MACIE CO CHCECIE ALE KOMPLETNIE NIE WIEM W JAKIM CELU WSZYSTKO PODPISYWAĆ TO SĄ ZALEDWIE 3 ELEMENTY :/
C1-1uF/400V
R1-100kohm
T1-Mosfet IRF840
W-włącznik
C2-470uF/400V
R0-3ohm 0,5W
TS-wtórne ~220V
W takiej konfiguracji teraz mam szybkie przejście brumu podczas włączania z prawa na lewo i potem jest ok
Co zmienić aby to ewentualnie wyeliminować!?
Problem ze wzmacniaczem na ECL82
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Re: Problem ze wzmacniaczem na ECL82
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony śr, 5 sierpnia 2009, 23:41 przez lewytolewy, łącznie zmieniany 1 raz.
http://ag.bocznica.org ------->Bardzo kształcące zajrzyj koniecznie,POLECAM!!<a>
-
- 1875...2499 postów
Daj większy, nawet 100..220uF/400V. Czy możesz uzasadnić takie połączenie diod Zenera?lewytolewy pisze:C1-1uF/400V
Nawet przy zimnych lampach? Czy zasilacz jest wspólny dla obu kanałów?lewytolewy pisze:W takiej konfiguracji teraz mam szybkie przejście brumu podczas włączania z prawa na lewo i potem jest ok
Na początek dorysuj mostek prostowniczy zanim obudzą się sępylewytolewy pisze:Co zmienić aby to ewentualnie wyeliminować!?

Nie masz rezystora rozładowującego elektrolity?
Tomek
lewytolewy pisze:MACIE CO CHCECIE ALE KOMPLETNIE NIE WIEM W JAKIM CELU WSZYSTKO PODPISYWAĆ TO SĄ ZALEDWIE 3 ELEMENTY :/

-
- 50...74 posty
Witam
Sory za "krzyki" ale sie poirytowałem
Więc tak. Zasilacz jest wspólny do obu kanałów. Lampy nie są zimne przy włączaniu anodowego- mam 2 włączniki napierw włączam żarzenie czekam około 1min i wtedy załączam anodowe.
Ten układ powoduje powolne włączenie Ua ponieważ mosfet powoli się otwiera. Lecz gdzieś tkwi błąd-odrazu po załączeniu słyszę szybkie przejście czegoś podobnego do brumu.
Kondensator nie powinien być moim zdaniem większy niż 2uF ponieważ mosfet będzie się bardzo dłuuugo otwierał.
Sory za "krzyki" ale sie poirytowałem

Więc tak. Zasilacz jest wspólny do obu kanałów. Lampy nie są zimne przy włączaniu anodowego- mam 2 włączniki napierw włączam żarzenie czekam około 1min i wtedy załączam anodowe.
Ten układ powoduje powolne włączenie Ua ponieważ mosfet powoli się otwiera. Lecz gdzieś tkwi błąd-odrazu po załączeniu słyszę szybkie przejście czegoś podobnego do brumu.
Kondensator nie powinien być moim zdaniem większy niż 2uF ponieważ mosfet będzie się bardzo dłuuugo otwierał.
http://ag.bocznica.org ------->Bardzo kształcące zajrzyj koniecznie,POLECAM!!<a>
-
- 1875...2499 postów
Nie przesadzaj: 100k naładuje 1uF do 90% napięcia zasilania przez mniej niż 0.25s. Jeśli stała czasowa tych elementów będzie za krótka, to układ nie będzie tłumił "brumu". Przypuszczam, że to co słyszysz, to efekt stanów nieustalonych przy narastaniu napięcia anodowego.lewytolewy pisze:Ten układ powoduje powolne włączenie Ua ponieważ mosfet powoli się otwiera.
Ok, daj np. 22uF ale dodaj rezystor rozładowujący elektrolity w zasilaczu.lewytolewy pisze: Kondensator nie powinien być moim zdaniem większy niż 2uF ponieważ mosfet będzie się bardzo dłuuugo otwierał.
PS. Sposób podłączenia mostka prostowniczego nie jest tak zupełnie dowolny...
Tomek