Jak sprawdzić czy dany tranzystor nie jest podrabiany.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

_idu

Re: Jak sprawdzić czy dany tranzystor nie jest podrabiany.

Post autor: _idu »

Romekd pisze:Witam.
elektrit pisze:KD503 też były podrabiane.
Nie chce mi się wierzyć, że komuś chciało się podrabiać KD503,
A dlaczego nie?
Jeśłi pod koniec lat 80-tych oraz w pierwszej połowie lat 9-tych na dalekim wschodzie produkowano masowo podróby naszych starterów do świetlówek,
_idu

Romekd pisze:Mnie jednak najbardziej zaskoczył widok kompletnie skorodowanych listw kołkowych, zwanych GoldPinami (sprzedający zapewniał mnie, że są złocone, wysokiej jakości...) :roll:
Rodowane....
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Tak tu ubolewacie nad chińską tandetną produkcją i częstymi „fałszywkami” w ich wykonaniu.
To niestety już spowszedniało. Powoli zaczynamy do tego przyzwyczajać się. Marketing, reklamy, całe to szaleństwo judzi nas i steruje do „jedynie słusznego wyboru” a głównym kryterium ma być cena – nie jakość !
I co jest nienormalne – to nie klient a handlowcy decydują o jakości towaru nam wciskanego.
Przez nasze Forum już przewinął się wątek o planowym postarzeniu produktu.
No cóż, w końcu za to wszystko Chińczycy mają płacone fałszywymi bo nie mającymi pokrycia zielonymi.
Czy tak ma wyglądać sprawiedliwość dziejowa ?
A my co ?
Nie ma co biadolić. Trza jakoś trwać. Ja wyposażyłem se w odpowiednie narzędzie przetrwania.
Wróciłem pewnego dnia z, zdawałoby się, udanych zakupów. Wysypałem zawartość kieszeni na stół, przyciągnąłem pod nos naprawiane radio, lutówka w garść i .... i właśnie tego dnia powstało to narzędzie bo już dość miałem „malowanek” :
DSCN0331.jpg
DSCN0332.jpg
DSCN0333.jpg
DSCN0334.jpg
Jest to prosty generator w.cz. (ok.35 Mhz) i służy do określania poprawności technicznej tranzystorów do stopni mocy nadajników (np. CB-radio). Chodzę z tym na zakupy.
Im mocniej żaróweczka świeci się tym bardziej podoba się mi sprawdzany tranzystor.

BD911 / BD912 (Ph) mam kilka parek kupionych jeszcze w PRL-u. Mam też zachomikowane TOP-owe kiedyś pary 2N6488 / 2N6491 (SGS).
Przekonany jestem, że są prawdziwe – tak chyba będzie lepiej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Ale ładny sprzęcik szkoda tylko że nie na sprzedaż :)
A temat jak się rozwinął.:)
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

BD911_912 kupowane w zasadzie w pewnym jak dotychczas źródle bo w TME... 25V/12V i lekko przekroczone 2A, prawie środek SOA, aż mi się za przeproszeniem gęba otworzyła tak pięknie zapłonął na radiatorze najpierw jeden a potem drugi.
pozdrawiam
elektrit.radio
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: elektrit.radio »

Załączam zdjęcie stabilizatora 7812. Blaszka radiatora o wiele cieńsza niż w starszych egzemplarzach.
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: elektrit »

elektrit.radio pisze: Blaszka radiatora o wiele cieńsza niż w starszych egzemplarzach.
To zaskakujące by było zastosowanie grzybka izolacyjnego który ma długość tulejki dostosowaną do grubości radiatora; po prostu by nie docisnął.
Takie cieńsze blaszki spotykałem też w TIP2955/3055
Co do stabilizatorów to zauważyłem, że oryginały mają napis jakby wytrawiony bądź wygrawerowany; w każdym razie wgłębiony i wnętrze wypełnione tuszem, zaś podróbki mają napis gładki.
Poszukuję 1R5T.
Javoreczek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Javoreczek »

elektrit pisze:Co do stabilizatorów to zauważyłem, że oryginały mają napis jakby wytrawiony bądź wygrawerowany; w każdym razie wgłębiony i wnętrze wypełnione tuszem, zaś podróbki mają napis gładki.
Te napisy na oryginałach są grawerowane laserowo, a na podróbkach był zwykły sitodruk. Piszę był, bo chińczyk gruszek w popiele nie zasypia i podórbki z laserowo grawerowanymi oznaczeniami też się już zdarzają.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Ostatnio w Tczewie kupiłem LM317T, czy to jest podróbka?

Z lewej element nowy, z prawej wylut z chassis telewizora.
Ratujmy stare tranzystory!
Javoreczek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Javoreczek »

Nie musi to być podróbka. Jest to prawdopodobnie robiony w chinach (opis CHN) orygniał ST, więc może się różnić od tego robionego w Malezji. Poza tym ten wylut jest sporo starszy (95 r.) więc bezpośrednie porównanie wyglądu nie ma sensu.
Firma w której pracuje kupuje często podzespoły ST bezpośrednio od dystrybutora (więc mam nadzieje oryginały) i wyglądają tak samo. O jakości chińskich oryginałów nie umiem się wypowiedzieć, my żadnych uwag ani reklamacji nie mieliśmy. Choć zdarzają się klienci, którzy zaznaczają, że nie chcą podzespołów z Chin.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

To co napisał kolega wyżej to prawda teraz oryginały również robi się w Chinach :) i trzymają co niektóre parametry. Muszą być oryginalne .
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

No nic ponieważ dalej walczę ze wzmacniaczem polskiej produkcji mianowicie WS354.
Opowiem wam pewną historię bo nie wiem jak to wytłumaczyć.
Założyłem parkę BD911 i 912 podłączyłem miernik mocy ustawiony w pozycji 8ohm na moc do 100W podałem na wzmacniacz sinus na początek 1kHz dojechał do mocy 38W wszystko było okay.
Potem podałem częstotliwość niską około 100Hz wszystko jak wyżej.
Podłączyłem więc głośniki po cichu wzmacniacz grał źródłem był telefon komórkowy więc do końca mocy nie doszedłem nawet nie usłyszałem przestery i nagle ponownie w głośnikach mam buuuu - stałe na wyjściu.
Czy macie może jakiś pomysł?
Czego to jest wina?
Wszystkie napięcia przed usterką wyregulowane poprawnie.
Winowajca oczywiście były nie oryginalne tranzystory - założyłem Chińskie ST sprzedawca z allegro Twierdził że oryginały kilka razy przesterowałem celowo wzmacniacz podłączony do głośnika basowego. Wszystko działa jak należy w wolnej chwili wykonam zdjęcie tranzystorów Chińskich oryginalnych.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ciasteczkowypotwor »

Czy nie lepiej kupić w tme, farnelu czy elfie i być pewnym, ze dostaniemy oryginał? W dodatku taniej niż na allegro?
_idu

ciasteczkowypotwor pisze:Czy nie lepiej kupić w tme, farnelu czy elfie i być pewnym, ze dostaniemy oryginał? W dodatku taniej niż na allegro?
Nie będziesz pewny, bowiem ci handlarze też maja kłopot z zaopatrzeniem się w tranzystory. Dziś to nie jest intratny produkt dla wiodących firm, a jak nie zamówisz kilku- kilkunastu dziesiątków milionów sztuk, to im się nie opłaci maszyn przestawić. Chiński podrabiacz staje się więc jedynym dostawcą.

Nieważne jakby się starali w TME, czy innej hurtowni, gdyż problemem jest podaż. Ponadto niestety cały czas ciąży limit cenowy. Niestety przekonałem się na klasycznych 2N5401 i 2N5551, zakupionych u renomowanego sprzedawcy. Połowy dopuszczalnego napięcia UCE, przy praktycznie zatkanym tranzystorze, wszystkie nie wytrzymały. Niestety sprzedawca ma ten sam problem - nie kupi paczki tranzystorów, gdyż nikt mu nie wyprodukuje.., za mała ilość..
Awatar użytkownika
Michal_Pol
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Michal_Pol »

wniosek prosty....stosować lampy gdzie się da :)
Przynajmniej nie są podrabiane ;)