Czyszczenie potencjometrów.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Czyszczenie potencjometrów.
Sprzedawany szajs w marketach pod nazwą WD40 nie ma nic wspólnego poza nazwa z oryginałem!.
Ostrożnie z tym szajsem bo możecie trafić na taki co jest higroskopijny (TAK - chłonie wodę!!!) i potrafi wykrystalizować się na lekkim mrozie do twardego proszku.
Ostrożnie z tym szajsem bo możecie trafić na taki co jest higroskopijny (TAK - chłonie wodę!!!) i potrafi wykrystalizować się na lekkim mrozie do twardego proszku.
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Pytanie sprzed lat, ale znalazłem bardzo dobrą i względnie tanią substancję do tego celu.TripleXXX pisze: ↑śr, 14 stycznia 2009, 16:59 A ja mam pytanie. Co to jest za smar pomiędzy ośką a obudową?? Czy to on powoduje że potek chodzi lekko lub dość ciężkawo?? Pytam dlatego że mam pot pushpull i strasznie lekko/za lekko chodzi jak dla mnie (dodam że jest pot przy gitarze). Zastanawiałem się nad wymianą ale jeśli da się to jakoś poprawić to było by nieźle.
Aha. Zapomniałem dodać . Potraktowałem go właśnie Kontaktem. I od tego czasu jest coraz gorzej![]()
Należy szukać pod hasłem "olej do dyferencjałów". Jest to olej silikonowy o bardzo wysokiej lepkości, sprzedawany do zastosowania w mechanizmach różnicowych w modelach samochodów. Do potencjometrów najlepszy będzie ten najgęstszy: 300 000 cSt lub jeszcze więcej. Opakowanie za 30 złotych wystarczy na tysiące potencjometrów, a pewnie nadaje się też do mechanizmów ramienia w gramofonach

Naprawa pękniętych ścieżek - jeśli pojawi się taka potrzeba, spróbujcie użyć farby sprzedawanej pod nazwą "Bare Conductive". Jest dostępna w sklepie internetowym "Botland" i zdaje się mieć właściwości o wiele lepsze od proponowanych gdzieś lakierów do naprawy podgrzewanych szyb samochodowych.
Mnie kiedyś mówili, że silikony nie nadają się do smarowania styków. Potem życie mi przypominało jak posmarowałem smarem silikonowym przełącznik wentylatora w samochodzie. W jakiś sposób krzem osadza się na stykach szczególnie na tych które przenoszą prąd i trą, powoduje przerwy. W potencjometrze przy znikomych prądach to może nie być problemem ale tarcie jest... czas pokaże - daj znać za rok dwa, ciekawy jestem.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Ten silikon ma być zaaplikowany tylko na ośkę.... ale jak to zrobić bez rozbierania całego potencjometru 

-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Podobnie piszą o stosowaniu silikonu (wszelkiej postaci) w okolicach przekaźników elektromechanicznych ich producenci. Motywują to tak, że związki chemiczne wchodzące w skład silikonów wnikają (mimo obudowy) do wnętrza przekaźnika lub przełącznika, a następnie, gdy na stykach następuje iskrzenie, utleniają się i tworzą cieniutką, trwałą warstewkę izolacyjną z tlenku krzemu. Nie spotkałem się z tym zjawiskiem w praktyce, mimo pracy przy produktach, w których jest stosowany zarówno silikon, jak i wielka ilość przekaźników, ale mu nie zaprzeczam.
Natomiast moja propozycja dotyczyła smarowania jedynie osi potencjometru, aby poprawić jego właściwości mechaniczne (efekt robi często bardzo dobre wrażenie).
A w samych potencjometrach (nie licząc współpracujących z nimi wyłączników sieciowych) iskrzenie nie występuje.
Natomiast moja propozycja dotyczyła smarowania jedynie osi potencjometru, aby poprawić jego właściwości mechaniczne (efekt robi często bardzo dobre wrażenie).
A w samych potencjometrach (nie licząc współpracujących z nimi wyłączników sieciowych) iskrzenie nie występuje.
Prawdopodobnie nie jest to możliwe.
-
- 1250...1874 posty
Witam.
Polecam smar z dwusiarczkiem molibdenu - wszędzie, i na oś, i na ślizgacz, i na ścieżkę, na wszystkie elementy ocierające się o siebie. Po prostu, z tuby lub strzykawką napchać do potencjometra smar a on znajdzie sobie robotę. Wlezie nawet na oś gdy pokręci się nią trochę.
Stosowałem też smar z dodatkiem pyłu teflonowego , przeznaczony do smarowania plastikowych mechanizmów. Pod naciskiem ślizgacza ustępuje i nie utrudnia kontaktu ze ścieżką oporową.
Problemy z tymi smarami mogą pojawić się po przekroczeniu temperatury ponad kilkuset stopni - ale nikt chyba tak energicznie nie będzie kręcił gałkami.
Polecam smar z dwusiarczkiem molibdenu - wszędzie, i na oś, i na ślizgacz, i na ścieżkę, na wszystkie elementy ocierające się o siebie. Po prostu, z tuby lub strzykawką napchać do potencjometra smar a on znajdzie sobie robotę. Wlezie nawet na oś gdy pokręci się nią trochę.
Stosowałem też smar z dodatkiem pyłu teflonowego , przeznaczony do smarowania plastikowych mechanizmów. Pod naciskiem ślizgacza ustępuje i nie utrudnia kontaktu ze ścieżką oporową.
Problemy z tymi smarami mogą pojawić się po przekroczeniu temperatury ponad kilkuset stopni - ale nikt chyba tak energicznie nie będzie kręcił gałkami.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Osie potencjometrów Telpod PA-102 i SP-1.2 smarowałem zwykłym smarem ŁT typu towot podczas ich wymiany.
Osie potencjometrów Telpod PA-102 i SP-1.2 smarowałem zwykłym smarem ŁT typu towot podczas ich wymiany.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 3125...6249 postów
Do osiek potencjometrów polecam smar spowalniający do wind w gramofonie, lub smary do modeli RC konkretniej do blokowania dyferencjałów o lepkości większej jak 250tyś - koszt takiego pojemniczka to ponad 37zł
-
- 2500...3124 posty
A ja od "zawsze" smarowałem pohitlerowskim olejem do broni. Nie wysycha.TELEWIZOREK52 pisze: ↑wt, 30 kwietnia 2019, 00:29Przez pół wieku tak robiłem, na 10 lat wystarczy. Oczywiście przed nasmarowaniem potencjometr rozebrany i ośka wraz z otworem wyczyszczona i umyta.
- ^ToM^
- 625...1249 postów
Idealnym preparatem do regeneracji potencjometrów jest Kontakt PR.
Nic lepszego dotąd do tego celu nie wymyślono. Polecam wypróbować.
Nic lepszego dotąd do tego celu nie wymyślono. Polecam wypróbować.
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
-
- 2500...3124 posty
Może i nie wymyślono ( tez używam) ale to nie jest panaceum na wszystkie "choroby" potencjometrów. Dawniej potencjometry regenerowało się tez kremem "nivea" i one po dziesięcioleciach działają niezawodnie.
Witam.
Szanowni koledzy wszystko zależy od rodzaju " niesprawności " z jaką mamy do czynienia. Nie istnieje jeden uniwersalny sposób w jaki można przywrócić pełną sprawność potencjometru. Smarowanie ośki to tylko jeden z mankamentów ze starym potencjometrem i przywraca pełną sprawność, ale gdy dołożą się problemy ze ślizgaczem i ścieżką oporową sprawa się komplikuje.
Naprawa ma sens jeśli gwarantuje przywrócenie funkcjonalności, lub jest wymuszona zachowaniem stanu w sprzęcie kolekcjonerskim gdzie nie uda się zdobyć zamiennika. Można się wtedy pokusić o naprawę i jest to zrozumiałe nowy potencjometr nie pasuje wizualnie lub najnormalniej nie ma go w ofercie. W sprzęcie użytkowym taka zabawa jest nieuzasadniona lepiej wymienić na nowy potencjometr.
Sam mam za sobą próby naprawy potencjometrów w zakupionym generatorze Zopan KZ 1005 z lat 80-tych. Oprócz potencjometru amplitudy sygnału, który od razu wskazywał na konieczność wymiany, nadmierny luz na osi, pozostałe nie wykazywały przy kręceniu konieczności naprawy do momentu włączenia generatora.
Podczas pracy pozostałe potencjometry powodowały problemy, sygnału nie dało się płynnie przestrajać. Nie pomagało czyszczenie Kontaktem PR, doginanie ślizgacza do ścieżki węglowej, itp. Po wymianie na nowe problemy zniknęły dlatego najlepiej wymienić i po problemie wszak koszt nowego potencjometru nie jest duży, a my zaoszczędzimy sporo czasu i nerwów.
Pozdrawiam.
Szanowni koledzy wszystko zależy od rodzaju " niesprawności " z jaką mamy do czynienia. Nie istnieje jeden uniwersalny sposób w jaki można przywrócić pełną sprawność potencjometru. Smarowanie ośki to tylko jeden z mankamentów ze starym potencjometrem i przywraca pełną sprawność, ale gdy dołożą się problemy ze ślizgaczem i ścieżką oporową sprawa się komplikuje.
Naprawa ma sens jeśli gwarantuje przywrócenie funkcjonalności, lub jest wymuszona zachowaniem stanu w sprzęcie kolekcjonerskim gdzie nie uda się zdobyć zamiennika. Można się wtedy pokusić o naprawę i jest to zrozumiałe nowy potencjometr nie pasuje wizualnie lub najnormalniej nie ma go w ofercie. W sprzęcie użytkowym taka zabawa jest nieuzasadniona lepiej wymienić na nowy potencjometr.
Sam mam za sobą próby naprawy potencjometrów w zakupionym generatorze Zopan KZ 1005 z lat 80-tych. Oprócz potencjometru amplitudy sygnału, który od razu wskazywał na konieczność wymiany, nadmierny luz na osi, pozostałe nie wykazywały przy kręceniu konieczności naprawy do momentu włączenia generatora.
Podczas pracy pozostałe potencjometry powodowały problemy, sygnału nie dało się płynnie przestrajać. Nie pomagało czyszczenie Kontaktem PR, doginanie ślizgacza do ścieżki węglowej, itp. Po wymianie na nowe problemy zniknęły dlatego najlepiej wymienić i po problemie wszak koszt nowego potencjometru nie jest duży, a my zaoszczędzimy sporo czasu i nerwów.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
Witam.
W moim temacie pojawił się się błąd dotyczący typu generatora oczywiście chodzi o KZ 1405, a nie jak napisałem KZ 1005.
Pozdrawiam.
W moim temacie pojawił się się błąd dotyczący typu generatora oczywiście chodzi o KZ 1405, a nie jak napisałem KZ 1005.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
- ^ToM^
- 625...1249 postów
Wszystko pięknie, tylko nie zawsze da się zorganizować odpowiedni potencjometr i wtedy trzeba regenerować stary.

Kreślę się z głębokim poważaniem