Czego słuchamy

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Czego słuchamy

Post autor: gustaw353 »

Od dawna poszukuję poprawnie nagraną orkiestrę dętą. Jest to (oprócz symfonicznej) jedyny
zespół potrafiący BEZ PRĄDU zagrać z niespotykaną u innych dynamiką. Naturalne (niepreparowane)
brzmienie daje możliwość oceny sprzętu.
Napotykałem nieciekawe technicznie (amatorskie ?) nagrania. Opowiadano mi o reprezentacyjnej orkiestrze wojsk włoskich ... w pamięci kołacze się słowo/nazwa (?): ofra lub orfa. Amerykańskie są
mało ciekawe. Na stronach rosyjskich też nic nie znalazłem.
Tak więc mam prośbę - pomóżcie.

http://www.youtube.com/watch?v=vJNKKx9p ... re=related - jakość nagrania marna ale
wykonanie !!!
volcanoadam
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: volcanoadam »

usher17 pisze:Ja słucham progreswynwgo metalu i rocka. Coś w stylu Dream theater, Pink Floyd, Camel.
Jeszcze do tego King Crimson, Van Der Graff Generator, Gentle Giant i polski Abraxas.
Na pewno byśmy się zrozumieli.
VA
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

Mam pytanie, mógłby ktoś polecić jakiś ciekawych gitarzystów jazzowych oprócz Bensona czy Montgomerego ? Do tego jakiś saksofonistów ?
pozdrawiam,
Paweł
PanG
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: PanG »

Mógłby :D

Pat Metheny, Joe Pass, Marek Bliziński, Herb Ellis, Emily Remler, Charlie Christian, Mike Stern, Jarosław Śmietana, Krzysztof Piasecki, Lary Coryell, Bill Frisell, Jim Hall, Kessel, Pat Martino, John Scofield.

Saksofoniarze: Zak Barrett, Michael Brecker, Alan Skidmore, Hugh Hopper, Piotr Baron, Andrzej Olejniczak, Henryk Miśkiewicz, Bob Berg...
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

hmm do listy saksofonistów koniecznie trzeba dodać Colemana Hawkinsa. :D :roll: Nagrał nawet kilk autworów z Django Reinhardtem.

http://www.youtube.com/watch?v=7Cduxc3_1ZI
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Charlie Parker -koniecznie, a z polskich - Jan Ptaszyn-Wróblewski, Tomasz Szukalski. I wielu, wielu innych. Ponieważ jazz stał się teraz muzyką niszową, za sprawą durnowatych i głuchych jak pień prezenterów radiowych, mało kto go uprawia, wyżyć się z tego nie daje, ale o dziwo w każdym większym mieście jest kilku dobrze wykształconych muzyków, którzy jak zagrają to czapki z głów. Polecam kanał Mezzo, szczególnie ostatnie czwartki w miesiącu - sporo historii jazzu.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Prezenterzy też są sprzedajni - rządzi komercja. Popyt na głupawkę jest wielki.
U mnie w pracy, bo większość tak chce, non stop jęczy "eremefefefem".
Często słyszę (przez radio) jak jakiś nieszczęśnik okropnie wyje i nie ma nikogo kto by go dobił - taka znieczulica w narodzie!
_idu

Post autor: _idu »

Bo w branży muzycznej rządzi korporacyjny model biznesu.
Ma być produktywność - nie ważne co ale co 3 miesiace nowe, i na dodatek ma być tanie.
Aha to wydawcy decydują co będzie hitem, ile na jakim miejscu będzie na liście przebojów. Nie słuchacze, bo oni maja tylko obowiązkowo kupować.

A w tej chwili przesłuchuję świeżo ściągnięte dwie płyty (wiem piractwo, ale w sklepie nie mają i nie sprowadzą a sprzedawca rozżalony będzie się czepiał że debil jakiś jestem że nie kupuję kolejny shit a'la Rutowska, Cerekwicka, Rubik czy inne beztalencie na siłę promowane) Alex'a Carpani'ego.
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

To smutne co napisał Studi , niestety prawdziwe.

Dziś polecam w "Trójce" audycję "Trzy Kwadranse Jazzu" prowadzoną przez Ptaszyna Wróblewskiego :) Świetny saksofonista oraz gawędziaż i znawca Jazzu.
_idu

gustaw353 pisze: jedyny
zespół potrafiący BEZ PRĄDU zagrać z niespotykaną u innych dynamiką. Naturalne (niepreparowane)
Sorry reaguje alergia na tę nowomodę unplugged nastawioną na tani efekt u mało wymagającego słuchacza (widza MTV i innego tego typu szajsu).
Jako lekarstwo puszczam komuś koncert Pterucciego i Rudessa.
Brzmi akustycznie ze sporą dynamiką mimo iż są jak najbardziej plugged (gitara elektryczna i jakieś tam klawisze Rolanda).... Niek nie wierzy jak nie zobaczy wideo albo nie dotrwa do kawałka gdzie znudzony Petrucci pewien czas ci przełącza gitarę na przester (dość lągodny)
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

STUDI pisze:Sorry reaguje alergia na tę nowomodę unplugged nastawioną na tani efekt u mało wymagającego słuchacza (widza MTV i innego tego typu szajsu).
MTV zaczęło serię Uplugged w 1989 - faktycznie nowomoda :mrgreen:
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
czapa tranzystor
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: czapa tranzystor »

Nirvana,the doors,janis joplin i mam kasetę run dmc
_idu

Thereminator pisze:
STUDI pisze:Sorry reaguje alergia na tę nowomodę unplugged nastawioną na tani efekt u mało wymagającego słuchacza (widza MTV i innego tego typu szajsu).
MTV zaczęło serię Uplugged w 1989 - faktycznie nowomoda :mrgreen:
Nadal na siłę promowana.... Jakoś wcześniej nikt nie potrzebował unplugged by sprzedać kilka płyt więcej.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Proszę o poprawną interpretację mojej wypowiedzi.
Piszę o orkiestrze dętej, takiej prawdziwej ! - ona gra BEZ PRĄDU napędzana jedynie "siłą mięśni" i talentem.
Ze szmirą (choć daje niektórym uciechę) proszę nie kojarzyć.

"...jest w orkiestrach dętych jakaś siła..."
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Koniec '60 początek '70 (ubiegłego wieku), już nie pamiętam który to był rok (lata) - niecierpliwie czekałem na kolejną płytę z serii: "BIAŁY KRUK CZARNEGO KRĄŻKA". Nie najlepsza jakość ale za to jaki w tamtych czasach rarytas - limitowany, nie mylić z reglamentowanym (takie wówczas popularne słowo).
Zbigniew Namysłowski - "Winobranie" i może ktoś pamięta - "jak nie ma szmalu to jest łaź".
Tomasz Stańko z kumplami - "Twet" płyta wydana w serii "Polish jazz".
Tak, lubię posłuchać free jazz'u. Równie pozytywnie mnie nastraja jak miękki smooth-jazz czy też chillout.
Aby usłyszeć niepreparowane (niesyntezowane),pełne werwy, potężne brzmienie to marzy mi się orkiestra dęta. Najczęściej gra ona na otwartej przestrzeni a więc nagranie nie powinno być obarczone akustyką pomieszczenia. Odtwarzając takie nagranie w domowym "studio" spróbujcie uzyskać naturalne klimaty - to nie takie proste.
Kiedyś (dawno temu) komponowano jakieś tam "madrygały" i niestety muszą być spełniane w kościołach tylko w tych, do których były pisane. Akustyka pomieszczenia jest też instrumentem-głosem.
ODPOWIEDZ