Ilu nas jest i gdzie jesteśmy?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Ilu nas jest i gdzie jesteśmy?

Post autor: anka »

ed_net pisze:................
Bardzo fajna sprawa co zrobił columb...........................................................................
I dobrze robię bo po co stałym mieszkańcom Warszawy mam psuć pogodę, bo jak ja jadę do Warszawy to musi padać deszcz albo śnieg albo deszcz ze śniegiem i z wiatrem.
Gratulacje dla Autora pomysłu .

P.s Edwardzie to nie Ty jesteś przyczyną zmiany pogody tylko w czasie Swej wyprawy do Syna /Warszawy/ przekraczasz linię zmiany frontu atmosferycznego /pogody/ który przebiega wzdłuż granicy starego dorzecza Wisły /okolice Lasu Kabackiego , Powsina.... / .Normą jest ,szczególnie latem , ulewa w Warszawie i nagła jej granica /sucha jezdnia/ w okolicach hotelu Mrówka w Powsinie i dalej na południe słoneczna pogoda /podobnie zdarza się na odwrót /.
Pozdrowienia.
Awatar użytkownika
zbieracz55
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: zbieracz55 »

Częstochowa się kłania :) około 200 sztuk.
adfam
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: adfam »

jacekk pisze:
juju pisze:

No niestety, ale jakiś czas temu widziałem mapkę w której woj. Lubeskie i Podkarpacie miały metkę "Almost Ukraine" no i coś w tym jest... Więc jeśli jakiś rejon był i wciąż jest biedniejszy niż inne to nie ma co się spodziewać szałowych znalezisk. Są miejscowości niedaleko od miejsca gdzie mieszkam gdzie nawet drogi utwardzonej nie ma, ja wciąż łamię zawieszenie w samochodzie na tzw. "drogach" mimo zę w teorii one są asfaltowe ;)
Witam. Może i bidna nasza lubelszczyzna, ale właśnie w Lublinie kupiłem m.in. Elektrita Glorię, Ika Mars, Polmet E3, Elektrita Melodic i sporo innych ciekawostek, nie tylko z zakresu radiotechniki ale i dawnej motoryzacji. Miło, że na forum ujawniło się kilku sąsiadów, pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

columb1492 pisze:Pokusiłem się o zrobienie takiej mapki, mam nadzieję, że nikt się nie obrazi :)
https://mapsengine.google.com/map/edit? ... BObWny5PTk
Wstawiłem tylko kolegów, którzy wypowiedzieli się w temacie i zdradzili swoją przybliżoną lokalizację.
A to ja poproszę Otwock, Poniatowskiego, na zakręcie.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Coś na Podbeskidziu pustki, a tu co najmniej 5 kolekcjonerów mieszka, wśród nich przynajmniej jedna legenda (oczywiście nie ja :) ). Możecie i mnie dopisać: Bestwina (Centrum)
SQ9KQZ
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Nie wierzcie, nie wierzcie. To już legenda a co będzie po odejściu?
Kto to powyrzuca?
Pozdrawiam T
PS temat rozrasta się jak lawina. No i dobrze.
Mapka bardzo OK. Niestety nie będzie reprezentatywna(chyba) ale cenna i tak.
Jako prosty inżynier ale nie prostacki obdarzony poczuciem niewielkim estetyki lubię popatrzeć na ładne obudowy ale bardziej co w środku. I tu pies pogrzebany. Często wielkie firmy robiły grunt aby frunt a mniej znane przykładały się bardzo i każdy detal był dopieszczony. Jakośc skończyła sie około 1983/83 roku.
Ciekaw jestem jak daleko pociągniemy na chińskiej tandecie? Będzie to ktos zbierał po 40 latach? Zapewne pytanie bez odpowiedzi bo nie zamierzam tyle jeszcze sie męczyć.
W nocy obejrzalem w TV program o nowych autach.
Tak juz kierowca zupełnie niepotrzebny. Kosztuja krocie, na wartości traca krocie w mgnienniu oka i jak sie zepsowają a zepsowają bo sama elektronika to koszt serwisu poraża.
I komu przeszkadzały zwykłe bez bajerów. Ja jeżdżę nie właczajac no klimy bo nie lubie i źle sie czuje ale żona każe więc sie męczę ale tylko delikatnie i w trasie. W mieście never!!
Sorry za "letki" offtop.
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Danilewicz »

Witam!
Ja pochodzę z Legnicy. Mogę siebie określić raczej jako zbieracza niż kolekcjonera. Ze względu na liche fundusze i brak czasu "kolekcja" jest mała i rzadko kiedy zabieram się za naprawę/renowację radioodbiornika tudzież innego "ustrojstwa". Zaczęło się rok temu, po wygrzebania ze strychu radia Tatry. Aktualnie posiadam radioodbiorniki:
Riga Baltica
Telefunken Opal II
PYE Model R33
ZRK Irys
ZRK Turandot
Diora Fagot
Ostatnio wpadł mi w ręce telewizor "Junost-603", aczkolwiek nie sądzę, żeby miał jakąkolwiek wartość kolekcjonerską.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
hummeris
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: hummeris »

Witam ja pochodzę z województwa lubelskiego z okolic Kraśnika i zainteresowałem się radiotechniką jakiś rok temu, jak znalazłem na strychu u rodziców pierwszy odbiornik lampowy jaki był w ich domu ,a była to syrena.
od tamtej pory interesują mnie odbiorniki lampowe a szczególnie Polskie produkcję.
W swojej kolekcji mam dopiero 5 odbiorników które znalazłem ma strychu, albo dostałem i sam zrekonstruowałem. Są to Pionier u 2, SYRENA ,MAZUR LUX,TATRY,I TESLA RYTMUS ( CO DZIWNE JEST W OBUDOWIE OD OR ACCORD)
KRÓTKO SIĘ TYM ZAJMUJĘ ALE TA PASJA WCIĄGA ,
I wiecie co nie chodzi mi oto aby kupić sprawny odbiornik i postawić na półce ale sama praca przy rekonstrukcji sprawia mi największą przyjemność .
Często się zastanawiam jakimi tęgimi głowami byli ci co tworzyli te cacka, jak wielki był ich poziom wiedzy w stosunku do zwykłego człowieka .DZISIAJ ELEKTRONIKA TO PRZEMYSŁ A WTEDY TO BYŁA SZTUKA, GDZIE WIDAĆ RĘKĘ CZŁOWIEKA.
jaskie
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: jaskie »

Panowie,
żeby to jakoś zwizualizować, proponuję się zapisać na mapie:
https://mapsengine.google.com/map/edit? ... v_Je9pQI9g
To będzie wykorzystanie najnowszych technologii Googla na rzecz wartościowych staroci.
Co Wy na to?
Pozdrawiam --- Jurek

PS. Napiszcie, jeśli będą z tym jakieś problemy - wydaje się, że to proste jak budowa cepa, ale różnie to bywa... No i oczywiście nie oznaczajcie się za dokładnie (kilka przecznic błędu będzie właściwe), bo wróg czuwa ;-), a i nie piszcie się z imienia i nazwiska, bo będziemy mieli zbiór danych osobowych podlegający rejestracji u GIODO.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

columb1492 pisze:Pokusiłem się o zrobienie takiej mapki, mam nadzieję, że nikt się nie obrazi https://mapsengine.google.com/map/edit? ... kWstawiłem tylko kolegów, którzy wypowiedzieli się w temacie i zdradzili swoją przybliżoną lokalizację. Gdyby ktoś chciał coś zmienić, nie zgadzał się ze swoją obecnością na mapce itp. - proszę pisać Ustawiłem też możliwość edycji dla każdego posiadającego link (powyżej) i konto Google (aby można się było samemu dopisać ) Mogę dalej aktualizować mapkę, jeśli koledzy widzą taką potrzebę. Pragnę podkreślić, że mapka jest widoczna TYLKO dla osób posiadających link, więc jedynie osoby, które odwiedziły nasz temat są w stanie ją zobaczyć.
Już jedna taka mapka jest. Może by to jakoś przypiąć w widocznym miejscu tak aby nie zaginęło w mrokach wątków?
jaskie
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: jaskie »

jacekk pisze: Już jedna taka mapka jest. Może by to jakoś przypiąć w widocznym miejscu tak aby nie zaginęło w mrokach wątków?
O, faktycznie, widzę, że się zagubiłem w tym wątku (bo i się zrobił za długi dla przeciętnego człowieka ery Internetu ;-)
Proponuję zatem dalej korzystać z mapki kolegi columb1492 (coś już na niej widać):
https://mapsengine.google.com/map/edit? ... BObWny5PTk

a moja może niech zostanie, jakby ktoś chciał sobie poćwiczyć. Zwrócę tu uwagę, że nie sposób jej w zabezpieczyć przed kasowaniem danych, więc taka ćwiczebna się chyba przyda...
Zatem ćwiczebną mamy tu:
https://mapsengine.google.com/map/edit? ... v_Je9pQI9g
No i może ktoś uprawniony przypiąłby je gdzieś poza tym wątkiem?
Pozdrawiam --- Jurek
Zenek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Zenek »

Trochę poza tematem. Jest ktoś może na forum ze Środy Śląskiej? :)
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Ja poproszę o zmianę lokacji w mieście na mapce :) Wszystkie namiary tutaj: http://qrz.pl/callbook.asp?f_domena=sq9myu
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
merk1
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: merk1 »

Witam
To ja się też dołączę :)
Jestem z Krakowa i kolekcjonowaniem radyj zajmuje sie od ok 15 lat.A zaczęło się od Goplany która dostałe w spadku po śp dziadku.Radio po wielu tarapatach wyremontowałem i gra, ale przymierzam się do powtórnej renowacji , gdyż pierwsza zrobiłem nie w/g sztuki.tzn powsadzałem jakieś byle jakie kondensatory i przewody .Obudowę pomalowałem lakierem nitro , ale to była pierwsza moja renowacja, teraz zrobię ja w zgodzie ze sztuka .
Ja jestem chyba kolekcjonerem , gdyż za takiego uważam kogoś kto gruntownie reanimuje stare radioodbiorniki do stanu zgodnego z oryginałem.Staram sie je dokładnie wyczyścić, naprawić i zestroić. Korzystam z pomocy kol. Zagore z Krakowa i kol.Eugeniusza z Rudy Ślaskiej
posiadam obecnie ok. 40 odbiorników : 8 szt Pionierów,Telefunken Symphonic, Telefunken Magnat , Philips 6-39, philips 7-38 , philips 33 ,- to z polskich.mam sporo czeskich: Mikrofona , Telegrafia, Empo,Tesla, Z ciekawszych to : Philips 638 (czeski) , Minerwa 386, Nora 220w, GREATZ 33w,Busch Ac 90 (angielski),Mende 216WDK, Kapsch ,trochę Promyków
Ostatnio nabyłem Goplane 60 którą pamietam z dzieciństwa w domu na której słuchałem radia Wolna Europa i Głosu Ameryki.
Za ozdobę kolekcji uważam sprawnego i odnowionego philipsa 638 , oraz polskiego Philipsa 7-38 Monoster.
Ciągle nie mam w kolekcji Elektrita :(
Pozdr,.,.,
KS....
merk1
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: merk1 »

Witam
Musze się pochwalić Kolegom :)
W mojej kolekcji pojawił się pierwszy Elektrit, jest to model ALLEGRO kompletny wraz ze ścianką tylnią.Teraz on będzie ozdoba mojej kolekcji.
pozdr.,.,.,
KS....