Taka karta to marzenie. Zastanawiam się jaką wybrać kartę do swojego komputera, która będzie się nadawała do słuchania muzyki, i pomiarów, bo na razie mam starego SB Audigy... E-MU nie wchodzi w grę ze względu na zaporową dla mnie cenę.. 1100zł dałem za kartę graficzną, ale za dźwiękową nie jestem w stanie dać więcej niż 500-600.. Czy możecie coś polecić ?E-MU 1616m
Pomiary wzmacniaczy za pomocą PC-ta
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Re: Pomiary wzmacniaczy za pomocą PC-ta
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Zewnetrzny SB Stereo na USB kosztował ponad 100PLN, ma nawet złocone gniazdka, wejście i wyjście SPDIF na światłowodzie i wzmacniacz słuchawkowy - używam z laptopem i jestem zadowolony. Oprócz jego można kabel USB dać nieco dłuższy i wygodnie używać podczas pomiarów.
-
- 500...624 posty
E mu 0202 - cena ok. 400zł
E mu 0404PCI- cena ok 400zł
E mu 0404USB - cena ok. 800zł
Audigy 2 Music, z próbkowaniem 24bit/192KHz też jak najbardziej sie nadaje.
Nie wiem jaką teraz ma cene na Allegro.
Pozostała większość współczesnych kart, ma próbkowanie 24bity/96KHz.
Można również używać je do pomiarów, jednak pasmo przenoszenia będzie ograniczone do ok 48KHz.
Zależnie od klasy cenowej, różny także jest odstęp od zakłóceń.
Jednak mierzyć można prawie wszystkim, nawet SB Live
E mu 0404PCI- cena ok 400zł
E mu 0404USB - cena ok. 800zł
Audigy 2 Music, z próbkowaniem 24bit/192KHz też jak najbardziej sie nadaje.
Nie wiem jaką teraz ma cene na Allegro.
Pozostała większość współczesnych kart, ma próbkowanie 24bity/96KHz.
Można również używać je do pomiarów, jednak pasmo przenoszenia będzie ograniczone do ok 48KHz.
Zależnie od klasy cenowej, różny także jest odstęp od zakłóceń.
Jednak mierzyć można prawie wszystkim, nawet SB Live

Porobiłem pomiary VA 8.14, mojej karty (starsza wersja niż ta z linku podanego przez Romka, bo najnowsza mi nie działa), w drugim obrazku szumy karty zewnętrznej przy 44.1kHz/16bit (a może lepiej tylko VA nie obsługuje) i w pierwszym pomiary 1kHz Hamegów odpowiednio 8037(stary jak świat niestety już nie produkowany
nie wiadomo dlaczego - ma bardzo niskie zniekształcenia) i współczesnego badziewia 8030-6.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 500...624 posty
Noo, Traxman, nareszcie.
Jak oceniasz Visual Analyser?
Jak oceniasz Visual Analyser?
Fajny, ja potrzebuję tylko analizatora widma, reszta pomiarów będzie w dalszym ciągu robiona klasycznie, nie wiem czy zauważyłeś nowy założony wątek o pomiarach starego sprzętu, będę sukcesywnie wrzucał wyniki wpadających mi w łapki sprzętów. Co do programu to z niewiadomych przyczyn nie działa mi próbkowanie wyższe niż 44.1kHz, ale dobre i to oraz rozdzielczość większa niż 16bit - po wybraniu opcji program robi plecy.
Warto by dorobić jakiś tłumik/wzmacniacz do karty muzycznej, inaczej zakres prac jest mocno ograniczony.
Warto by dorobić jakiś tłumik/wzmacniacz do karty muzycznej, inaczej zakres prac jest mocno ograniczony.
-
- 500...624 posty
Mam wersję VA – 2009HR, wydaje mi się, że jest trochę niedoróbek. A to plansza generatora zginie, mimo, że ma zaznaczone „stay on top”, albo to samo z woltomierzem, nie zapisuje części ustawień w pliku konfiguracyjnym, a potem przy każdym następnym starcie, trzeba na nowo ustawiać itp. W sumie drobiazgi, ale upierdliwe.
Poza tym, uważam, że na wykresach jest znacznie więcej szumów ( śmieci) niż było w programie Spektra. Nie wiadomo, czy jest to wynikiem większej dokładności stosowanych algorytmów FFT, czy odwrotnie. W sumie trzeba np. przy pomiarze pasma, stosować większy wsp. uśredniania by wykres był gładki. Na stronie piszą też, że nie ma ograniczeń co do szybkości próbkowania, a w menu programu jest tylko 44,1KHz max. Brak też modułu do pomiaru ZRLC. Wydruki spektrum są zbyt rozciągnięte w pionie. Bardzo wygodny za to jest moduł oscyloskopu- widać czy sygnał z karty ma już zniekształcenia ( przy Spektra, muszę używać zewnętrzny oscyloskop) i moduł woltomierza, podobno z TRMS. Bardzo wygodne są suwaki do regulacji poziomu sygnału z karty, na planszy głównej, nie trzeba uruchamiać mixera Windows.
Wyniki bardzo zbliżone do Spectry
Fajny program, lecz powinni wyczyścić usterki. I najważniejsze, darmowy
PS.
Tak widziałem Twój nowy wątek, popieram.
Tłumik na wejściu pomiarowym karty ( po badanym wzmacniaczu), musi być.
Z tego względu, że moce mierzonych wzmacniaczy są bardzo różne, ja używam potencjometru. Poziom mocy, przy jakim robię pomiary, ustawiam na zewnetrznym sprzęcie.Wzmacniacz sygnału z karty, owszem, ale już rzadziej się przyda.
Oczywiście, mnie też służy głównie do robienia rozkładu harmonicznych. Jednak pomiar pasma ( przy dobrej karcie),jednym kliknięciem, to naprawdę wygoda. Oszczędność wielu godzin żmudnych pomiarów Jedynie krańce pasma, wolę sprawdzić „na piechotę”
Idealnie za to mierzy się pasma regulowanych filtrów i korektorów ( barwa dźwięku)
Na piechotę, praktycznie nie do zrobienia, zbyt czasochłonne.
Pozdrawiam.
Poza tym, uważam, że na wykresach jest znacznie więcej szumów ( śmieci) niż było w programie Spektra. Nie wiadomo, czy jest to wynikiem większej dokładności stosowanych algorytmów FFT, czy odwrotnie. W sumie trzeba np. przy pomiarze pasma, stosować większy wsp. uśredniania by wykres był gładki. Na stronie piszą też, że nie ma ograniczeń co do szybkości próbkowania, a w menu programu jest tylko 44,1KHz max. Brak też modułu do pomiaru ZRLC. Wydruki spektrum są zbyt rozciągnięte w pionie. Bardzo wygodny za to jest moduł oscyloskopu- widać czy sygnał z karty ma już zniekształcenia ( przy Spektra, muszę używać zewnętrzny oscyloskop) i moduł woltomierza, podobno z TRMS. Bardzo wygodne są suwaki do regulacji poziomu sygnału z karty, na planszy głównej, nie trzeba uruchamiać mixera Windows.
Wyniki bardzo zbliżone do Spectry
Fajny program, lecz powinni wyczyścić usterki. I najważniejsze, darmowy

PS.
Tak widziałem Twój nowy wątek, popieram.
Tłumik na wejściu pomiarowym karty ( po badanym wzmacniaczu), musi być.
Z tego względu, że moce mierzonych wzmacniaczy są bardzo różne, ja używam potencjometru. Poziom mocy, przy jakim robię pomiary, ustawiam na zewnetrznym sprzęcie.Wzmacniacz sygnału z karty, owszem, ale już rzadziej się przyda.
Oczywiście, mnie też służy głównie do robienia rozkładu harmonicznych. Jednak pomiar pasma ( przy dobrej karcie),jednym kliknięciem, to naprawdę wygoda. Oszczędność wielu godzin żmudnych pomiarów Jedynie krańce pasma, wolę sprawdzić „na piechotę”
Idealnie za to mierzy się pasma regulowanych filtrów i korektorów ( barwa dźwięku)
Na piechotę, praktycznie nie do zrobienia, zbyt czasochłonne.
Pozdrawiam.
-
- 250...374 postów
Świetny wątek, mam nadzieję że bedzie się rozwijał jako miejsce do dzielenia się doświadczeniami z zastosowaniem PC-ta do pomiarów. W końcu to forum słynie z "inżynierskiego"
podejścia do audio w przeciwieństwie do innego znanego forum audio...
Może moderatorzy "przykleiliby" ten wątek na stałe na początek działu.
Sam przymierzałem sie do zakupu http://www.trueaudio.com/index.htm . Możliwości pomiarowe wersji Level4 są bardzo duże a cena 100$ nie wydaje się wygórowana. Jednak po "odkryciu" darmowego, włoskiego VA na razie pobawię się nim i porównam. Wstepnie to TrueRTA wydaje sie bardziej dopracowany, VA ma dużo wersji widac że jeszcze nad nim pracują. Dziwne że nowsze wersję VA - 10. i 2009 mają teoretycznie gorsze parametry bo np w wersji 9.0.6 można ustawić próbkowanie 96kHz/24bit a te nowsze tylko do 44,1kHz.

Może moderatorzy "przykleiliby" ten wątek na stałe na początek działu.
Sam przymierzałem sie do zakupu http://www.trueaudio.com/index.htm . Możliwości pomiarowe wersji Level4 są bardzo duże a cena 100$ nie wydaje się wygórowana. Jednak po "odkryciu" darmowego, włoskiego VA na razie pobawię się nim i porównam. Wstepnie to TrueRTA wydaje sie bardziej dopracowany, VA ma dużo wersji widac że jeszcze nad nim pracują. Dziwne że nowsze wersję VA - 10. i 2009 mają teoretycznie gorsze parametry bo np w wersji 9.0.6 można ustawić próbkowanie 96kHz/24bit a te nowsze tylko do 44,1kHz.
-
- 250...374 postów
Odbiegnę trochę od bieżącej treści wątki, ale przeglądając go nie spotkałem alternatywy dla tych co nie używają okienek windowsa. Oczywiście mam na myśli linixa. Chodzi mi o pakiet jaaa, do pobrania tutaj : http://www.kokkinizita.net/linuxaudio/d ... index.html . Na domowej maszynie z Ubuntu 9.10 nie mogę go odpalić, coś się gryzą jakieś biblioteki. W robocie na starszym 8.04 chodzi , ale nie mam tam nic do podłączenia. Czy ktoś próbował coś na tym robić ?
-
- 500...624 posty
Mając do dyspozycji kartę dźwiękową E-MU 0404USB, postanowiłem zrobić kilka pomiarów porównawczych, by choć z grubsza poznać błędy, związane z pomiarami PC-tem. Jako odniesienie, wziąłem wykres pasma przenoszenia mojego wzmacniacza przy P=13W. Kartą, na nowo pomierzyłem wzmacniacz. Pomiary, ze względu na właściwości programu, wykonane są w dwóch kawałkach, góra pasma i jego dół. W załącznikach, wykresy są słabo widoczne, lecz na pulpicie komputera, miałem dokładną podziałkę w dB i porównywałem wyniki z wykresem Excelowym.
I oto wnioski – w górnym zakresie częstotliwości, dokładność praktycznie idealna, nawet trudno mówić o błędach, przy różnicach wyników 0,1-0,2dB.
Dolny zakres pasma, poniżej 100Hz, wymaga ustawienia większego współczynnika uśredniania. Normalne przy tej metodzie pomiaru. Błędy, zaczynają się poniżej 25-30 Hz . Też nie straszliwe, w granicach +0,6dB, więc wynik trochę bardziej korzystny, niż wynika z prawdziwego pomiaru.
Osobnym tematem jest konfiguracja karty dźwiękowej i zmuszenie jej do pracy z programem. Jakoś, częściowo się udało, lecz jeszcze pozostaje wiele pytań, walka trwa dalej
I oto wnioski – w górnym zakresie częstotliwości, dokładność praktycznie idealna, nawet trudno mówić o błędach, przy różnicach wyników 0,1-0,2dB.
Dolny zakres pasma, poniżej 100Hz, wymaga ustawienia większego współczynnika uśredniania. Normalne przy tej metodzie pomiaru. Błędy, zaczynają się poniżej 25-30 Hz . Też nie straszliwe, w granicach +0,6dB, więc wynik trochę bardziej korzystny, niż wynika z prawdziwego pomiaru.
Osobnym tematem jest konfiguracja karty dźwiękowej i zmuszenie jej do pracy z programem. Jakoś, częściowo się udało, lecz jeszcze pozostaje wiele pytań, walka trwa dalej

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 250...374 postów
Ten program Visual Analyser jest świetny, cześć jego twórcy że go zrobił i udostępnił za darmo
.
Odwołuję to co pisałem że nowsze wersje nie pracują z wyższym próbkowaniem, wystarszy otworzyć [Settings] - [Device] - [Detect standard] i program wykrywa kartę i ustawia próbkowanie pod jej możliwości, u mnie 96 kHz, czyli pasmo pomiarowe ponad 40 kHz

Odwołuję to co pisałem że nowsze wersje nie pracują z wyższym próbkowaniem, wystarszy otworzyć [Settings] - [Device] - [Detect standard] i program wykrywa kartę i ustawia próbkowanie pod jej możliwości, u mnie 96 kHz, czyli pasmo pomiarowe ponad 40 kHz

I dokładnie po tych czynnościach dostaję okienko bez opisu, jedynie z klawiszem OK, po którego naciśnięciu, VA znika w niewyjaśnionych okolicznościach.
-
- 250...374 postów
przykro, nie potrafię pomóc, jestem za "cienki"traxman pisze:I dokładnie po tych czynnościach dostaję okienko bez opisu, jedynie z klawiszem OK, po którego naciśnięciu, VA znika w niewyjaśnionych okolicznościach.

-
- 500...624 posty
Istotnie, program VA, po wykonaniu identyfikacji karty, tak jak opisał Kolega Namor, daje do dyspozycji większą częstotliwość próbkowania, jednak maksymalnie do 96KHz. 192KHz, już nie identyfikuje.
Natomiast pole „bit depth”, pozostaje zawsze nie aktywne i ustawione na 16 bitów.
- Settings/Main. Czyli osiągi 96KHz i 16 bit, to maksymalna prędkość programu w tej wersji, dobre i to.
Natomiast pole „bit depth”, pozostaje zawsze nie aktywne i ustawione na 16 bitów.
- Settings/Main. Czyli osiągi 96KHz i 16 bit, to maksymalna prędkość programu w tej wersji, dobre i to.
"Cuś" mi chodzi po głowie, możecie pomierzyć czułości waszych kart muzycznych, bo nie wierzę, że 0db to 0,775mV.