Na E-bay w dowolnych ilosciach. Po 15$ za 8 szt plus transport (12$). Bezposrednio pewnie znacznie taniej.Piotr pisze:
Gdyby jeszcze podstawki do PFL200 były łatwo dostępne to dopiero bym zaszalał
Wzmacniacz na tanich lampach.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Re: Wzmacniacz na tanich lampach.
Mietek
-
- 625...1249 postów
Chyba mam gdzieś spory worek tych podstawek, NOSPiotr pisze:
Gdyby jeszcze podstawki do PFL200 były łatwo dostępne to dopiero bym zaszalał

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- 9375...12499 postów
Piotr pisze:Moja wersja mimo wszystko będzie klasycznie przeciwsobna z normalnym TG i bez scalaków, ale wcześniej PL500
Czekam z niecierpliwością

Płytka skończona, rozmiar 5400x2800mils, po wyłączeniu skalowania gotowa do wydruku (chyba).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Mniej więcej tak by to wyglądało. Niestety zniekształcenia takiego wynalazku będą spore.
Oczywiście na razie to tylko rysunek, nie testowany, do poprawek.
Oczywiście na razie to tylko rysunek, nie testowany, do poprawek.
Dzisiaj znalazłem chwilkę na wygrzebanie leżącego w piwnicy BIS'a101, a raczej nielicznych szczątków jakie z niego zostały.
Chciałbym zrobić wykorzystując obudowę i transformator sieciowy w miarę przyzwoity i tani wzmacniacz ok.2x15-20W. Jako, że lamp w nim nie było to nie jestem uwiązany do ich typu i zastosuję 6P3S. Jako driver pójdzie płytka zaprojektowana wcześniej dla ECF82 (zmieniona ze względu na mechanikę wzmacniacza). Po rozkręceniu obudowy, okazuje się, że jest symetryczna, więc podziurawiony tył przez poprzednio zamontowane gniazda wylądował teraz z przodu, otwory i tak zasłoni płyta czołowa, a tym sposobem tył jest czysty i będzie w nim można powiercić dziury pod 2xRCA, cztery gniazda laboratoryjne oraz zespolone gniazdo sieciowe.
Pierwsze przymiarki: Planuje takie rozmieszczenie elementów. Lampy tam gdzie są, po prawej ich stronie dwa transformatory głośnikowe i obok sieciowy, z tyłu za lampami płytka drivera, za transformatorem sieciowym zasilacz DC, może wykorzystam też zdemontowany dławik, przynajmniej do filtrowania napięć drugiej siatki i zasilającego driver.
Chciałbym zrobić wykorzystując obudowę i transformator sieciowy w miarę przyzwoity i tani wzmacniacz ok.2x15-20W. Jako, że lamp w nim nie było to nie jestem uwiązany do ich typu i zastosuję 6P3S. Jako driver pójdzie płytka zaprojektowana wcześniej dla ECF82 (zmieniona ze względu na mechanikę wzmacniacza). Po rozkręceniu obudowy, okazuje się, że jest symetryczna, więc podziurawiony tył przez poprzednio zamontowane gniazda wylądował teraz z przodu, otwory i tak zasłoni płyta czołowa, a tym sposobem tył jest czysty i będzie w nim można powiercić dziury pod 2xRCA, cztery gniazda laboratoryjne oraz zespolone gniazdo sieciowe.
Pierwsze przymiarki: Planuje takie rozmieszczenie elementów. Lampy tam gdzie są, po prawej ich stronie dwa transformatory głośnikowe i obok sieciowy, z tyłu za lampami płytka drivera, za transformatorem sieciowym zasilacz DC, może wykorzystam też zdemontowany dławik, przynajmniej do filtrowania napięć drugiej siatki i zasilającego driver.
-
- 6250...9374 posty
Zapowiada się ciekawie. Mam nadzieję, że z przodu bedzie okienko przez które można będzie podziwiać lampy podczas pracy 

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Udało mi się dzisiaj poskładać płytkę drivera wg schematu Piotra, jutro może podłączę pod prąd...
Czy może Ktoś jeszcze będzie ją testował?Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
ECF82 lubi sobie popiszczeć, kiedy korzysta się z obydwu systemów. Radzę uważać 
Co ciekawe, w w.cz. nie robi problemów.

Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 

-
- 625...1249 postów
Testowałem ją kiedyś jako przedwzmacniacz do diabełków, nie miałem żadnych problemów (najpierw pentoda, potem trioda).futrzaczek2 pisze:ECF82 lubi sobie popiszczeć, kiedy korzysta się z obydwu systemów. Radzę uważać
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Sprawdziłem dzisiaj płytkę z otwartą pętlą USZ. Było by dobrze przy wysokich poziomach, pasmo 5Hz-160kHz Thd<1% Uwy=25Vpp, Uwe=0.3Vpp, ale dla małych sygnałów wzmacniacz się wzbudza. Oscylacje 200kHz, amplituda ok.50mVpp. Nie wzbudza się jednak przy zwartym wejściu. Oba kanały generują zbliżoną częstotliwość, ekranowanie nic nie daje. 6GH8 zachowuje się podobnie, układ można ustabilizować lutując pomiędzy anodę triody, a jej siatkę kondensator 47pF (nie mam mniejszego na 400V), powoduje to jednak spore rozjechanie się i amplitud i faz odwracacza.
-
- moderator
Próbowałeś zwiększać rezystory szeregowe w siatkach?
Po prawie rocznej przerwie układ został odgrzebany za sprawą EL36 od forumowego Kolegi. Jako, że z oryginalnym schematem nie potrafiłem dojść do ładu stosując prze-najróżniejsze metody gaszenia oscylacji, poszukałem w sieci rozwiązań opartych o ECF82. Coś tam znalazłem, sprawdziłem, pozmieniałem i ostatecznie schemat wygląda tak:
Jutro postaram się dorobić końcówkę, bo chodzi mi po głowie EL36PP w wersji monoblok.
zmiany są drobne, kilka elementów ma inne wartości, głównie w obwodzie polaryzacji G2, który był chyba winowajcą wzbudzeń, sprawdziłem też wpływ kondensatora G2, w zależności od podłączenia (masa/katoda pentody), zmian nie stwierdziłem. W obwodzie G2 jest tymczasowo potencjometr, bo nie mam jeszcze finalnego zasilania (brakuje 30V), więc jeszcze korekty będą się odbywały, rozważam też możliwość stabilizacji Ug2 o ile znajdzie się dioda z podobnym napięciem, jak ostateczne G2. Układ daje na wyjściu obciążonym 300Kx2 przebieg symetryczny o Vpp=80V, co powinno wystarczyć dla EL36 i sprzężenia zwrotnego. Wartości elementów dobrane są eksperymentalnie, bo nie posiadam charakterystyk dla różnych Ug2.Jutro postaram się dorobić końcówkę, bo chodzi mi po głowie EL36PP w wersji monoblok.
Kontynuując zapomniany wątek, trochę popracowałem:
Nie mam jeszcze opracowanych zasilaczy, ale efekty tego chaosu są następujące, Ua=270V, Ug1=-30V, Ug2=160V lepiej z zasilaczy nie dam rady, urządzenie dało na wyjściu 25W, przy THD+N<2% i paśmie 30Hz-20kHz, (ale to nie jest szczyt jego możliwości, a kres mojego zasilacza) efekty po opracowaniu porządnego zasilacza nie powinny być gorsze. Planuję do zasilania anodowego 310V, zwykła filtracja po prostowaniu pełnookresowym, myślę że do monobloku 220uF wystarczy (i tak tylko takie mam), napięcie Ug2, planuje stabilizować w oparciu o IRF740 i zenerki 3x51V, może jeszcze jakiś rezystor redukcyjny na wejściu, zastanawiam się czy nie brać z tego zasilacza także Ug2 dla ECF (60-80V), do tego jeszcze potrzebny jest zasilacz -Ug1=-25/-35V. Jutro może dam radę coś zmajstrować.Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Wydaje mi się, że dobrze by było spróbować zenera w g2 lampy wejściowej.