TV Lazuryt - jak podłączyć współczesną antenę?

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów

Re: TV Lazuryt - jak podłączyć współczesną antenę?

Post autor: riversedge_pl »

TELEWIZOREK52 pisze:Czy naprawdę żeby naprawić jeden telewizor potrzebne są dwa?? A od czego są schematy? Podawaj konkretnie np. R120, C150 itd. Będzie łatwiej nam Ci pomóc.
Tak, dla laika jest to łatwiejsze, niż domyślanie się, czy schemat faktycznie pasuje do rzeczywistości. Z chęcią bym podał konkretną nazwę elementu, ale to jest element "wiszący". Jakby był na płytce, to bym od razu znał jego nazwę. Tak ze schematu rozkminiłem, że to chyba jest C411, ale ma inny voltaż, niż na schemacie. Jak coś robić, to solidnie. A po drugi kondensator, który mam wymienić, mam zamiar jechać jutro do sklepu.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

A czemu się tak uczepiłeś tych kondensatorów? Najpierw sprawdź, te styrofleksy rzadko padały. Napięcie pracy kondensatora zawsze możesz dać wyższe, nigdy niższe. Widoczny na zdjęciu czerwony rurkowy kondensator na 99% sprawny, tylko go przylutuj, nie wiesz gdzie? przecież to widać gołym okiem, weź pędzelek i odkurz łączówkę a zobaczysz.Z tego co widać masz problem z liniowością pionową a Ty szukasz gdzie? To jest prosty telewizor, schemat, pęseta do ręki i po druciku wszystko znajdziesz. Dokończ podstawowe uszkodzenie a potem baw się dobieranie kondensatorków. Tylko myśl, wtedy coś zdziałasz. Powodzenia.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Oj, kolego Telewizorek, srogi z Ciebie nauczyciel ale masz rację.
Kolega na początku chciał tylko podłączyć antenę. Nie wiedział pewnie co Go czeka.
Ale trochę cierpliwości - podciągnie się.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

gustaw353 pisze:Oj, kolego Telewizorek, srogi z Ciebie nauczyciel ale masz racj
Kurczę, coś w tym musi być. To samo mówią moje dzieci i wnuczki. A ja zawsze staram się być łagodny jak baranek. Może patrząc z boku jestem tak źle oceniany.
Kol. Riverserde, nie bój się, nie jestem taki srogi.
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów

Po wymianie kondensatora, obraz bez zmian, na górze się rozciąga, na dole zwęża, jak na zdjęciu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: disaster »

Posprawdzaj kondensatory w okolicach lampy PCL 85 a w dalszej kolejności EAA91. Zobacz czy nic tam nie jest odlutowane, czy wszystko trzyma się jak należy.
Miałem podobny problem z Lotosem Tesli.
viewtopic.php?f=16&t=18485#p199714
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Kolego ! Błagam! Pisz konkretniej, który kondensator? Nawet jak nie masz oznaczenia to pisz np. przylutowny między 5 nóżką Pxx a masą. Kondensatorów jak i innych elementów jest wiele. Po co mamy się domyślać o który Ci chodzi. Ułatwi to nam wszystkim diagnozę. DOMYŚLAM SIĘ że wymieniłeś C440-100uF w katodzie pentody PCL85 (8 nóżka). Z tego co widzę to należałoby teraz peerkami wyregulować geometrię. Zawija Ci górę, ustaw wysokość i liniowość. Odpowiednio R211 oraz R214 i R216. Dodatkowo sprawdź czy reguluje Ci stabilizacja w/n - R240. Przy regulacji (R240) obraz powinien się rozszerzać i zwężać po bokach.
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów

TELEWIZOREK52 pisze:Kolego ! Błagam! Pisz konkretniej, który kondensator?
Pisałem, pisałem wyraźnie, że tego kondensatora nie potrafiłem zlokalizować na schemacie, szczególnie, że nie wszystkich elementów oznaczenia idealnie widać (a nikt nie chciał mi w tym pomóc), ale masz rację. To C440 100 mikrofaradów/50v, który oryginalnie był przyklejony po lewej stronie do chassis. Bo ten mi radzono wymieniać, kilkanaście postów wcześniej. Nie wiem, czy widziałeś poprzednie zdjęcie, w zasadzie wymiana kondensatora nic nie zmieniła, obraz dalej jest zniekształcony.

Przy regulacji R240 obraz się rozszerza i zwęża, ale nie w jakiś sposób obszerny.

Regulacja R211 i R214, szczególnie R211 powoduje znaczące rozciąganie obrazu w górę i dół, jednakże nie redukuje to ani na chwilę górnego rozciągnięcia, gdzie widać paski, ani dolnej przerwy, rozciągam jedynie zniekształcony obraz. Być może jest tak, jak pisze disaster - winę ponosi całkiem inny kondziołek. R216 nie widzę na płycie głównej jako PR'ka, jest za to R218 i R210.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Jak nie ma poprawy jak jest ( po wymianie 100uF). R211 jest to regulacja amplitudy V i jak piszesz to działa. Pozostaje Ci liniowość.W tej chwili tak z pamięci nie mogę Ci powiedzieć które to są PR od liniowości, spróbuj delikatnie wszystkimi wokół PCL85, nic nie zepsujesz. Dobrze by było gdybyś jeszcze podstawił drugą PCL85. Nie wiem jakie na tej płytce masz kondensatory (tym razem to ja ogólnie) zwróć uwagę na tzw. kartoflaki, takie wałeczki w papierze po bokach zalane kremowym mazidłem. Jeżeli dysponujesz nowymi - wywalaj jak leci. W każdym razie masz mały ale postęp.
(
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów

Powracam do tematu po dłuższej przerwie, oczywiście z optymistycznymi informacjami. Sporo czasu minęło, zanim telewizor trafił w fachowe ręce (słusznie, jak się potem okazało, podjąłem decyzję o przekazaniu sprzętu do fachowca, bo sam bym się narzeźbił niesamowicie z moim poziomem wiedzy). Najpierw był w jednym serwisie, gdzie bodajże właśnie PCL 85 podmieniono, ale nic tym nie udało się osiągnąć. W końcu po 1,5 miesiącu czekania (zamówienie lampy trwało długo), odebrałem z powrotem Lazuryta i troszkę postał, zanim nie dostarczyłem go do Łobza. Tam również z miesiąc minął, zanim go odebrałem, ale pan mi go naprawił, razem z drugim lampowcem - Ametystem 102. W przypadku Lazuryta wymieniona została lampa PL 36 oraz aż 11 elementów RC (kondensatory, warystory bodajże i rezystory). Wymienione części dostałem na pamiątkę i faktycznie, przykładowo w przypadku jednego kondensatora, był on po prostu rozwalony, ale od strony pcb, co nie było widoczne na pierwszy rzut oka.

Otrzymałem również adnotację, że ogólny stan techniczny Lazuryta jest słaby, ponieważ jest to bardzo stary model (w końcu to rocznik 67 :). Niemniej telewizor działa. Załączam fotkę niezbyt udaną, ale dokumentującą działanie TV po naprawie. Na fotce uwieczniona rozmowa panów w studio podczas niedoszłego meczu z Anglikami :).

Wykonywałem już też test z modulatorem i dekoderem DVB-T. Smiga bez zarzutu. :)

W tzw. międzyczasie przybyły mi kolejne 3 TV Lampowe, w tym Agat z 65 roku. Wszystkie niestety wymagają interwencji fachowca.

Natomiast naprawiony drugi lampowiec Ametyst 102 również spisuje się bez zarzutu, aczkolwiek PL 504 charakteryzuje się niestabilną pracą (czasami coś tam poskacze obraz, ale zaskakuje potem i jest spoko).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

riversedge_pl pisze:tomiast naprawiony drugi lampowiec Ametyst 102 również spisuje się bez zarzutu, aczkolwiek PL 504 charakteryzuje się niestabilną pracą (czasami coś tam poskacze obraz, ale zaskakuje potem i jest spoko).
A co ma PL504 do skakania obrazu? Szukaj raczej w odchylaniu pionowym. Zakładam że masz dobrą antenę.
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów

Antenę podłączam przez symetryzator. Przy odpalaniu czasami trochę obraz skacze, ale po chwili zaskakuje, potem pracuje bez zmian. W wolnej chwili mogę nagrać filmik. Mi to skakanie zbytnio nie przeszkadza. Ważne, że sprzęt naprawiony. Kolejne lampowce czekają w kolejce na naprawę :).