Znalezione na OLX.

Ogłoszenia o sprzedaży lub przekazaniu elementów, urządzeń, literatury o tematyce związanej z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Znalezione na OLX.

Post autor: CHOPIN66 »

rufio pisze: czw, 20 kwietnia 2023, 08:13
bratyslaw pisze: śr, 19 kwietnia 2023, 23:19 Ciekawe, czy rozłożył kompletny mikroskop?
https://www.olx.pl/d/oferta/plytki-z-mi ... UaIQG.html
Nawet jeśli to:
a) nie ma w naszym kraju podmiotu, który by go legalnie uruchomił
b) wątpię, czy po przeniesieniu nadal by działał
A co w uruchomieniu ( złożeniu ) mikroskopu elektronowego jest nie legalne?
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: rufio »

CHOPIN66 pisze: czw, 20 kwietnia 2023, 09:28 A co w uruchomieniu ( złożeniu ) mikroskopu elektronowego jest nie legalne?
Dz.U. 2021 poz. 796 w sprawie przypadków, w których działalność związana z narażaniem na promieniowanie jonizujące nie wymaga zezwolenia, zgłoszenia albo powiadomienia, oraz przypadków, w których może być wykonywana na podstawie zgłoszenia albo powiadomienia.

§ 2.1 Nie wymaga uzyskania zezwolenia, dokonania zgłoszenia albo dokonania powiadomienia wykonywanie działalności związanej z narażaniem:

pkt. 3. polegającej na stosowaniu lampy służącej do odtwarzania obrazu lub urządzenia elektrycznego, pracujących przy różnicy potencjałów nie większej niż 30 kilowoltów (kV) i wytwarzających promieniowanie jonizujące, w przypadku gdy podczas normalnej pracy lampy lub urządzenia elektrycznego wartość mocy dawki promieniowania jonizującego w odległości 0,1 m od jakiejkolwiek dostępnej powierzchni tej lampy lub tego urządzenia nie przekracza 1 mikrosiwerta na godzinę (μSv/h).

pkt. 4. polegającej na stosowaniu urządzenia elektrycznego wytwarzającego promieniowanie jonizujące innego niż wymienione w pkt 3, które nie jest urządzeniem radiologicznym lub urządzeniem wykorzystywanym do obrazowania pozamedycznego, w przypadku gdy są spełnione łącznie następujące warunki:
a) urządzenie zostało uruchomione przez jednostkę organizacyjną zgodnie z udzielonym tej jednostce zezwoleniem na uruchamianie urządzeń tego typu,
b) podczas normalnej pracy urządzenia wartość mocy dawki promieniowania jonizującego w odległości 0,1 m od jakiejkolwiek dostępnej powierzchni tego urządzenia nie przekracza 1 mikrosiwerta na godzinę (μSv/h).

Mikroskop elektronowy z reguły przekracza napięcie 30 kV, zatem do jego uruchomienia potrzeba zezwolenia prezesa Państwowej Agencji Atomistyki na uruchamianie danego typu urządzenia.
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Idąc tym tokiem uruchomienie Rubina i starszych TV lampowych też powinno wymagać zezwolenia Polskiej Agencji Atomistyki :wink: przecież też mamy tam źródła promieniowania X czyli kineskop , GP 5 i 6D22S ( w Rubinach 707 ) oraz EY/DY 86 w większości TV lampowych z lat 50 i 60 napięcia powyżej 30 kV w TV kolorowych .
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

CHOPIN66 pisze: pt, 21 kwietnia 2023, 10:38 Idąc tym tokiem uruchomienie Rubina i starszych TV lampowych też powinno wymagać zezwolenia Polskiej Agencji Atomistyki :wink: przecież też mamy tam źródła promieniowania X czyli kineskop , GP 5 i 6D22S ( w Rubinach 707 ) oraz EY/DY 86 w większości TV lampowych z lat 50 i 60 napięcia powyżej 30 kV w TV kolorowych .
W kolorowy odbiornikach telewizyjnych dopuszczalne napięcie anodowe kineskopu nie przekraczało 30 kV. Oczywiście w sprawnych i odpowiednio wyregulowanych (serwisowanych). Wzrost wysokiego napięcia powyżej tej granicy powodował zmiany wysokości i szerokości obrazu, a te użytkownik mógł samodzielnie dostrzec i poprosić jakiś serwis o sprawdzenie urządzenia (większość renomowanych serwisów dysponowała odpowiednimi miernikami, pozwalającymi zmierzyć napięcie anodowe i napięcia żarzenia kineskopu). W swojej kilkudziesięcioletniej praktyce serwisowej wielokrotnie dokonywałem takich pomiarów i w razie wystąpienia nieprawidłowości usuwałem ich przyczyny. Telewizorami o najwyższym napięciu anodowym, wynoszącym 29 kV, były telewizory marki SONY, a w latach 90. zauważyłem występowanie napięcia anodowego wyższego od 30 kV jedynie w telewizorach marki Philips o przekątnej ekranu 29". Dzwoniłem nawet w tej sprawie do renomowanego (firmowego) serwisu Philipsa, ale dowiedziałem się, że jeżeli napięcie systemowe oraz napięcie żarzenia kineskopu są poprawne, i parametry obrazu również, to wszystko jest w porządku ("te odbiorniki tak mają"; swoją drogą właśnie te lampy kineskopowe były bardzo awaryjne i często traciły emisję /czasem już po dwóch, trzech latach.../ na jednym z dział elektronowych; uszkadzały się również całkowicie podczas prób ich regeneracji...).

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: bratyslaw »

No i wszystko jasne 🙂 Odnośnie jednych z ostatnich "dużych" kineskopowych telewizorów Philipsa - były to bardzo fajne odbiorniki, często już wyposażone w gniazda HDMI i wyśmienitą jakością obrazu. Tylko te kineskopy.... ZTCP najczęściej padał kolor zielony.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

bratyslaw pisze: pt, 21 kwietnia 2023, 12:03 No i wszystko jasne 🙂 Odnośnie jednych z ostatnich "dużych" kineskopowych telewizorów Philipsa - były to bardzo fajne odbiorniki, często już wyposażone w gniazda HDMI i wyśmienitą jakością obrazu. Tylko te kineskopy.... ZTCP najczęściej padał kolor zielony.
Tak właśnie stało się w moim "luksusowym" telewizorze marki Graetz z kineskopem Philipsa o przekątnej 32". Po włączeniu od razu (w pierwszej sekundzie) pojawiała się poświata w kolorze zielonym (wyglądało to jakby powstawała autoemisja z katody zielonego koloru), gdy pozostałe wyrzutnie potrzebowały kilku sekund do osiągnięcia pełnej emisji elektronowej. Oczywiście pierwszy zaczął padać kolor zielony, szczególnie gdy oglądało się wcześniej obrazy z dużym kontrastem (odbiornik ten wyświetlał niesamowite, bardzo naturalne ale też intensywne kolory, jakby z szerszej palety barw, więc wielu kolegów mi go wówczas zazdrościło...). Miałem go z dziesięć lat. Gdy podkręcałem nieco kontrast, by zrobić większe wrażenie na oglądających, to po wyłączeniu i ponownym włączeniu odbiornika przez krótką chwilę robiło się zwarcie w obwodach wyrzutni koloru zielonego i ekran intensywnie mrugał przez kilka sekund na zielono. Gdy po czymś takim ujmowałem nieco poziom kontrastu, kineskop po kilku dniach wracał do normalnej pracy (poza tą kilkusekundową /bezpośrednio po włączeniu/ autoemisją w dziale od koloru zielonego). Typowym anodowym napięciem pracy lampy kineskopowej było w tym odbiorniku 30,5 kV (emisji promieniowania X nie sprawdzałem).

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Winetu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Winetu »

Zaginiona konstrukcja ZRK? O takiej radioli nie ma nawet wzmianki na oldradio.pl: Radiola zrk zabytek muzealny,rarytas lampową radio
Załączniki
Radiola_ZRK.jpg
Ostatnio zmieniony sob, 22 kwietnia 2023, 12:51 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawienie linku
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Naprawiając TV po domach klientów widziałem niejedną samoróbkę, badylarze (poznałem kilku w okolicach Warszawy) lubowali się w takich radiolach, ta by im nie pasowała bo za skromna.....
Winetu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Winetu »

To prawda, że było wiele samoróbek. Obudowy bywały wykonane przez stolarza nie gorzej niż fabryczne, jednak na ostatnim zdjęciu widać oryginalne tabliczki z napisami i logo ZRK. Podobne były w Violi. Z jakiego radia mogłaby pochodzić skala?
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

"Ratujmy historie stolicy" i sprzedam za 3k :lol:
Uwielbiam takie "połączenia"...
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: bratyslaw »

Na OLX jest też radiola "Jazz" produkcji ZRK za 4999 zł. Kilka miesięcy temu taka sama była wystawiona (jeśli dobrze pamiętam) za 90 zł. I tyle bym dał 🙂 Obie w Warszawie, ale nie dam ręki uciąć, że to ten sam egzemplarz. Niestety wtedy się spóźniłem i nie stałem się jej posiadaczem 🙂 Generalnie ceny różnych przedmiotów z PRL dzisiaj szaleją, weźmy np. takiego PF 126p - kiedyś tonami zalegały na złomach, a dziś wręcz rarytas za grube tysiące. Miałem przez rok i nigdy więcej 🙂
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
brencik
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: brencik »

Locutus pisze: sob, 22 kwietnia 2023, 20:32 "Ratujmy historie stolicy" i sprzedam za 3k :lol:
Uwielbiam takie "połączenia"...
Ratowanie historii jest bezcenne, 3000 zł to pikuś :lol:
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów