PCB - Próba stworzenia

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Re: PCB - Próba stworzenia

Post autor: Turgon »

punkt styku masy najprawdopodobniej będzie pod pierwszym kondem albo przy pierwszej lampie. Więc ja nie widzę, żadnego problemu. Zwłaszcza, że zrobię to przy pomocy drutu miedzianego.

traxman, brak zbędnych śmieci.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Turgon pisze:Więc ja nie widzę, żadnego problemu.
Grunt to pokora, szczególnie jak się robi coś pierwszy raz. Mimo wszystko powodzenia. :mrgreen:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Tomasz Gumny pisze:
mroovka pisze:postaraj się nie robić pól lutowniczych "w przelocie" czyli po drodze ściezki
Jest bardzo wiele sytuacji, gdy koniecznie należy doprowadzić sygnał do jakiegoś elementu a następnie "zebrać" go bezpośrednio z jego wyprowadzeń.
Nie rozumien tego zdania. Możesz jakoś inaczej, prościej to napisać? Albo wręcz - narysować lub wkleić foto?
Ostatnio zmieniony wt, 27 stycznia 2009, 20:42 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
_
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Marvel, nie zrozumiem dlaczego mam robić to jakimiś przewodami, zrobiłem tak jak opisałem w poprzednim ampie i było w porządku :(
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Turgon pisze:Marvel, nie zrozumiem dlaczego mam robić to jakimiś przewodami
Napisałeś, że zrobiłeś drutem miedzianym. Ja napisałem o kablach. Nie ma w tym przypadku wielkiej różnicy, czy to kabel, czy drut. Pytanie jest, do czego ten kabel albo drut przyczepisz na płytce zasilacza. Oczywiście możesz się upierać, że "jakoś to będzie, do czegoś się przylutuje". Ale jak już projektujesz, to mógłbyś też zaprojektować wyprowadzenie jednego z najważniejszych (i najgrubszych) drutów/ kabli/ przewodów we wzmacniaczu lampowym.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
traxman

Post autor: traxman »

Ale po co teraz myśleć, można przecież założyć następny wątek, że nie działa, a wszystko przecież jest idealnie zaprojektowane.
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Myślałem, żeby po prostu przylutować go do masy konda (w sensie nóżki), bo te kondy Samwhy mają bardzo grube i "długie" nóżki.

Natomiast, nie wypowiedziałeś się na temat płytki. Co myślisz, że tak wprost zapytam :)
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Turgon pisze:Myślałem, żeby po prostu przylutować go do masy konda
Widziałeś gdzieś takie rozwiązanie, bo ja sobie nie przypominam...

W załączeniu masz fotę zasilacza z kultowej Mesy MarkIV. Jeśli to nie jest dla ciebie autorytet, to ja już nie wiem... Pad do przewodu masy ma ok. 11x11mm.
Turgon pisze:Natomiast, nie wypowiedziałeś się na temat płytki. Co myślisz, że tak wprost zapytam :)
Myślę, że trzeba słuchać traxmana 8) Ja tak zrobiłem na początku mojej przygody z PCB i uważam, że dobrze na tym wyszedłem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

fugasi pisze:
Tomasz Gumny pisze:
mroovka pisze:postaraj się nie robić pól lutowniczych "w przelocie" czyli po drodze ściezki
Jest bardzo wiele sytuacji, gdy koniecznie należy doprowadzić sygnał do jakiegoś elementu a następnie "zebrać" go bezpośrednio z jego wyprowadzeń.
Nie rozumien tego zdania. Możesz jakoś inaczej, prościej to napisać? Albo wręcz - narysować lub wkleić foto?

Kod: Zaznacz cały

----o/\/\/\/o-----
     \     /
      |   |
Tomek
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Marvel, to spróbuję to jakoś przerobić, ale to jutro, bo dziś już jest za późno na logiczne myślenie.

traxman, chciałbym Cię prosić, żebyś nie obrażał się, że czasem zachowuje się jakbym Cię w ogóle nie słuchał... Ale ja potrzebuję wiedzieć dlaczego np. nie mogę umieszczać rezystorów pod kątem. Jestem osobą, której jak się nie wyjaśni dlaczego tak a nie inaczej nie zrozumie i nadal będzie próbowała wcisnąć te swoje błędy...
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

Pod kątem się nie umieszcza najprawdopodobniej żeby płytka była bardziej czytelna i estetyczna, to taka moja opinia. Co do zasilacza, radzę również zrobić wszystko np na złączkach ARK i tak łączyć ze sobą wszystkie płytki, żeby w razie czego można było wszystko bez problemów odłączyć, jak coś robić i inwestować w to kasę to lepiej porządnie, żeby nie musieć potem poprawiać, zwłaszcza w zasilaczu gdzie niechlujstwo może być po prostu niebezpieczne
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Złącza na wszystkie kable wyprowadzane z PCB to podstawa. Przy konieczności pierwszej naprawy podziękujesz sobie za to serdecznie.
traxman

Post autor: traxman »

Pod kątem nie umieszcza się, bo nie każdą maszynę do obsadzania przekonacie do dowolnej orientacji elementu i wtedy trzeba obsadzać ręcznie co zamiast 0,00002€ kosztuje 0,0002€ a to mnożąc x liczba elementów daje wymierną oszczędność, pomijając fakt konieczności posiadania jeszcze jednego stanowiska na produkcji.
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Przepraszam koledzy, ale mam drobny problem związany z schematem. Wybaczcie mi moje podejście laika, ale czy tą konstrukcję na dwóch kondensatorach 220uF można zastąpić jednym wysoko napięciowym kondensatorem np. 330uF/500V?
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Oto i kolejna wersja tego zasilacza:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.