[Poznań] Spotkanie około noworoczne

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: [Poznań] Spotkanie około noworoczne

Post autor: megabit »

Ciekawe uczucie móc w końcu przypisać twarz do kilkuliterowych nicków :D Rzeczywiście wśród lampek dominowały diody i bynajmniej nie te próżniowe, a temat latarek jest faktycznie bardzo ciekawy.
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: rufio »

Więc jednak się udało. Szkoda, że nie dałem rady ale rodzinka mi grypę złapała i tylko ja się jeszcze bronię.

Cóż skoro raz się udało to może uda się jeszcze. :D
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Ciekawi mnie co jest do programowania w latarce LED?
_
traxman

Post autor: traxman »

Przetwornica PWM, układ oszczędzania baterii i kompensacja termiczna złącza LED'a.
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Witam
fugasi pisze:Ciekawi mnie co jest do programowania w latarce LED?
Jak wspomniał traxman. Podstawa to zmiana trybów (jasności/prądu przez PWM),mogą też być różnego rodzaju mrugacze, nadawanie SOS....
Moje rozwiązanie opiera się 3 układy AMC7135 (scalone źródła prądowe 350mA o spadku napięcia pomiarowego 0,12V), aby nie ciąć 1A PWMem na niskich jasnościach, jeden kanał steruje 350mA, drugi 700mA. Ponadto LED przy niższych prądach mają większą sprawność. Ze względu na to, że zasilamy latarki ogniwami LI-Ion 18650, więc potrzebna jest ochrona akumulatora przed nadmiernym rozładowaniem (automatyczne zmniejszenie jasności/prądu przy spadku napięcia, aby możliwie najdłużej "pociągnąć"), Zmiana trybów w górę i w dół... a wszystko przyciskiem zasilania :D procek musi wykrywać odpowiednie przerwy w zasilaniu oraz ich ilość w określonym czasie.
Koledzy męczący większe prądy (od 1,5A dla XP-G, poprzez 3A dla XM-L do 9A dla Luminusa SST-90, oraz konstrukcje wieloledowe) stosują zabezpieczenia termiczne. A od jakiegoś czasu kolega pracuje nad pomiarem temperatury struktury na podstawie Vf (napięcie przewodzenia LED) przy zadanym prądzie pomiarowym, a poziom jasności definiowany osobno dla każdego trybu, to dla niego normalka. Ale ten facet to ma "łeb 6x9"....
A na spotkaniu, koledzy mieli możliwość pobawić się latarką, która do rozpoznania "intencji" użytkownika, używa akcelerometr scalony i miernik pola magnetycznego ziemi (Mag-Lite XL100)

Pozdrawiam

PS: Po więcej info zapraszam na stronę http://www.swiatelka.pl
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?