Marvel pisze:Dalej nie mogę wejść w tryb zasilacza, a będzie mi potrzebny. Co może być nie tak? Nie mogę podświetlić żadnego parametru.
Jaka wersja programu wyświetla się przy załączeniu? Czy możesz przewijać katalog lamp do przodu i do tyłu? Czy przy wciśniętym przycisku zmienia się rytm migania?
Wejście w tryb zasilacza: przy wciśniętym przycisku wybierasz enkoderem "lampę" PwrSupply; przy zwolnionym przycisku wybierasz enkoderem parametr; przy wciśniętym przycisku zmieniasz wskazany parametr.
Robiłem zakupy w TME i znalazłem ciekawostkę:
HP06-10R1% Rezystor SMD 1206 10R 0,5W 1%
0.5W w obudowie 1206, kilka kupiłem dla prób, może dla składających miernik w przyszłości będzie to przydatny element, jest co prawda droższy o 50% od 0.25W, ale chyba warto się pokusić.
Wersję programu podam wieczorem. Katalog lamp elegancko przewija się do przodu, natomiast do tyłu muszę dać pół obrotu albo cały, żeby przeskoczyć o jedną pozycję. W sumie to łatwiej zawsze do przodu Na rytm migania nie zwróciłem uwagi, sprawdzę później. PwrSupply mogę wybrać, ale potem kręcąc enkoderem przy zwolnionym przycisku nic się nie dzieje. Ciągle miga "00". Po wciśnięciu przycisku i przekręceniu enkodera "00" zmienia się (czyli lampy mogę wybierać i mierzyć).
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
No to wygląda na uszkodzony enkoder, sprawdź czy podczas kręcenia delikatnie dociskając w dół nie poprawisz działania. Jeżeli tak to musisz docisnąć te cztery paseczki składające enkoder w całość, widocznie się poluzowały. Stan przycisku tez jest ważny. Jak masz oscyloskop dwukanałowy to możesz sprawdzić i zamieścić przebiegi.
Sprawdź okolice złącza enkodera:
Czy D2 i D3 mają być zenerki 15V 1,3W czy transile, pozostały mi do wlutowania tylko te diody i tranzystory na radiatorze, jutro może uruchomię płytkę bo muszę pomierzyć kilka lamp.
Podłączyłem według zamieszczonego schematu, mogę coś zmieniać, do przodu coś się zmiena do tyłu ciężko. Gdy uda się ustawić typ lampy pomiar jest prawidłowy.
Najgorsze jest to, że po wyglądzie nie da się rozpoznać enkodera. Identyczne z wyglądu enkodery mogą mieć różne programy łączeń. Tomek pisał już o typie potrzebnym do miernika. Zdarzają się też enkodery o absurdalnie małym dopuszczalnym prądzie przełączanym np. 500uA, inaczej nie pasują stany logiczne.
Mam te same objawy co Marvel, nie mogę wejść w tryb zasilacza, w czasie pomiaru ruch enkoderem nie powoduje jego przerwania. W prawo przewija się normalnie w lewo czasami pół obrotu aby przeskoczyło o jedną pozycję. Mam enkodery zakupione w TME o symbolach: ED161120 i ECW1J-B24-BC0024L
Montaż sprawdzony, wartości elementów ok. pomiar wybranej lampy przebiega normalnie ale póżniej gdy chcę zmienić typ lampy muszę wyłączyć i włączyć miernik i wtedy mogę wybrać inną lampę.
Moze coś z procesorem?
bomarek pisze:Mam te same objawy co Marvel[...] W prawo przewija się normalnie w lewo czasami pół obrotu aby przeskoczyło o jedną pozycję. [...] Moze coś z procesorem?
Mało prawdopodobne. Sprawdź czy coś zmieni wylutowanie C33 (rysunek kilka postów wyżej).
Kable we wtyczce enkodera rozmieściłem wedłu rysunku Traxmana ale na tym rysunku są zamienione piny, teraz już wszystko ok.
Marvel też pewnie masz zamienione piny w tym gnieździe.
bomarek pisze:Marvel też pewnie masz zamienione piny w tym gnieździe.
No właśnie rozebrałem miernik i sprawdziłem. Mam tak, jak na rysunku. Czyli co jest odwrotnie? Numeracja pinów w gnieździe J3? Na rysunku od góry zamiast 1234 powinno być 4321?
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Faktycznie, nikt do tej pory tego nie zauważył, 1 złącza to masa. Trzeba piny we wtyku i będzie dobrze. Za moment skończe mierzyć EL'ki i wrzucę zdjęcie, by rozwiać wątpliwości.