Czyszczenie potencjometrów.

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

_idu

Re: Czyszczenie potencjometrów.

Post autor: _idu »

Sprzedawany szajs w marketach pod nazwą WD40 nie ma nic wspólnego poza nazwa z oryginałem!.
Ostrożnie z tym szajsem bo możecie trafić na taki co jest higroskopijny (TAK - chłonie wodę!!!) i potrafi wykrystalizować się na lekkim mrozie do twardego proszku.
k4be
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: k4be »

TripleXXX pisze: śr, 14 stycznia 2009, 16:59 A ja mam pytanie. Co to jest za smar pomiędzy ośką a obudową?? Czy to on powoduje że potek chodzi lekko lub dość ciężkawo?? Pytam dlatego że mam pot pushpull i strasznie lekko/za lekko chodzi jak dla mnie (dodam że jest pot przy gitarze ;) ). Zastanawiałem się nad wymianą ale jeśli da się to jakoś poprawić to było by nieźle.

Aha. Zapomniałem dodać . Potraktowałem go właśnie Kontaktem. I od tego czasu jest coraz gorzej :(
Pytanie sprzed lat, ale znalazłem bardzo dobrą i względnie tanią substancję do tego celu.
Należy szukać pod hasłem "olej do dyferencjałów". Jest to olej silikonowy o bardzo wysokiej lepkości, sprzedawany do zastosowania w mechanizmach różnicowych w modelach samochodów. Do potencjometrów najlepszy będzie ten najgęstszy: 300 000 cSt lub jeszcze więcej. Opakowanie za 30 złotych wystarczy na tysiące potencjometrów, a pewnie nadaje się też do mechanizmów ramienia w gramofonach :)
Naprawa pękniętych ścieżek - jeśli pojawi się taka potrzeba, spróbujcie użyć farby sprzedawanej pod nazwą "Bare Conductive". Jest dostępna w sklepie internetowym "Botland" i zdaje się mieć właściwości o wiele lepsze od proponowanych gdzieś lakierów do naprawy podgrzewanych szyb samochodowych.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Mnie kiedyś mówili, że silikony nie nadają się do smarowania styków. Potem życie mi przypominało jak posmarowałem smarem silikonowym przełącznik wentylatora w samochodzie. W jakiś sposób krzem osadza się na stykach szczególnie na tych które przenoszą prąd i trą, powoduje przerwy. W potencjometrze przy znikomych prądach to może nie być problemem ale tarcie jest... czas pokaże - daj znać za rok dwa, ciekawy jestem.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Ten silikon ma być zaaplikowany tylko na ośkę.... ale jak to zrobić bez rozbierania całego potencjometru :?:
k4be
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: k4be »

Podobnie piszą o stosowaniu silikonu (wszelkiej postaci) w okolicach przekaźników elektromechanicznych ich producenci. Motywują to tak, że związki chemiczne wchodzące w skład silikonów wnikają (mimo obudowy) do wnętrza przekaźnika lub przełącznika, a następnie, gdy na stykach następuje iskrzenie, utleniają się i tworzą cieniutką, trwałą warstewkę izolacyjną z tlenku krzemu. Nie spotkałem się z tym zjawiskiem w praktyce, mimo pracy przy produktach, w których jest stosowany zarówno silikon, jak i wielka ilość przekaźników, ale mu nie zaprzeczam.
Natomiast moja propozycja dotyczyła smarowania jedynie osi potencjometru, aby poprawić jego właściwości mechaniczne (efekt robi często bardzo dobre wrażenie).
A w samych potencjometrach (nie licząc współpracujących z nimi wyłączników sieciowych) iskrzenie nie występuje.
Locutus pisze: pn, 29 kwietnia 2019, 13:21 Ten silikon ma być zaaplikowany tylko na ośkę.... ale jak to zrobić bez rozbierania całego potencjometru :?:
Prawdopodobnie nie jest to możliwe.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Witam.
Polecam smar z dwusiarczkiem molibdenu - wszędzie, i na oś, i na ślizgacz, i na ścieżkę, na wszystkie elementy ocierające się o siebie. Po prostu, z tuby lub strzykawką napchać do potencjometra smar a on znajdzie sobie robotę. Wlezie nawet na oś gdy pokręci się nią trochę.
Stosowałem też smar z dodatkiem pyłu teflonowego , przeznaczony do smarowania plastikowych mechanizmów. Pod naciskiem ślizgacza ustępuje i nie utrudnia kontaktu ze ścieżką oporową.
Problemy z tymi smarami mogą pojawić się po przekroczeniu temperatury ponad kilkuset stopni - ale nikt chyba tak energicznie nie będzie kręcił gałkami.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Osie potencjometrów Telpod PA-102 i SP-1.2 smarowałem zwykłym smarem ŁT typu towot podczas ich wymiany.
Ratujmy stare tranzystory!
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

AZ12 pisze: pn, 29 kwietnia 2019, 17:24 Witam

Osie potencjometrów Telpod PA-102 i SP-1.2 smarowałem zwykłym smarem ŁT typu towot podczas ich wymiany.
Przez pół wieku tak robiłem, na 10 lat wystarczy. Oczywiście przed nasmarowaniem potencjometr rozebrany i ośka wraz z otworem wyczyszczona i umyta.
MuNiO
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: MuNiO »

Do osiek potencjometrów polecam smar spowalniający do wind w gramofonie, lub smary do modeli RC konkretniej do blokowania dyferencjałów o lepkości większej jak 250tyś - koszt takiego pojemniczka to ponad 37zł
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

TELEWIZOREK52 pisze: wt, 30 kwietnia 2019, 00:29
AZ12 pisze: pn, 29 kwietnia 2019, 17:24 Witam

Przez pół wieku tak robiłem, na 10 lat wystarczy. Oczywiście przed nasmarowaniem potencjometr rozebrany i ośka wraz z otworem wyczyszczona i umyta.
A ja od "zawsze" smarowałem pohitlerowskim olejem do broni. Nie wysycha.
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

Idealnym preparatem do regeneracji potencjometrów jest Kontakt PR.
Nic lepszego dotąd do tego celu nie wymyślono. Polecam wypróbować.
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

^ToM^ pisze: wt, 30 kwietnia 2019, 21:29 Idealnym preparatem do regeneracji potencjometrów jest Kontakt PR.
Nic lepszego dotąd do tego celu nie wymyślono. Polecam wypróbować.
Może i nie wymyślono ( tez używam) ale to nie jest panaceum na wszystkie "choroby" potencjometrów. Dawniej potencjometry regenerowało się tez kremem "nivea" i one po dziesięcioleciach działają niezawodnie.
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: faktus »

Witam.
Szanowni koledzy wszystko zależy od rodzaju " niesprawności " z jaką mamy do czynienia. Nie istnieje jeden uniwersalny sposób w jaki można przywrócić pełną sprawność potencjometru. Smarowanie ośki to tylko jeden z mankamentów ze starym potencjometrem i przywraca pełną sprawność, ale gdy dołożą się problemy ze ślizgaczem i ścieżką oporową sprawa się komplikuje.
Naprawa ma sens jeśli gwarantuje przywrócenie funkcjonalności, lub jest wymuszona zachowaniem stanu w sprzęcie kolekcjonerskim gdzie nie uda się zdobyć zamiennika. Można się wtedy pokusić o naprawę i jest to zrozumiałe nowy potencjometr nie pasuje wizualnie lub najnormalniej nie ma go w ofercie. W sprzęcie użytkowym taka zabawa jest nieuzasadniona lepiej wymienić na nowy potencjometr.
Sam mam za sobą próby naprawy potencjometrów w zakupionym generatorze Zopan KZ 1005 z lat 80-tych. Oprócz potencjometru amplitudy sygnału, który od razu wskazywał na konieczność wymiany, nadmierny luz na osi, pozostałe nie wykazywały przy kręceniu konieczności naprawy do momentu włączenia generatora.
Podczas pracy pozostałe potencjometry powodowały problemy, sygnału nie dało się płynnie przestrajać. Nie pomagało czyszczenie Kontaktem PR, doginanie ślizgacza do ścieżki węglowej, itp. Po wymianie na nowe problemy zniknęły dlatego najlepiej wymienić i po problemie wszak koszt nowego potencjometru nie jest duży, a my zaoszczędzimy sporo czasu i nerwów.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: faktus »

Witam.
W moim temacie pojawił się się błąd dotyczący typu generatora oczywiście chodzi o KZ 1405, a nie jak napisałem KZ 1005.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

faktus pisze: sob, 11 maja 2019, 08:05 Po wymianie na nowe problemy zniknęły dlatego najlepiej wymienić i po problemie wszak koszt nowego potencjometru nie jest duży, a my zaoszczędzimy sporo czasu i nerwów.
Pozdrawiam.
Wszystko pięknie, tylko nie zawsze da się zorganizować odpowiedni potencjometr i wtedy trzeba regenerować stary. :D
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
ODPOWIEDZ