Pomiar parametrów lamp testerem P-507
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Mhmm... stąd też moje przypuszczenia i takaż odpowiedź na zapytanie Renegata.k24 pisze:No tak, zamierzam jeszcze zrobić to samo z katalogiem nastaw, tylko trochę przeraża mnie jego "otyłość"
Poza tym, tak na uboczu

Pozdrawiam
- Renegat...
- 75...99 postów
INSTRUKCJA-->po prostu bomba bardzo ciekawa lektura:-)pomoze mi z pewnoscia w odburzeniu sprzetu:-)jak cos relacje z naprawy bede na bieżaco zdawał jak skluje aparat postaram sie jakies foty wrzucic dla zainteresowanych;-) i jescze raz pytam co najlepsze do wyczyszczenia styków??bo osobiscie bym spróbował WD40 ale pry takiej perełce jak 507 wole zasiegnąc opini fachwców moze znajdzie sie ktos na forum co tez resteurował tego typu sprzet:-)POZDRAWIAM SZANOWNYCH KOLEGÓ ELEKTRONIKÓW
- Renegat...
- 75...99 postów
- Renegat...
- 75...99 postów
Witam.
No wziął i się popsuł no
Mogę co najwyżej zdjęcia stron porobić, jeśli to wystarczy.
. Nie powiem, żebym się nie ucieszył. Dzięki 
Pozdrawiam
Niestety, mój skaner już kilka lat przebywa w... kartonie, w piwnicy[b]Renegat...[/b] pisze:czy mozna doprosic sie skanik z katalogu wybieraka lamp EL34 EL84 ECC83 /82/85 tak na poczatek;-)a prosba do kolegi AMATORA![]()

No wziął i się popsuł no

Mogę co najwyżej zdjęcia stron porobić, jeśli to wystarczy.
Hhhhnia hnia hnia[b]k24[/b] pisze: (...)to jest właśnie ostatnia strona, po niej jest już tylko okładka![]()

Pozdrawiam
- Renegat...
- 75...99 postów
Dzien dobry......moga byc zdjecia albo po prostu napisz mi na forum co musze gdzie ustawic w maszynie zeby wytestowac wczesniej podane lampy:-)a apropo zdjec miałbym jeszce jedna ogromna prosbe otóz podstawka nr 3 i 4 jest wysoce niekompletna..pourywane kable.....i pytanie na jakiej zasadzie sa te podstawki ze soba połaczone?ewntual;nie zdjęcie bym poprosił jakies umozliwiajace odbudowe....i jescze pytanie o przekaznik czy tam wszystkie pary stykó sa wykozystane?bo mój ma powyginane te blaszki i nie wiem własnie jak je podoginacie zeby dobrze było ....pozdrawiam i czkem na porady:-)

Wszystkie podstawki są lutowane równolegle,czyli nóżka 1 pierwszej podstawki z 1 drugiej podstawki, 2 z 2 i tak po kolei. Natomiast co do przekażnika to chyba powyginanie styków nastąpiło już w czasie produkcji - w sumie potrzebny jest tylko 1 styk (czynny),natomiast cewka elektromagnesu posiada 3 uzwojenia i każde z nich może spowodować rozłączenie styku i załączenie transformatorów poprzez żarówkę. Jest to swego rodzaju sygnalizacja o przeciążeniu transformatorów. Zdjęcia tego miernika znajdziesz na Fonarze w Galerii.
http://www.fonar.com.pl/
http://www.fonar.com.pl/
- Renegat...
- 75...99 postów
Dziekuje za rade z tymi nózkami:-)po schemacie tak też wywnioskowałem ale teraz wiem ze mam pewnosc;-)i teraz mam kolejne pytanie apropo wybieraka mianowicie 4 piersze przestawniki chodza ciezko i z duzym oporem i pytanie czy uzyc jakis srodków chemiczny w "szpreju"do czyszczenia czy moze rozebrac go i przeczyscic dokładnie nigdy czegos takiego nie rozbierałem ale podejzewam ze tam musi byc DUZO blaszek:-)i ze pozniej mógłby wystapic problem ze złożeniem;-(i stad pytanie moze ktos z was rozbierał cosik takiego i czy gra jest warta swieczki?bo podejżewam ze rozkrecajac łątwo bedzie to popsuc a kupic takie cos byłoby jeszcze cięzej aha a te uzwojenia 3 przekaznika one mniema ze sa na 220V bo chciałbym sprwdzic bo generalnie przekaznik nie ma tej zewnetrznej osłonki i jest niedośc ze mocno styrany to w dodatku na izolacji cewki widac jakas nieprzyjemna spalenizne zreszta w osttecznosci omomierzem pojade;-)pozdrawiam i dziekuje za wszelkie porady PS .prawdziwa zabawa zacznie sie przy regulacji jak miernik ruszy bo narazie jest kupa pierdół w nim zpsuta..niby ze pierdółki ale sami wiecie jaka pracochłonna jest regeneracja sprzetu a tymbardziej takiej perełki jak 507 tymbardziej ze sprzet juz pełnoletni prawie jak znany inż z pewnego starego polskiego serialu komedowego:-)

- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Jeśli jest jak się dobrać do przełącznika, to ja bym psiknął mu oleju w sprayu- powinno "ruszyć". Myślę, że ów podzespół jest na tyle skomplikowany, że nie warto go rozbierać, ani nawet wygrzebywać z miernika (masa kabli!) dopóki nie jest to ABSOLUTNIE konieczne.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
- Renegat...
- 75...99 postów