo współczesne, pamiętając o rezystorach wyrównawczych. Celowe byłoby użycie filtru o wejściu dławikowym, wtedy napięcie wyprostowane byłoby znacznie bardziej zbliżone do wymaganego (nieco ponad 250V). Ale taki dławik musiałby mieć indukcyjność 10H lub więcej, i wytrzymać jakieś 50mĄ bez nasycenia. DFZK nie wystarczy, może jakiś TWOP (transformator wyjściowy odchylania ramki) by się nadał: dołączywszy uzwojenie wtórne w szereg z pierwotnym (pamiętając o prawidłowym fazowaniu) dałoby się jeszcze zwiększyć jego induikcyjność o kilkanaście %.
Zamiast EBF89 dam EF183 oraz EAA91.
Musisz przygotować się na walkę ze wzbudzeniami (kolosalne nachylenie lampy EF183). Kompromis może stanowić tutaj selektoda EF85, zresztą i użycie pentody nieregulacyjnej, np. popularnej EF80 wcale nie musi skutkować niedopuszczalnymi zniekształceniami, dzięki temu że układ ma tylko jeden stopień w.cz a tym samym sygnał wejściowy niezbyt duży, nie ma tutaj poprzedzającego go mieszacza który wzmacniałby sygnał podawany na lampę objętą ARW. Stosując EAA91 szafujesz wprawdzie prądem żarzenia, ale i tak masz go w nadmiarze. Za to nie musisz już trzymać się detektora równoległego, możesz zastosować np. podwajacz napięcia.
Do tego chcę w obwodzie anodowym zastosować transformator W.CZ. Co do transformatora wpadłem na pomysł, aby zmontować go z kupnych dławików. Aktualnie jakoś w tym odbiorniku te kupne dławiki dają radę także myślę, że powinno się udać. Co o tym myślicie?
A niby jak chcesz montować transformator z dławików? Rozbierać lub rozcinać rdzenie? No i taki transformator musiałby być niestrojony (szerokopasmowy), bowiem stabilność jego indukcyjności będzie pozostawiać wiele do życzenia.
_idu

Post autor: _idu »

Tomek Janiszewski pisze:Kondensatory elektrolityczne na 350V (stare klasyczne KEN) a nawet 400V (współczesne miniaturowe np. z zasilaczy komputerowych) najpewniej nie wystarczą.
450V beproblemowe. Zaś w przemysłowych urządzeniach (np. flaownik) napięcia wyprostowane sa jeszcze wyższe.
Tomek Janiszewski pisze: Musisz przygotować się na walkę ze wzbudzeniami (kolosalne nachylenie lampy EF183). Kompromis może stanowić tutaj selektoda EF85, zresztą i użycie pentody nieregulacyjnej,
Nie przesadzaj. Dwutkrotnie większe nachylenie. To nia jest 55 mA/V.
Tomek Janiszewski pisze: np. popularnej EF80 wcale nie musi skutkować niedopuszczalnymi zniekształceniami, dzięki temu że układ ma tylko jeden stopień w.cz a tym samym sygnał wejściowy niezbyt duży, nie ma tutaj poprzedzającego go mieszacza który wzmacniałby sygnał podawany na lampę objętą ARW.
Próbowałeś czy gdybasz sobie? Bo ja nieraz dla ciekawości wstawiałem EF80 w miejsce EF89. Na FM no problem na AM silne zniekształcenia już najako tako śrendich (poziome, sygnału) stacjach chyba że wyłączyć ARW. Warszawa I bez zewnętrznej anteny dawała w rqdiu fabrycznym na siatach srerujacych ECH81 i EF89(EBF89) jakieś kilkanaście woltów ponizej zera. EF80 byłaby już dawno temu zatkana. Efekt praca na ba nieliniowej częsci ch-tyki. Dla FM zaleta dodatkowe ograniczani, na AM nie bardzo.
Tomek Janiszewski pisze: Stosując EAA91 szafujesz wprawdzie prądem żarzenia, ale i tak masz go w nadmiarze. Za to nie musisz już trzymać się detektora równoległego, możesz zastosować np. podwajacz napięcia.
Podwojone napięcie wymaga przynajmniej dwukrotnie większej mocy sygnału. Zasada zachowania energii nadal obowiązuje. Po co wzmacniacz jak można dać kaskadę podwajaczy? Podwajacz to nie taki wielki zysk. Zaledwie 3dB w mocy sygnału (zakąłdając 100% sprawność detekcji).
Tomek Janiszewski pisze:Rozbierać lub rozcinać rdzenie? No i taki transformator musiałby być niestrojony (szerokopasmowy), bowiem stabilność jego indukcyjności będzie pozostawiać wiele do życzenia.
Kubkowy albo nawet lepiej w niektórych systuacja rdzeń pierścieniowy. Żaden problem. Lampa o większym nachyleniu i dławik z rezystorem tłumiącym aby zachować zapas stabilności oraz wytłumic nieco pasożytnicze rezonanse.
Zaś handlowe dławiki nie zawsze nadają sie do "radia". Za duża własna pojemość uzwojenia.
Awatar użytkownika
Smaglas
100...124 posty
100...124 posty

Upierałem się nad transformatorem od stolicy, bo ma dzielone uzwojenie.
Wejście dławikowe odpada. 10H to spory i kosztowny byczek nawet na niewielki prąd.
Mam też kilka innych traf ( TS40/XX/676 aczkolwiek z pojedynczym uzwojeniem). Na początek zastosuje transformatorek z pojedynczym uzwojeniem anodowy i prostownik jedno połówkowy na EZ80.
Co do lamp nie chcę się bawić w kombinację typu EBF89. EAA91 oferuje więcej możliwości. Ostrzę sobie zęby na detektor dwu połówkowy.
EF80 to wcale nie jest zły pomysł aczkolwiek na pewno nie sprawdzi się przy ARW. Mógłbym ją dać po EF183 zastosować kolejny transformator w.cz. i zrobić prostownik dwu połówkowy na EAA91. Ewentualnie, jako stopień m.cz. do EL84.
Teraz trochę o wzbudzeniach i transformatorze w.cz. Wzbudzenia zniknęły odkąd dałem cewki w kubki miedziane i poprawiłem montaż.
Co do samego transformatora to są to po prostu dwa dławiki pionowe przylegające do siebie i sklejone taśmą izolacyjną. Po zastosowaniu transformatorka radyjko zagrało aczkolwiek nie tak jak to sobie wyobrażałem. Selektywność znacznie się poprawiła gdyż łapię teraz jedynkę tylko na wąskim przedziale na agregacie. Niestety, jakość nie jest najlepsza. Odbiornik się rozstraja. Ogólnie to za Chiny nie mogę tego zestroić. Jak trochę nakorbluję się trymerami przy agregacie to nawet odbiera aczkolwiek nie tak dobrze jak w przypadku poprzedniej wersji z rezystorem anodowym.
Cewka anodowa ma 330uH a sitkowa tak samo jak wejściowa 2,2mH. Chciałem te cewki sam nawinąć, ale wyszły mi koszmarne ilości zwojów ~700.
Maci pomysł na to gdzie popełniłem błąd? Dałoby się wykorzystać cewki od syreny? Mam pełen komplet.
Aktualny wygląd i schemat radyjka.
Załączniki
radio 2.jpg
radio2_foto.jpg
Awatar użytkownika
Smaglas
100...124 posty
100...124 posty

Ostatni zauważyłem niesamowicie dziwną dla mnie rzecz. Moje radio odbiera UKF. W prawdzie nie da się go dostroić do konkretnej częstotliwości, ale jak kręcę agregatem to coś tam słychać i to nawet w bardzo dobrej, jakości. Wszystko wydarzyło się po tym jak dodałem do radia cewki na fale średnie. Co do samych fal średnich to niestety łapię tylko jedną stację reszta jest zacharczała. Dałoby się coś z tym zrobić?

Poza tym cała sytuacja podsunęła mi pewien pomysł. Podobnie jak w przypadku mojego odbiornika AM zrobić odbiornik UKF. Mam kondensator trójsekcyjny 18pF do tego dorobiłbym 3 obwody i 3 stopnie na ECC85. Nawet jakbym z każdego stopnia uzyskał wzmocnienie 20 to z trzech da to wzmocnienie 8000v/v, czyli jeżeli sygnał z anteny będzie maił powiedzmy 10uV to po wzmocnieniu powinienem uzyskać ok 80mV. Detektor powiedzmy siatkowy na niewykorzystanej połówce ECC85 do EL84 i radio gotowe, co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Witam
Smaglas pisze: Ostatni zauważyłem niesamowicie dziwną dla mnie rzecz. Moje radio odbiera UKF. W prawdzie nie da się go dostroić do konkretnej częstotliwości, ale jak kręcę agregatem to coś tam słychać i to nawet w bardzo dobrej, jakości. Wszystko wydarzyło się po tym jak dodałem do radia cewki na fale średnie. Co do samych fal średnich to niestety łapię tylko jedną stację reszta jest zacharczała. Dałoby się coś z tym zrobić?
Jeśli mieszkasz blisko nadajników UKF FM to taka sytuacja może się zdarzyć.
Smaglas pisze: Poza tym cała sytuacja podsunęła mi pewien pomysł. Podobnie jak w przypadku mojego odbiornika AM zrobić odbiornik UKF. Mam kondensator trójsekcyjny 18pF do tego dorobiłbym 3 obwody i 3 stopnie na ECC85. Nawet jakbym z każdego stopnia uzyskał wzmocnienie 20 to z trzech da to wzmocnienie 8000v/v, czyli jeżeli sygnał z anteny będzie maił powiedzmy 10uV to po wzmocnieniu powinienem uzyskać ok 80mV. Detektor powiedzmy siatkowy na niewykorzystanej połówce ECC85 do EL84 i radio gotowe, co o tym myślicie?
Nie da się zbudować odbiornika z taką ilością stopni na tak wysoką częstotliwość bez przemiany częstotliwości, potrzebna jest superheterodyna niestety.

Sugeruję zrobić mieszacz na pentodzie PCF802, wzmacniacz w. cz. można zastosować na E88CC, PCC88, PC86, PC88, 6S3P.

viewtopic.php?f=8&t=18458

Detektor można zrobić np: taki.

viewtopic.php?f=8&t=14286

Użyj wyszukiwarki, a znajdziesz więcej informacji na ten temat.
Awatar użytkownika
Smaglas
100...124 posty
100...124 posty

AZ12 pisze:Witam
Nie da się zbudować odbiornika z taką ilością stopni na tak wysoką częstotliwość bez przemiany częstotliwości, potrzebna jest superheterodyna niestety.
Zwarłem parę płytek w agregacie i właśnie odbieram Radio zet, w jakości HiFi, powaga gra równie dobrze co fabryczny tuner. Także da radę odbierać Eskę i chyba TOK FM. Jak wytłumaczysz mi, że odbieram te wszystkie stacje na radiu przystosowanym do LW i MW.

Zaznaczę, że mieszkam w Warszawie a odbiór jest cichy – potencjometr na max a czułość wzmacniacza 40mV.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Możesz nam pokazać montaż od spodu?
Obwód anodowy lepiej wykonać tak jak we wcześniejszych schematach - układ mniej skłonny do niekontrolowanych wzbudzeń.

"Moje radio odbiera UKF."
"Co do samych fal średnich to niestety łapię tylko jedną stację reszta jest zacharczała."

- to może być efektem wzbudzenia się układu na częstotliwości znacznie wyższej niż fale średnie.
Awatar użytkownika
Smaglas
100...124 posty
100...124 posty

Ciężko powiedzieć. Korygują współbieżność obwodów rezonansowych zdarza się, że coś się wzbudzi na m.cz. – w głośniku słyszę piski itp. Wszystkie cewki musiałem zaekranować gdyż nic nie dało się odebrać. Na falach długich odbiór idealny tylko z tymi średnimi kaszana. Przewody od Agregatu musiałem zaekranować gdyż też się wszystko wzbudzało. Poza tym reszta z obwodu anodowego jest w pijanym pająku. Co do montażu to na razie nie chcę majstrować, bo sporo się namęczyłem żeby radyjko UKF odbierało także wystarczy, że mi wypadnie blaszka zwierająca płytki w agregacie i po UKF.
Awatar użytkownika
Smaglas
100...124 posty
100...124 posty

Trochę poeksperymentowałem i znalazłem przyczynę tak słabego odbioru fal średnich na moim radiu. Przyczyna jest prosta. Po prostu moje radyjko ma zbyt małą czułość i selektywność by można było coś odebrać na średnich. To i tak cud, że te kilka stacji odebrałem. Na dwóch przenośnych odbiornikach złapałem tyle, co na moim lampiaku, na dość drogim tunerze Technics’a udało mi się złapać 3 stacje reszta zaszumiała to samo na radiu Philips’a. Na radiu Julia Unitry złapałem z 7 stacja w dość dobrej, jakości choć muszę przyznać, że to radio to prawdziwy kombajn. UKF dolny i górny w stereo, 5 zakresów krótkich, średnie i długie. Także skoro profesjonalne odbiorniki fabryczne dość kiepsko radą sobie z odbiorem fal średnich to co dopiero radio dwuobwodowe.

Po tym eksperymencie moje radio wyposażę tylko w zakres fal długich. A obsada lamp będzie następująca EZ80,EF183,EAA91,ECL86

A tak na marginesie to macie może jakieś materiały/książki na temat nawijanie anten ferrytowych, bo jakoś w necie nie mogę nic na ten temat znaleźć.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Witam

Nawijanie anteny ferrytowej na fale długie jest trochę kłopotliwe ze względu na dużą indukcyjność (wymagana duża ilość zwojów). Nawijanie koszykowe pozwoli ją uzyskać przy niskiej pojemności własnej. Trzeba mieć do tego jeszcze układ do pomiaru indukcyjności. Najprościej by było wykorzystać gotowca, można poszukać na złomie w wrakach starych odbiorników tranzystorowych.
Awatar użytkownika
Smaglas
100...124 posty
100...124 posty

Powiedzmy, że miernik indukcyjności mogę sobie zmontować. Było parę kitów AVT z takimi miernikami, jako przystawka do multimetru. Ale nawet jak będę miał ten miernik to może on służyć, co najwyżej do testu czy się indukcyjność zgadza. Muszę, chociaż oszacować jak ma wyglądać ta cewka i ile mieć mniej więcej zwoi, aby uzyskać te 4,7mH nawiną bym trochę więcej i mając miernik bym odwijał.

Co do gotowca to mam go na stole kupiłem za grosze na allegro. Antena pochodzi z Radmora i w sumie tyle o niej wiem. Próbowałem ją nawet na próbę podłączyć zamiast cewki, ale nic nie odebrałem. Najwidoczniej ma inną indukcyjność albo radio ma za małe wzmocnienie. Aktualnie pracuje z kawałkiem drutu o długości 2m.
ODPOWIEDZ