Projekt wzmacniacza ECC83 + 6V6 SE

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Thomas von'Zig
125...249 postów
125...249 postów

Re: Projekt wzmacniacza ECC83 + 6V6 SE

Post autor: Thomas von'Zig »

Tomek Janiszewski - obawiam się, że przeceniasz moje umiejętności - lepiej nie potrafię tego wykombinować, a wybór lampy 6V6 padł również ze względu na urodę :-). Jakoś za ruskimi nie przepadam, kwestia gustu.
Co do stabilizatora na MOSFECIE - staram się zrobić maksymalnie kompaktową obudowę i całość zmieścić na jednej płytce. Obudowa to zaledwie 200x270x45mm. Rozwiązanie to spotkałem kilka razy, było chwalone, a na pokładzie jest tylko jeden duży kondensator. Dla mnie same zalety. Pozwól mi zrobić to w takim mało ortodoksyjnym wydaniu, a obiecuję, że następny będzie full lampa. Płytka w drodze - schodzi się z projektowaniem footprintów.
Ostatnio zmieniony wt, 7 lutego 2012, 15:41 przez Thomas von'Zig, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Proszę wyłącznie o dyskusje merytoryczne. Zaczepki i wzajemne dogryzanie sobie doprowadzi w końcu do zezłomowania wątku.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Thomas von'Zig
125...249 postów
125...249 postów

Szkoda byłoby!!! Mam zamiar zrobić i zaprezentować kompletny projekt... Płytkę wrzucę za kilka dni.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Thomas von'Zig pisze:Tomek Janiszewski - obawiam się, że przeceniasz moje umiejętności - lepiej nie potrafię tego wykombinować
Noooo, z cała pewnością uruchomienie wysokonapięciowego stabilizatora z elementem z definicji na wysokie napięcia wrażliwym (przynajmniej przyłożone nie tam gdzie trzeba) wymaga cokolwiek większych umiejętności niż sklecenie filtru RC i dobranie jednego rezystora.
a wybór lampy 6V6 padł również ze względu na urodę :-).
Uroda to istotnie rzecz gustu. W każdym razie urodzie lampy 6V6 w wykonaniu metalowym http://www.r-type.org/exhib/aaa0015.htm brakuje podstawowej i jedynej cechy której ten element zawdzięcza nazwę lampy: tak wykonana 6V6 nie świeci. :cry:
Co do stabilizatora na MOSFECIE - staram się zrobić maksymalnie kompaktową obudowę i całość zmieścić na jednej płytce. Obudowa to zaledwie 200x270x45mm. Rozwiązanie to spotkałem kilka razy, było chwalone, a na pokładzie jest tylko jeden duży kondensator. Dla mnie same zalety.
Tu możesz zapoznać się z konstrukcjami których małe wymiary obudowy były cechą podstawową. Szczególnie z lampami sowieckimi 6Π1Π nie powinno być problemu ze zmieszczeniem całości w obudowie znacznie przecież większej: to tylko jedna dodatkowa lampa.
viewtopic.php?f=8&t=13349&hilit=pcl86+nano
Thomas von'Zig
125...249 postów
125...249 postów

Tomek, Ty już nie bądź taki malkontent:-) To ma być ECC83 + 6V6 z aktywnym filtrem, a Ty wykręcasz kota ogonem i piszesz o 6P1P i 6N2P do tego z zasilaczem z filtrem opartym o duże pojemności i rezystancje... czyli coś zupełnie innego. Może zróbmy małe porównanie? Ty zrób swoją wersję, ja swoją i poddamy to pod ocenę forumowiczów? Przegrany stawia browra, OK?

Płytka się robi... nie ma lekko, schodzi się, cierpliwości...
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Thomas von'Zig pisze:Tomek, Ty już nie bądź taki malkontent:-) To ma być ECC83 + 6V6 z aktywnym filtrem, a Ty wykręcasz kota ogonem i piszesz o 6P1P i 6N2P
Potrafisz mi pokazać gdzie polecałem 6N2P? Nawet nie wiem czy takie lampy łatwo kupić. To już konsekwentniej było polecić w to miejsce 6N8S lub 6N9S, aby wszystko było w oktalu. 6P1P polecałem jako alternatywę, w postaci punktów dla wlutowania podstawki noval, aby łatwo można było przejść z 6V6 na 6P1P gdyby tych pierwszych zabrakło. EL90 (jeszcze jednej mutacji 6V6, tym razem heptalowej) nie proponowałem, spodziewając się kłopotów z jej nabyciem.
do tego z zasilaczem z filtrem opartym o duże pojemności i rezystancje... czyli coś zupełnie innego.
Powaga??? Taka pryncypialna jest różnica, czy te kilka-kilkanaście watów mocy wytraci się w jakimś egzotycznym MOSFETcie czy też w poczciwym drutowcu? Jakoś przed laty potrafiono budować wzmacniacze lampowe i bez MOSFETów, i bez bardzo wielkich rezystorów, i do tego jeszcze z elektrolitami na poziomie 47, z górą 100uF. I działały znakomicie!
Może zróbmy małe porównanie? Ty zrób swoją wersję, ja swoją i poddamy to pod ocenę forumowiczów? Przegrany stawia browra, OK?
Za browcem nie przepadam, zaś z przedszkola w postaci wzmacniaczy SE dawno już wyrosłem. Wystarczą mi te co mam w telewizorze i paru radiach, od Szarotki po jugosłowiańską Simfoniję. Z moim dziełem możesz powierzchownie zapoznać się w temacie viewtopic.php?f=18&t=14675&hilit=lamina ... p&start=15 a obecnie dojrzewa budowa wzmacniacza SRPP z lampami EL86 i transformatorami... TS18/6 w roli głośnikowych. Jak zatem widzisz - w zupełnie innych ligach gramy.
Thomas von'Zig
125...249 postów
125...249 postów

Masz rację, przesadziłem... Ale dzięki za ciekawe propozycje i dyskusję. Człowiek uczy się całe życie.

Pracuję nadal nad płytką, mam nadzieję, że to jakoś zadziała.
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: elektro_nowy »

Tomek Janiszewski pisze:W roli rezystora symetryzującego elegancko wygląda rezystor drutowy RDX (np. 100 omów 4W) wyposażony w dodatkową przesuwną obejmę zaciskową.
A ja mam takie pytanie: bywają schematy gdzie każda lampa mocy jest osobno symetryzowana np. w przypadku lamp 6S4S. Wtedy gdzie takie potencjometry symetryzujące najlepiej umieścić: w bloku zasilacza czy tuż przy każdej takiej lampie?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

elektro_nowy pisze:
Tomek Janiszewski pisze:W roli rezystora symetryzującego elegancko wygląda rezystor drutowy RDX (np. 100 omów 4W) wyposażony w dodatkową przesuwną obejmę zaciskową.
A ja mam takie pytanie: bywają schematy gdzie każda lampa mocy jest osobno symetryzowana np. w przypadku lamp 6S4S. Wtedy gdzie takie potencjometry symetryzujące najlepiej umieścić: w bloku zasilacza czy tuż przy każdej takiej lampie?
Dowolnie. Ale pamiętaj, że wtedy każda lampa musi mieć oddzielne uzwojenie żarzenia.
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: elektro_nowy »

No właśnie zapytałem bo widziałem gdzieś fotografię takiego wzmacniacza z lampami 2A3 i tam na chassis tuż przy lamach były duże, drutowe potencjometry, z takimi krótkimi ośkami do kręcenia śrubokrętem. Nie wiedziałem czy nie traktować tego jako audiofilski wybryk...
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

elektro_nowy pisze:No właśnie zapytałem bo widziałem gdzieś fotografię takiego wzmacniacza z lampami 2A3 i tam na chassis tuż przy lamach były duże, drutowe potencjometry, z takimi krótkimi ośkami do kręcenia śrubokrętem. Nie wiedziałem czy nie traktować tego jako audiofilski wybryk...
One mogą być zamontowane gdziekolwiek, gdzie pasuje, ich położenie nie jest krytyczne. Ale być muszą, i to właśnie niestety spore drutowe. Choć podejrzewam, że symetryzacja uzwojenia odczepem w środku też będzie wystarczająco dobra.
Thomas von'Zig
125...249 postów
125...249 postów

Jakby co projekt nie umarł :-) Nawał pracy zawodowej nie pozwala mi na poświęcenie zbyt wiele czasu, ale płytka jest prawie gotowa. Wymiary 19cmx10cm. Ścieżki:

masa - 3mm
żarzenie - 2mm
pozostałe - 1mm

Generalnie stwierdziłem, że wyprowadzenia nie muszą być na krawędziach płytki, pozwala to uprościć projekt. Zrezygnowałem z rezystorów symetryzujących żarzenie, będzie trafo z Uż 2x3,15V. Tranzystor będzie powieszony na radiatorze SK104-25 i nie wiem, czy dobrze wykombinowałem, ale lampy miały wyjść od strony druku. Czy ktoś doświadczony mógłby to zweryfikować czy dobrze zaprojektowałem podstawki? Przydałby mi się też jakiś feedback czy masa jest dobrze poprowadzona, czy ścieżki nie za cienkie, itp, itd.

Płytkę proszę potraktować jako mocno wstępną propozycję, choć lampy raczej pozostaną na tej pozycji.

TGL,TGP - wyprowadzenie na uzwojenie pierwotne transformatorów głośnikowych
InL,InR - wejście sygnału ze źródła
GL,GP - pętla UZS pobrana z uzwojenia wtórnego trafa głośnikowego
AC - zasilanie z trafa sieciowego
Z2 - żarzenie (2x3,15V)

Zapraszam do narzekania, wytykania błędów i ewentualnego wsparcia w projektowaniu.

P.S.
Znalezione błędy i zmiany do wersji 2:
- krzyżują się ścieżki pod 1CL - błąd
- za małe pady lutownicze
- usunąłem ZW2
- wydzieliłem masę od złącza ZW2 (żarzenie)
- oddaliłem rezystor R11 od C7
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Thomas von'Zig
125...249 postów
125...249 postów

Nie mam możliwości edytowania ostatniego postu... Załączam ostateczną wersję płytki :-)

Masa - 4mm
Żarzenie 2mm
Pozostałe 1,5mm

Pady elementów dyskretnych zwiększone do 2,3mm, zopytmalizowane ustawienie elementów pod kątem długości ścieżek i nagrzewania się rezystorów. Liczę na zweryfikowanie płytki. Czy zwora ZW1 nie będzie miała wpływu na "brum"? Lepiej prowadzić zasilanie Uż ścieżkami czy skrętką?

1. Co do InL i GL ustawienie gniazd podyktowane jest pewnym patentem dotyczącym lutowania przewodów - dysponuję dobrej klasy przewodem ekranowanym (teflonowy srebrzony przewód konentryczny) i mam swój sposób na montaż tego przewodu.
2. Rezystory, które wydzielają jakieś ciepło starałem się odsunąć od kondensatorów elektrolitycznych, żeby podgrzewanie ich nie doprowadzało do wysychania.
3. Masa ma swój punkt wspólny i rozprowadzona jest do poszczególnych bloków możliwie szeroką ścieżką.

Czy coś jeszcze należy uwzględnić?
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Byłoby łatwiej ocenić projekt gdybyś pokazał rysunek złożeniowy płytki, na którym są jednocześnie pokazane elementy i ścieżki. W obecnej formie jest to mocno utrudnione.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Thomas von'Zig
125...249 postów
125...249 postów

OK - daje w kolorze i czarno-białe. Oba są mało czytelne :-)