Zrobię to sam - 4 tranzystory
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
Re: Zrobię to sam - 4 tranzystory
Powrócę do początku postu. Kto co lubił słuchać na AM. Czy pamięta ktoś jeszcze Radiostację Harcerską? Nadawała ona na falach krótkich w paśmie amatorskim najnowsze światowe przeboje. Było to oczywiście nielegalne. Amatorskim radiostacjom nie wolno było nadawać muzyki, chyba w ograniczonym czasie, np dla sprawdzenia modulacji. Długo pracowali w eterze. Władze przymykały na nich swoje oko opatrznościowe.
Woitek
-
- 3125...6249 postów
Jak nie jak tak. W każdą niedzielę o godz.10 lista przebojów RH. Co to była za "jakość", pomimo że w prostej linii miałem 2km od radiostacji to i tak musiałem dwa razy (powtórka) wysłuchać żeby raz zrozumieć, pipipitatatpipip itd. Czy nadawała legalnie? A kogo to obchodziło? Była to stacja państwowa a wszystko co państwowe było legalne.
-
- 500...624 posty
Czy dobrze pamiętam, że Rozgłośnia Harcerska nadawała gry na Atari?
-
- 3125...6249 postów
Chyba że pod koniec swojej działalności. W latach jej świetności dopiero przymierzano sie do wyprawy na księżyc a komu śniło się Atari?
-
- moderator
Stan wody rzeki Odry układał się w strefie wody średniej, tylko lokalnie w górnym biegu w strefie wody wysokiej, i wynosił:TELEWIZOREK52 pisze:Ciekawy jestem komu i jakie audycje kojarzą się z PR1 PR? Oczywiście nie chodzi o audycje sprzed roku tylko sporo dawniejsze.
W Raciborzu-Miedoni 205 przybyło 10...
Ale to chyba nadal leci ? Oczywiście kojarzę też Jeziorzany, Z pamiętnika młodej lekarki, i kronikę sportową.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Młoda lekarka to Ewa Szumańska a pacjentem był Jan Kaczmarek.
PoKićkało się koledze, Zecz się działa w audycji "60 minut na godzinę" w programie 3PR
PoKićkało się koledze, Zecz się działa w audycji "60 minut na godzinę" w programie 3PR
-
- moderator
Daje głowę, że musiało być to retransmitowane na PR1. Zodiak w kuchni nie odbierał innej audycji niż 225kHz.ankowalik pisze:Młoda lekarka to Ewa Szumańska a pacjentem był Jan Kaczmarek.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
-
- 6250...9374 posty
Też pamiętam "młoda lekarkę" z PR1 - jako jedną z pozycji emitowanej w niedzielne przedpołudnie audycji satyrycznej ZSYP
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 125...249 postów
A zapomnieliście o rodzince Matysiaków? I o słuchowiskach w niedzielne popołudnie o 15-tej. Fajne bajki były.
Oraz "Muzyka i Aktualności" bodajże o 17?

-
- 100...124 posty
Ja pamiętam na I PR program wokalno-muzyczny o zabarwieniu quasi kabaretowym i potocznej nazwie "Jedynka dla kretynka". W drugiej połowie lat 70-tych zeszłego wieku to szło, młodym człowiekiem wówczas byłem, ale ten program nawet u bardzo młodych słuchaczy wzbudzał szczery śmiech. Okraszone najnowszymi zachodnimi przebojami pogadanki aktywu radiowo-żornalisycznego na temat upadającego, gnijącego i zdegenerowanego zachodu versus kwitnące demoludy. Zwyczajowo zagajał aktyw z grubej marksistowsko-leninowskiej ruły np. informując, że "właściwe dla systemu kapitalistycznego sprzeczności powodują walkę klasy robotniczej w USA o prawo do .....,, natomiast w krajach socjalistycznych tej sprzeczności nie ma i dlatego też klasa robotnicza nie walczy o ... ". I tak dalej i w ten deseń po czym następował demaskujący upadek kapitalizmu kawałek zespołu np. Smokie. I na ten kawałek i inne oczekiwała okoliczna ludność czyniąc program "Tu jedynka, wita Was jedynka" jednym z najchętniej słuchanych na fali Warszawa I.
-
- 3125...6249 postów
A kto pamięta " Fala56" nadawane w niedzielę rano? A w tygodniu o 6 rano "gimnastyka poranna" następnie 7:45 "Błękitna sztafeta" i PCK poszukuje - Jan Kowalski ur...........
Jak przez mgłę, ale owszem pamiętamTELEWIZOREK52 pisze:A kto pamięta " Fala56" nadawane w niedzielę rano? A w tygodniu o 6 rano "gimnastyka poranna" następnie 7:45 "Błękitna sztafeta" i PCK poszukuje - Jan Kowalski ur...........

A młoda lekarka się przeniosła z trójki od Markuszewskiego do jedynki Wolskiego.
Salut
andre
-
- 100...124 posty
A ja na swojej starej Adze wyczekiwałem kolejnych komunikatów z:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Marek SP1CBP
-
- 3125...6249 postów
Fajny film wczoraj widziałem - a momenty byli? No masz.........................ankowalik pisze: młoda lekarka się przeniosła z trójki od Markuszewskiego do jedynki Wolskiego.
Salut
Lekarka, Fajny film, kolega kierownik, lata 70-te, godz 13:20 i oczywiście PR3 ( w Wawie) to były programy!
-
- 125...249 postów
Zenek pisze:A zapomnieliście o rodzince Matysiaków? I o słuchowiskach w niedzielne popołudnie o 15-tej. Fajne bajki były.Oraz "Muzyka i Aktualności" bodajże o 17?
Oczywiście pamiętam. W niedziele o 14.30 "W Jezioranach" potem o 15.00 Koncert Życzeń. Z innych audycji PR I pamiętam Gimnastykę Poranną, Sygnały Dnia i Lato Z Radiem, którego słuchałem nawet w wojsku podczas przeglądu samolotu na radiokompasie ARK. PR III najbardziej kojarzy się z "60 Minut Na Godzinę" z dyrekcją cyrku w budowie, trzema rycerzami i z moją najbardziej ulubioną piosenką tego kabaretu, "Pero pero bilans musi wyjść na zero..." .Niestety w pewnym okresie audycja ta kolidowała z Radiowym Biuletynem Informacyjnym nadawanym przez SP5PZK którego też lubiałem słuchać.